Undgå fuglefodring om vinteren

Om vinteren er der mange, som fodrer vandfuglene i søer og åer for at hjælpe dem igennem kulden, hvor føden er begrænset. Dette er dog misforstået omsorg, da alt det brød og korn som smides ud både forurener vandet og medvirker til at sprede sygdomme.
Uhygiejniske spisesteder spreder sygdom
Når vandfuglene fodres ved søer og gadekær, så sker det oftest ved de samme foderpladser igen og igen, da der typisk er få stedet hvor det er muligt for mennesker at komme til vandet. Dette betyder, at mange forskellige vandfugle samles specifikke steder og træder rundt i den samme blanding af mudder, foder og afføring.
- At fodre vandfugle udgør en sundhedsrisiko, fordi der samles unaturligt mange ænder og svaner ved fodringsstederne, hvilket giver mulighed for at syge fugle kan smitte de raske med forskellige sygdomme. Det svarer til at sidde i venteværelset ved lægen, der er bare mange vira og bakterier samlet på meget lidt plads, forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Foder forurener vandet
Ud over at være en sygdomsspreder, så forurener brød og korn også vandet. Både den føde, som passerer gennem fuglene og alle de rester, der ligger tilbage i vandet, når fuglene har spist, er med til at gøde og derved øge algedannelsen i vandet. Jo flere alger der er i vandet, jo færre vandplanter vil der kunne gro. Dette er for eksempel et problem for knopsvaner.
-Knopsvaner lever primært af vandplanter. Hvis der ikke er nogen planter i de vådområder de lever i, så flytter de typisk bare videre. På denne måde gør fuglefodringen det sværere for fuglene at overleve i de områder, hvor der fodres meget, fortæller Michael Carlsen.
- I sidste ende kan man gøre mere skade end gavn for fuglene, selvom man blot vil hjælpe dem, afslutter han. Det er derfor vigtigt, ikke at fodre vandfuglene om vinteren. Fuglene skal nok finde den føde de har brug for, og hvis de ikke kan finde mad, så flytter de sig.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum