Unge designere viser ansvarlig holdning til fremtidens mode
VIA Fashion Design dimittender udstiller kreative kollektioner på modeugen i København.

Af Lotte Gyldenvang - 28 januar 2022
Sidste år hjalp en app med at vise fremtidens mode hjemme i stuen eller præcist hvor man kunne ønske det, da corona-nedlukning gjorde det vanskeligt at møde fysisk frem til modeugen i København.
Det må siges at være lige modsat i år, hvor modeugen begynder i den uge, hvor samtlige restriktioner ophæves i Danmark. Der er med andre ord gode muligheder for ikke alene at komme og se VIA Design og Business´ store udstilling, men også på nært hold at opleve de mange alternative metoder, hvorpå man kan skabe fremtidens mode set med mere ansvarlige briller.
Gør modebranchen mere ansvarlig
Modeugens strategi er at arbejde for en mere bæredygtig fremtid og det understøttes af udstillingen som har temaet ” Designing for a responsible future”. 14 særlige udvalgte og nyuddannede designere fra VIA Design og Business, der er en del af den midtjyske professionshøjskole VIA University College, fremviser deres bud på kollektioner med forskellige perspektiver på ansvarlighed som upcycling, deadstock, minimal waste, longevity, slow fashion mm. Selve messestanden er også fremstillet med hensyntagen til ansvarlige naturmaterialer, såsom stativer i fyrtræ, silke og uldtekstiler indfarvet med avokadosten og spinat og skilte i bæredygtigt pap.
”De unge har holdning til deres fremtid og vores vigtigste opgave er at forberede dem til de stigende krav om ansvarlige processer i fremtidens modebranche. Designerne spiller jo en afgørende rolle i den indledende proces, hvor de skal træffe vigtige beslutninger når kollektionerne bliver til. De har i høj grad brug for at være ”openminded” og derfor er det fantastisk at se kollektioner med så stor diversitet og bevidsthed i forhold at tænke ansvarlighed. Vi glæder os til at tage imod gæsterne på vores stand, hvor de får mulighed for at møde designerne og høre mere om tankerne bag de enkelte kollektioner” siger Pia Vejrup Larsen, der leder af VIA Fashion Design.
Nye designere skal skubbe branchen
Branchen er allerede i gang med en gennemgribende transformation mod mere ansvarlige processer. De unge designere kommer til at bidrage markant til den proces.
”En af branchens store udfordringer er at få indarbejdet en bæredygtig strategi i både designvirksomhederne og samtidig leve op til forbrugernes krav om bæredygtighed. Derfor forventer jeg, at den nye generation af designere er med til at skubbe til branchen, så branchen får designere med både det kommercielle og bæredygtige syn,” lyder det forventningsfuldt fra Thomas Klausen, administrerende direktør i Dansk Mode & Textil.
Corona udfordrer bæredygtigheden
Han understreger desuden, hvordan corona-pandemien har udfordret branchen og den bæredygtige tankegang verden over.
”Lige nu lukker fabrikker på stribe rundt i verden på grund af corona. Der er der mangel på varer, og logistikpriserne er fire-femdoblet på kort tid. Det betyder blandt andet, at kollektioner ankommer en sæson senere end forventet, så designere brænder inde med tøjet eller må sælge til underpris. Der er flere elementer i det, som ikke er bæredygtigt her og nu, men på den lange bane vil det også betyde stigende priser på tøj, og dermed mindre forbrug af bedre kvalitet. Det kan dimittenderne være med til at præge med deres nye løsninger på en ansvarlig fremtid,” siger Thomas Klausen.
Miljøvenligt og multifunktionelt tøj
Blandt de udvalgte designere er 35-årig Anne Mette Strand Sørensen fra Vejle-området. Hendes kollektion hedder ”Grief is fluid” (sorg er flydende) og er inspireret af hendes store kærlighed for landskabet ved den danske vestkyst.
”Vesterhavet kan være både vildt, smukt og barsk. Jeg mistede min søster for nogle år tilbage og har brugt vestkysten i min sorgproces. Sorg er et flydende begreb, fordi det også kan være både vildt, smukt og barsk. Jeg vil også gerne have, at min tøjproduktion skal være flydende i den forstand, at det er cirkulært og miljøvenligt,” siger Anne Mette Strand Sørensen om hendes tanker bag hendes kollektion, som hun har fået lov at vise frem på Københavns modeuge.
Som designer fortæller hun om, at man får dilemma, fordi man skaber et forbrug.
”Jeg går selv meget i genbrugstøj, så det er vigtigt for mig, at jeg skaber kollektioner, som har berettigelse til at eksistere. Derfor har jeg blandt andet haft fokus på at lave unisex tøj, der kan tilpasses flere forskellige størrelser i meget miljøvenlige tekstiler,” forklarer VIA-dimittenden, som er meget beæret over at udstille sin bacheloropgave i modebranchens bevågenhed.
”Det er en stor cadeau at blive udvalgt til at vise min kollektion frem et sted som CIFF. Jeg glæder mig meget og er spændt på at se, om det genererer en opmærksomhed på mine bæredygtige tekstilvalg," siger Anne Mette Strand Sørensen.
VIA-designernes udstilling kan opleves i Bella Center på stand EN-004, hvor både branchefolk, modeinteresserede og alle andre er velkomne den 2.-4. februar 2022.
En af de udvalgte VIA-designere, Fanni Vonnák, deltager i en paneldiskussion med temaet ”Fremtidens modetalenter” som Lifestyle & Design Cluster er vært for. Det sker fredag 4. februar kl. 11, som alle interesserede også er velkomne til at overvære.
Læs mere om de 14 unge designere og kollektioner her: https://www.via.dk/kampagner/design/lookbooks/lookbook2022
Kontakt:
Pia Vejrup Larsen, pil@via.dk, T: +45 87550559
Nøgleord
Billeder


Information om VIA University College
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
Årets VAF-Artist anerkendt af Statens Kunstfond med vigtigt legat16.5.2022 14:51:05 CEST | Pressemeddelelse
I slut-april var Sara Koppel én af de 37 filmskabere og spilinstruktører i Danmark, der modtog det præstigefyldte arbejdslegat fra Statens Kunstfond. ”Hun er en af Danmarks absolutte enere inden for animation...”, og det er også derfor, at hun i år er valgt til VAF-Artist under Viborg Animation Festival. Festivalen kan opleves i Viborg 26. september-2. oktober, 2022.
Bliv klogere på bæredygtigt design, produktion og forbrug til Forskningens Døgn 202222.4.2022 08:26:44 CEST | Pressemeddelelse
Tag din familie eller venner med under armen og kom med, når VIA University College åbner dørene til Forskningens Døgn 2022 på campus Herning mandag d. 25. april og tirsdag d. 26. april kl. 12-14.
Få indblik i en forskers verden til Forskningens Døgn 2022 i Horsens22.4.2022 08:22:29 CEST | Pressemeddelelse
Tag din familie eller venner med under armen og kom med, når VIA University College åbner dørene til Forskningens Døgn 2022 på campus Horsens tirsdag d. 26. april kl. 15-17.
humAId vinder innovationsprisen 20227.4.2022 20:00:54 CEST | Pressemeddelelse
Studerende fra SDU vinder Innovationsprisen 2022 med humAId, som er en automatisk tegnsprogstolkningsservice for døve. Med kunstig intelligens løser humAId problemet med manglende tolke i Danmark.
Færre vil læse til lærer, men nye profiler skal tiltrække flere studerende16.3.2022 15:44:26 CET | Pressemeddelelse
Ved ansøgningsfristen kl. 12.00 den 15. marts har VIAs læreruddannelse i alt modtaget 866 ansøgninger. Det er en samlet tilbagegang på 19 procent i forhold til sidste år. Men særlige profiler er med til at øge førsteprioritetsansøgningerne i både Holstebro, Skive og Nørre Nissum.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum