Blå Kors Danmark

Ulrik fik hjælp til sit alkoholmisbrug med støtte fra familien

Del

Omkring 140.000 danskere er afhængige af alkohol og kan ikke stoppe uden behandling. En af dem var 54-årige Ulrik Jensen, som efter mange års alkoholmisbrug søgte hjælp hos Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup. For ham har tre måneders terapiforløb med fokus på inddragelse af pårørende ændret hans liv.

I dag er Ulrik Jensen glad for, at han søgte hjælp. Han er nu frivillig et par gange om ugen på Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup, hvor han var i behandling.
I dag er Ulrik Jensen glad for, at han søgte hjælp. Han er nu frivillig et par gange om ugen på Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup, hvor han var i behandling.

Det kan være udfordrende at komme videre på egen hånd efter et liv med store mængder alkohol. Omkring 17.600 danskere er i dag i offentligt finansieret alkoholbehandling, hvilket svarer til 12 procent af de danskere, som ifølge Sundhedsstyrelsen er afhængige af alkohol og har brug for behandling til at komme ud af deres misbrug.

På Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup har de gode erfaringer med at inddrage de pårørende som en del af alkoholbehandlingen. Det sker gennem pårørendesamtaler, kurser og gruppetilbud.

”Vi ved fra nationale og internationale studier, at inddragelse af pårørende øger behandlingseffekten, og den oplevelse har vi også. Mange kommer i behandling hos os, fordi deres pårørende har vredet armen om på ryggen på dem. Der kan de pårørende være med tidligt i processen. For andre har misbruget stået på så længe, at de pårørende har trukket sig, så ligger der en vigtig opgave i at genopdyrke kontakten til familien igen,” siger Lars Utzon, som er konstitueret centerleder på Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup.

Betydningen af familiens tilstedeværelse i et behandlingsforløb oplevede Ulrik Jensen, da han kom i tre måneders intensiv døgnbehandling på behandlingscenteret i Taastrup. Udover samtaleterapi, mentaltræning, undervisning og motion var der også samtaler med pårørende på programmet.

Lettelse og fælles forståelse

”Det betød rigtig meget, at min familie forstod, hvad jeg gik igennem. Både at de fik et indblik i mit liv og samtidig fik at vide, at det ikke havde noget med dem at gøre, at jeg var endt der. Jeg tror, min far var bange for, at jeg ville sige, at det var deres skyld. At de ikke havde holdt øje. På den måde var det en lettelse for dem at være en del af forløbet”, siger Ulrik Jensen og tilføjer:

”Man skal inddrage sit bagland. Ellers virker det ikke. Man kan ikke være alene”.

For Ulrik Jensen har alkohol altid været en del af livet, lige så længe han næsten kan huske. Han drak sin første øl som 10-årig, og fyraftensøl eller øl på vej til arbejde var normalen. Det var først, da han blev akut indlagt med betændelse i bugspytkirtlen, at det første gang gik op for ham, at det var resultatet af mange års alkoholindtag.

I et par år efter holdt han sig ædru, men begyndte at drikke igen, inden hans krop til sidst sagde fra, og han blev opfordret til at søge behandling.

”Jeg ville være død, hvis jeg ikke var stoppet, så jeg er megaglad for, at jeg kom i behandling. Terapeuten var rigtig god til at stille de spørgsmål, der skulle til, så der kom hul på bylden. Det har også gjort, at jeg er her, hvor jeg er i dag. Jeg har det godt og har ikke længere lyst til at drikke,” fortæller Ulrik.

Mindre byrde i bagagen

Ifølge de nationalkliniske retningslinjer for behandling af alkoholafhængighed er inddragelse af pårørende en ”stærk anbefaling” i forbindelse med behandlingsforløb. Derfor er det ikke kun Ulrik Jensen, men generelt beboere på Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup, som får tilbuddet om inddragelse af pårørende som børn, søskende, partner eller andre nære relationer.

”Alkohol er et opløsningsmiddel, som opløser hjernen, men det er i lige så høj grad, et opløsningsmiddel, der opløser familier. Det er ekstremt meningsfyldt at iværksætte en behandling med fokus på inddragelse af pårørende. Vi kan hjælpe mennesker med at genopbygge sig selv og hjælper samtidig familier med at blive forsonet,” siger Lars Utzon fra Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup.

Det bakker Ulrik Jensen op om:

”Det bliver hurtigt noget rod, hvis det først er efter behandlingen, man skal tale tingene igennem. Så bliver det en byrde på den anden side”, forklarer Ulrik Jensen.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at omkring 140.000 danskere er afhængige af alkohol, mens 640.000 danskere har et skadeligt alkoholforbrug. I Danmark har man ret til gratis alkoholbehandling inden for 14 dage efter, man har søgt hjælp.

Kontakter

Billeder

I dag er Ulrik Jensen glad for, at han søgte hjælp. Han er nu frivillig et par gange om ugen på Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup, hvor han var i behandling.
I dag er Ulrik Jensen glad for, at han søgte hjælp. Han er nu frivillig et par gange om ugen på Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup, hvor han var i behandling.
Download

Information om Blå Kors Danmark

Blå Kors Danmark
Snaremosevej 23F
7000 Fredericia

86811500http://www.blaakors.dk/

Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som hjælper socialt udsatte mennesker i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum