Aarhus Universitet Technical Sciences

Undersøgelse: Bystøj opleves mindre larmende, når vi kigger på natur

Del

To civilingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har sat sig for at undersøge sammenhængen mellem, hvad folk ser, og hvad de hører. Ved hjælp af VR-teknologi har de fundet ud af, at naturudsigt ser ud til at lægge en dæmper på vores hørelse.

Elisabeth Granzow Larsen (tv) og Christina Poulsen (th) her foran AU Engineerings campus, Navitas, på Aarhus Ø. Foto: Melissa Yildirum, AU Foto.
Elisabeth Granzow Larsen (tv) og Christina Poulsen (th) her foran AU Engineerings campus, Navitas, på Aarhus Ø. Foto: Melissa Yildirum, AU Foto.

Spiller udsigt en rolle, når det kommer til oplevelsen af lyd?

Jeps, er konklusionen fra et nyt kandidatspeciale, som to civilingeniørstuderende fra Aarhus Universitet står bag.

Ved at optage bystøj og 360 graders video og derefter placere en række testpersoner i et virtuelt lejligheds-miljø, har de med statistisk sikkerhed kunne fastslå, at det, man kigger på ud gennem vinduet, faktisk er betydende for, hvor støjende baggrundslyden fra byen opleves.

Studiet er det første af sin slags, hvor man ved brug af VR har undersøgt sammenhængen mellem, hvad folk i en bolig ser, og hvad de hører, og konklusionen er tydelig:

”Vi har placeret folk i forskellige virtuelle lejligheder, hvor de eksempelvis har udsigt til en travl vej, en togbane, til bygninger eller til en park. Og derefter har vi bl.a. spurgt ind til deres oplevelser af lydniveauet. Selvom lyden var præcist den samme, kan vi med statistisk signifikans konkludere, at folk oplever lydniveauet lavere, hvis de kigger på natur i forhold til, hvis de kigger på en vej fyldt med trafik,” siger Christina Poulsen, som sammen med studiemakkeren Elisabeth Granzow Larsen står bag specialet.

Undersøgelsen havde i alt 61 testpersoner gennem et virtuelt miljø, som de to studerende havde skabt. Hver testperson fik VR-udstyr på inklusiv headset, således at personen var komplet fordybet i situationen.

Forinden havde Christina og Elisabeth optaget 360 graders video og lyd på to lokaliteter i Aarhus: En, hvor der var udsigt til en travl vej, og en, hvor der var udsigt til en togbane. De to studerende har så lagt optagelserne ind som udsigt i forskellige virtuelle lejligheder og placeret testpersonerne i samtlige scenarier i vilkårlig rækkefølge.

”Bagefter spurgte vi dem ind til deres subjektive præferencer i forhold til eksempelvis hvilke lyde og hvilke udsigter, de bedst kunne lide. Og her mener et flertal altså således, at lyden opleves lavere, når man kigger på noget grønt i forhold til at have udsigt til trafik,” siger Elisabeth Granzow Larsen.

Hun mener, at den viden, projektet har skabt, bl.a. kan benyttes til fremtidig byplanlægning:

”Generelt medfører naturudsigt, at folk oplever lyden af bystøj lavere, og den betragtning er værd at tage med, når man opfører nybyggeri. Hvor skal man placere vinduerne, således at man ser mest muligt natur? Når man bygger nyt i en storby, kan man jo oftest ikke undgå bystøj. Men man kan imødekomme problemet ved en holistisk tilgang til byplanlægning,” siger hun.

Inspirationen til projektet fik de to ingeniørstuderende, da de faldt over flere andre undersøgelser, der viste, at visuelt input kunne have betydning for det oplevede lydniveau. Eksempelvis er det blevet påvist, at folk oplever lyden fra et tog som højere, hvis toget er rødt, sammenlignet med hvis toget er grønt.

”Det er første gang, hvor vi kigger på den her sammenhæng i VR. Vi har brugt lang tid på at gøre undersøgelsen så objektiv som muligt, men det er stadig kun en indikation af, hvordan tingene er. Vi håber, der er nogle, der vil tage vores undersøgelse med videre, for der er helt sikkert nogle interessante opdagelser i det her,” siger Christina Poulsen.

Lektor Steffen Petersen, som var hovedvejleder på specialeprojektet, mener, at der er mange interessante perspektiver i projektet, der bør inddrages i byggeri i fremtiden:

”Undersøgelsen, som Elisabeth og Christina har gennemført, gør os alle sammen klogere på, hvad der er på spil, når mennesker opholder sig i bygninger. De påviser, at det du ser, og det du hører, påvirker hinanden. Derfor er det vigtigt, at vi ikke udformer og placerer vinduer i boliger ud fra hensyn til enkeltstående oplevelser. Vi bør i stedet gøre det ud fra en forståelse af, hvordan alle vores sanser interagerer og påvirkes af forskellige designvariable,” siger han.

Christina Poulsen og Elisabeth Granzow Larsen forsvarerede deres specialeafhandling fredag den 17. januar til 12-taller og kan nu kalde sig civilingeniører. 

Sådan har de gjort

  • På to lokaliteter i Aarhus har de to civilingeniører optaget 360 graders video og lyd.
  • Herefter har de udviklet et VR-miljø af i alt 6 værelser – 3 værelser pr. lokalitet.
  • For hver lokalitet er der således 1 værelse med udsigt til natur, 1 med udsigt til bygninger og 1 med udsigt til det, der primært genererer baggrundsstøjen – biler eller tog.
  • De har i alt haft 61 testpersoner til at opleve samtlige 6 værelser i vilkårlig rækkefølge.
  • For hver lokalitet blev testpersonerne udsat for den lyd, der blev optaget på lokaliteten, uanset udsigt.
  • Testpersonerne kendte ikke til hensigten med undersøgelsen.
  • Hver testperson fik 5 minutter i hvert scenarie, hvor de kunne bevæge sig rundt, flytte ting rundt i lejligheden, kigge ud af vinduet, etc. Dette blev gjort for at man i hvert scenarie kunne nå at føle sig til rette i omgivelserne og danne sig et indtryk.
  • Efter hvert scenarie blev testpersonerne spurgt ind til en række forskellige ting, herunder bl.a. hvordan de oplevede lydniveauet.
  • Undersøgelsen er første af sin slags, hvor man kobler VR med optagelser af by- og lydbillede for at undersøge lydoplevelsen i boliger.

Nøgleord

Kontakter

Jesper Bruun
Presseansvarlig, AU Engineering
Mail: bruun@eng.au.dk
Tlf.: 42404140

Steffen Petersen
Lektor, Institut for Ingeniørvidenskab
Mail: stp@eng.au.dk
Tlf.: 41893347

Christina og Elisabeth
Mail: speciale2019.eng@gmail.com

Billeder

Elisabeth Granzow Larsen (tv) og Christina Poulsen (th) her foran AU Engineerings campus, Navitas, på Aarhus Ø. Foto: Melissa Yildirum, AU Foto.
Elisabeth Granzow Larsen (tv) og Christina Poulsen (th) her foran AU Engineerings campus, Navitas, på Aarhus Ø. Foto: Melissa Yildirum, AU Foto.
Download
Eksempel på simuleret bolig i VR med udsigt til byen. Foto: Elisabeth Granzow Larsen og Christina Poulsen.
Eksempel på simuleret bolig i VR med udsigt til byen. Foto: Elisabeth Granzow Larsen og Christina Poulsen.
Download

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/
Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
 
Institut for Ingeniørvidenskab blev etableret i 2011 og samler i dag Aarhus Universitets forskningsaktiviteter inden for det teknisk videnskabelige område: Biological and chemical engineering, Civil and architectural engineering, Electrical and computer engineering og Mechanical engineering, hvor der bliver undervist af forskere med basis i allernyeste viden for at bygge Danmarks nye elite ingeniørvidenskabelige miljø.
 
Som en del af en større strategisk satsning på det teknisk videnskabelige område åbnede Aarhus Universitet i 2019 tre nye 5-årige civilingeniøruddannelser. Endnu en uddannelse åbner i 2020. Målet er at uddanne ingeniører, som kan udvikle den højteknologi, der er nødvendig for at løse vores største globale udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Gulerødder kan erstatte syntetiske farvestoffer i fødevarer7.7.2020 13:00:00 CESTPressemeddelelse

En række syntetiske farvestoffer i fødevarer er mistænkt for at have uønskede bivirkninger specielt hos børn. Derfor har EU de seneste ti år krævet, at produkter indeholdende udvalgte syntetiske farvestoffer skal have tydelige advarsler på emballagen. Det har resulteret i en stor efterspørgsel efter naturlige farvestoffer på verdensplan. Nu har forskere fra Aarhus Universitet fundet en metode, der kan gøre almindelige orange gulerødder sorte, hvorfra man kan udvinde farvestoffer til fødevarer. Det skaber nye muligheder indenfor produktion af naturlige farvestoffer til fødevareindustrien som erstatning for de udskældte syntetiske farvestoffer.

Millionbevilling hiver gymnasieelever med ind i kamp mod antibiotikaresistens26.6.2020 17:00:00 CESTPressemeddelelse

Nu får danske gymnasieelever mulighed for at prøve kræfter med natur- og ingeniørvidenskaben og måske endda være med til at gøre en opdagelse, der kan få kolossal betydning for millioner af mennesker verden over. En bevilling fra Novo Nordisk Fonden giver nemlig Aarhus Universitet mulighed for at lade eleverne deltage i vigtig forskning, der skal finde helt ny antibiotika.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum