Ung forsker hyldes for årets originale idé
Danmarks Frie Forskningsfond har netop for tredje gang uddelt sin hæderspris: Årets originale idé til den unge idéhistoriker Christoffer Basse Eriksen med projektet ’Orchard Laboratory: Beekeeping, Plant Breeding, and the Enlightenment Discovery of Insect Pollination’.
Idéen om blomsterne og biernes samhørighed er så gammel som menneskeden selv, vil de fleste nok tænke. Men det var faktisk først i 1700-tallet, at man opdagede, at blomsterne og bierne hørte sammen i et økosystem. ”Når vi ser en bi flyve fra blomst til blomst, ser vi i dag bestøvning, fordi vi ved, at det er det, bierne gør. Men idéen om, at biernes pollenhøst også skaber en gevinst for planten, altså at der er en gensidig afhængighed mellem blomsterne og bierne og dermed tale om et egentlig økosystem, opdagede man først i 1700-tallet,” fortæller idéhistoriker og prismodtager Christoffer Basse Eriksen.
Videnskabsmænd begyndte at arbejde med bierne, fordi man ville optimere landbruget og indførslen af koloniale planter, og dermed skabe øget vækst i 1700-tallets England. ”Man kan sige, at videnskaben indgik i et økosystem, hvor interessen for bierne og blomsterne ikke bare var videnskabelig, men også praktisk og politisk: Man ville forstå noget for at kunne optimere naturen,” fortæller Christoffer Basse Eriksen.
Også i dag er bien et markant politisk symbol, både på biodiversitet og klimakamp. Og det er netop for at forstå, hvor disse idéer kommer fra, at Christoffer Basse Eriksen har fået idéen til at lave projektet om blomsterne og bierne.
Laboratoriet i æblelunden: ny viden om økosystemer
Årets originale idé-prisen gives til en forsker, der i det forgangne år har præsenteret en forskningsidé, der udviser en særlig grad af originalitet - eksempelvis i emnevalg, tilgang, metode etc.
”Christoffer Basse Eriksen har med sit forskningsprojekt igangsat særligt original forskning, der rummer vigtige perspektiver for at forstå, hvad der tjener som redskaber for den videnskabelige erkendelse, og som udfordrer den sædvanlige skelnen mellem feltforskning og laboratoriearbejde,” udtaler bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Maja Horst.
Dermed forventes Christoffer Basse Eriksens forskningsidé at føre til helt nye erkendelser, der kan bruges til at kaste lys på vores forståelse ikke bare af biernes og blomsternes økosystem, men også af videnskabens økosystem med resten af verden. Det belyser dermed udviklingen af en mere holistisk forståelse af og tilgang til naturen samt ideen om økosystemer. Maja Horst uddyber: ”Projektet er metodisk originalt med ideen om ’laboratoriet i æblelunden’, der både dækker over et fysisk sted, et samarbejde mellem naturhistorikere, biavlere, gartnere og planteforædlere og et sted, hvor viden udvikles – et laboratorie i naturen og naturen som et laboratorie."
Idéen og Christoffer Basse Eriksen er netop blevet hædret på Danmarks Frie Forskningsfonds årlige forskningskonference, men allerede i 2021 modtog Christoffer Basse Eriksen på baggrund af projektidéen en forskningsbevilling til sin internationale postdoc på 1,6 millioner kroner fra fonden.
”Det er en stor ære at modtage den her pris, der giver ambition og selvtillid til at fortsætte min forskning – og på længere sigt etablere en forskningsgruppe omkring min forskning i botanikkens historie med base i Danmark,” siger Christoffer Basse Eriksen.
________________________________________________________________
Om prismodtager Christoffer Basse Eriksen
- Christoffer Basse Eriksen er uddannet i idéhistorie og tysk ved Aarhus Universitet i 2013. I 2018 blev han Ph.d. i idéhistorie ved Afdeling for Filosofi og Idéhistorie, Aarhus Universitet.
- Sidst har Christoffer Basse Eriksen været ved University of Cambridge, Department of History and Philosophy of Science som Carlsberg Foundation Internationalisation Fellow fra 2019-2022.
- I januar 2022 er Christoffer Basse Eriksen flyttet til Berlin med hele familien, hvor han netop er gået i gang med projektet ”Orchard Laboratory: Beekeeping, Plant Breeding, and the Enlightenment Discovery of Insect Pollination” på Humboldt-Universität.
Danmarks Frie Forskningsfonds primære opgave er at uddele bevillinger inden for alle forskningsområder på baggrund af forskernes egne forskningsideer. Sidste år støttede fonden 435 nye forskningsidéer med i alt 1,45 milliarder kroner.
I år er tredje gang, at fonden uddeler en hæderspris for årets originale forskningsidé. Hædersprisen består af et kunstværk og blomster. Danmarks Frie Forskningsfonds grundtanke med prisen er at hylde original tænkning, der er afgørende for at fremme dansk forskning.
______________________________________________________________
Kontakter
Christoffer Basse Eriksen
Tlf:0044 7862 958 910eriksenc@hu-berlin.deMaja HorstBestyrelsesformandDanmarks Frie Forskningsfond
Tlf:20 28 68 66majho@dtu.dkKaren Marie Bjørnstrup VølundKommunikation og presse
Tlf:72318931kmbv@ufm.dkBilleder
Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Forskning i ensomhed styrkes med 17,6 millioner kroner20.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Syv nye, originale forskningsidéer bliver nu ført ud i livet med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. Forskningsprojekterne skal understøtte forskning i ensomhed og bidrage med viden om årsag, håndtering og forebyggelse af ensomhed.
Knap 30 millioner kroner skal styrke forskning i udsatte børn og unge19.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt midler til 10 nye forskningsprojekter, som skal bidrage til at styrke forskning i udsathed og mistrivsel hos børn og unge samt understøtte kapacitetsopbygningen på forskningsområdet.
95 millioner kroner til at udvikle dansk psykiatriforskning12.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 95 millioner kroner til 34 nye, originale forskningsprojekter, der skal bidrage til at skabe bedre rammer for forskning i psykiatrien. Initiativet skal skabe bedre rammer for forskning i forebyggelse af mistrivsel og psykiske lidelser og behandlingen af psykiske lidelser. Samtidig skal initiativet styrke de faglige miljøer og muligheden for at rekruttere og fastholde medarbejdere på tværs af det samlede psykiatriområde.
Ny forskning skal bidrage til bæredygtig udvikling i Arktis6.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
10 nye forskningsprojekter skal bidrage til at styrke den bæredygtige udvikling i Arktis gennem en større forståelse af klimaforandringerne og deres betydning for biodiversitet, økosystemer, kulturarv og levevilkår.
575 millioner kroner giver ny dansk forskning flyvehøjde23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra kvantefysik til etnografiske feltstudier. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 575 millioner kroner til fri forskning til 192 nye, excellente forskningsprojekter på tværs af de videnskabelige hovedområder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum