Unge kvinder er vilde med IT og teknologi

I løbet af tre intensive dage har deltagerne været igennem et spændende men også udfordrende program for at få større kendskab til uddannelserne datalogi og IT produktudvikling. Pigerne har blandt andet deltaget i forelæsninger, teoretiske øvelser og workshops i emner som kryptografi, skitsering og programmering. Desuden fik de mulighed for at møde kvindelige rollemodeller samt komme på virksomhedsbesøg.
En sulten branche
Der er en akut mangel på IT specialister i Danmark, og IT-Branchen forudser at der vil mangle 19.000 IT specialiser i 2030. Ifølge en undersøgelse fra DR udgør kvinder ca. en femtedel af alle ansatte der arbejder med computerprogrammering. At få flere kvinder til at interessere sig for IT er essentielt for at afhjælpe manglen på IT specialister. For at opnå dette er initiativer som IT camp for piger et vigtigt værktøj, og mange IT virksomheder har også aktivt taget del i årets camp.
”Nogle af Microsofts primære værdier er "Diversitet og inklusion" og "Innovation". Ved at sponsorere IT-Camp for Piger ønsker Microsoft at anerkende og støtte vigtigheden af at få flere kvinder til at begynde og fuldføre en karriere indenfor IT. Diversitet er essentielt for at få de forskellige synspunkter, der kræves for at sammensætte de kreative udviklings-team, der skal være med til at skabe fremtidens innovative løsninger,” udtaler Mads Villadsen, Principal Software Engineering manager ved Microsoft, som i 2019 var hovedsponsor for IT Camp for piger
Flere og flere kvinder vælger IT som karrierevej
Generelt er kvinder underrepræsenteret på alle landets IT uddannelser, men flere uddannelser har de sidste år oplevet et opsving i kvindelige studerende. Dette gælder også på Aarhus Universitet, hvor man i 2019 optog 13% kvinder på datalogi studiet mens IT-produktudvikling har 19% kvindelige studerende. Mange faktorer kan spille ind på dette, men instituttet ser IT camp for piger som en væsentlig faktor.
”Vi er rigtig glade for så mange unge kvinder har lyst til at deltage i vores IT Camp, og blive klogere på vores spændende uddannelser. Der IT i alt og med en uddannelse i IT-produktudvikling eller datalogi venter der disse unge kvinder spændende jobs inden for alle brancher. Der er stor mangel på IT specialister, men endnu større mangel på kvindelige IT specialister. Jeg håber på at vi kommer til at møde mange af kvinderne igen efter sommerferien, som studerende på en Aarhus Universitets IT uddannelser,” udtaler professor og institutleder Kaj Grønbæk fra Institut for datalogi ved Aarhus Universitet.
Det ser ud til at Kaj Grønbæks ønske om flere kvindelige studerende kan gå i opfyldelse. Campen som pigerne selv beskriver som inspirerende, en øjenåbner og mega lærerigt har nemlig haft en særdeles positiv effekt på deres opfattelse af IT som fremtidigt studie og levevej. Før campen var det kun 31% som overveje at læse en IT uddannelse, men efter campen er dette rykket til 75%.
IT camp for piger afholdes igen i 2020. Alle interesserede kan holde øje med https://www.itcamp.dk/.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere information fra IT Camp for piger: kontakt@itcamp.dk
For yderligere information fra Institut for datalogi: Kommunikationsmedarbejder Sofia H. Rasmussen, sofia@cs.au.dk, 24 42 43 45
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet uddanner bachelorer og kandidater i datalogi og IT produktiudvikling. Instituttets forskere arbejder både med teoretisk og anvendelsesorienteret datalogi.
IT Camp for piger afholdes af Institut for datalogi ved Aarhus Universitet i efterårsferien. Campen arrangeres af passionerede, frivillige studerende fra studieretningerne datalogi og IT produktudvikling, og er sponsoreret af flere danske IT virksomheder. Yderligere information findes på: https://www.itcamp.dk/
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum