Undervisere frygter faldende kvalitet

De politiske ambitioner om at flytte uddannelsespladser ud af de større danske byer vil forringe kvaliteten af vores uddannelsessystem, og vil i sidste ende skabe dårligere uddannelser og forringe de studerendes trivsel. Sådan lyder konklusionerne i undersøgelse som Ingeniørforeningen, IDA har lavet blandt 759 af medlemmer ansat på universiteterne.
Både på de eksisterende og eventuelt nye uddannelsessteder kan de politiske udflytningsplaner få en negativ effekt på kvaliteten. Det mener henholdsvis 67 pct og 70 pct af de universitetsansatte. IDAs formand Thomas Damkjær Petersen har forståelse for bekymringerne.
”En sikring af kvaliteten har tydeligvis ikke været et gennemgående tema i de politiske udmeldinger. Og de penge, der er afsat i aftalen, er utilstrækkelige. Kvalitet koster – især på mindre uddannelsessteder. Men politisk har det mest af alt drejet sig om at få udflyttet så mange uddannelser som muligt, eller alternativt reducere optaget. Det er ikke gennemtænkt, og bliver derfor et hasardspil, hvor helt essentielle ting bare smides i puljen, i håb om at man ikke taber. I sidste ende kan det få store konsekvenser for de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser,” siger han.
Erhvervslivet skriger allerede på højtuddannede med indsigt i teknologi, it og naturvidenskab, og derfor er det farligt, at gå på kompromis med kvaliteten, mener Thomas Damkjær Petersen
”Når det er besluttet, at der ikke skal hives mere olie op af Nordsøen, er uddannelse det vigtigste råstof, vi har. Derfor nytter det ikke noget, at vi uden skelen til kvaliteten, behandler det som et smørepålæg. I stedet for at udflytte eller reducere STEM-uddannelserne, burde politikerne oprette nye STEM-uddannelser i samarbejde med erhvervsliv, kommuner og regioner og sikre, at det sker på et fagligt grundlag, hvor undervisere, forskere og studerende har en kvalitetsgaranti,” siger han.
I undersøgelsen mener et flertal af de universitetsansatte også, at den politiske aftale kan skabe et A-hold og et B-hold af studerende, hvor de dygtigste vil få plads på uddannelsesstederne i de store byer, og at trivslen hos de nye studerende på de mindre uddannelsessteder vil blive dårligere.
”Det kan jo betyde, at politikernes ønsker om geografisk udligning, ender med en både faglig og menneskelig skævvridning. Dette er næppe politikernes intentioner, og derfor er det vigtigt, at der også kommer fokus på de studerendes forhold, så vi hverken står tilbage med færre eller dårligere uddannede ingeniører, it-professionelle og naturvidenskabelige kandidater,” siger Thomas Damkjær Petersen.
Andel der er enige i følgende udsagn om planen om regionalisering af uddannelser
Den vil forringe kvaliteten af undervisningen/forskningen på de eksisterende uddannelsessteder |
67% |
Kvaliteten af undervisningen/forskningen på de nye uddannelsessteder vil blive ringere end på de eksisterende uddannelsessteder |
70% |
Den vil forringe de nye studerendes trivsel på de nye uddannelsessteder, fordi det bliver meget små studiemiljøer |
59% |
Den vil skabe et A-hold og et B-hold af studerende, hvor de dygtigste vil få plads på uddannelsesstederne i de store byer |
67% |
Kilde: 759 IDA-medlemmer ansat på universiteterne har svaret på undersøgelsen
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Billeder
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Massiv interesse for ingeniøruddannelserne5.7.2025 16:56:53 CEST | Pressemeddelelse
Civilingeniøruddannelsen er for andet år i træk den mest søgte
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum