Ukrudtsbrænder futtede skur og to cykler af

Hans Christian på 75 år fjerner ukrudt ved sit skur, der støder op til garagen, som han har gjort mange gange i de seneste 20 år.
Han sætter brænderen ind i sit skur og går over og får en kop kaffe sammen med konen.
Men pludselig kommer en nabo løbende og siger, at der er ild i skuret, og dermed er både skur og garage i fare.
- Vi fik jo et chok og løb ud for at se, hvad der var sket, forklarer Hans Christian.
Det viser sig, at skuret på en eller anden måde er blevet antændt – formentlig af en vildfaren gnist fra ukrudtsbrænderen, og det er desværre ikke et enestående tilfælde.
Ukrudtsbrændere skyld i 300 udrykninger om året.
Ifølge Beredskabsstyrelsen er ukrudtsbrændere hvert år skyld i cirka 300 brande, og det mærker man også i Codan, hvor kunderne henvender sig, med en hæk eller et skur, der er gået til i flammer, efter der har været gang i ukrudtsbrænderen.
- Vi har desværre en del skadesanmeldelser hvert år, med ukrudtsbrændere, der sætter ild i træer, buske eller bygninger. Skaden sker ofte, når ukrudtsbrænderen får fat i tørre blade, spindelvæv eller andet let antændeligt, og mange bliver overrasket over, hvor hurtigt ilden kan brede sig, siger Henrik Bundgaard, der er skadedirektør i Alm. Brand, Codan og Privatsikring i Alm. Brand Group.
Ilden spreder sig som en steppebrand
Hurtigt gik det også hos Hans Christian, der heldigvis fik god hjælp af sine naboer, der kom ilende til for at hjælpe. De fik de reddet en 10-liters gasflaske ud, der stod inde i skuret. Men branden bredte sig meget hurtigt og fik gjort kål på forteltet til campingvognen, to cykler, fire sommerdæk, og en mindre aluminiumsgasflaske, der eksploderede.
- Det var virkelig voldsomt og gik så stærkt. På 5-10 minutter var det hele bare væk. Jeg havde så travlt med at prøve at slukke branden, at jeg slet ikke havde tid til at reagere rent følelsesmæssigt. Det var først dagen efter, reaktionen kom. Der fik jeg altså ondt i maven. Det kunne jo have været endt helt galt, for branden fik også fat i udhænget på garagen, før brandbilerne kom susende, lyder det.
Selvom Codan ser en del af den type skader, så opfordrer skadedirektør Henrik Bundgaard ikke til, at man skrotter sin ukrudtsbrænder.
- Det er jo en mere skånsom måde at fjerne ukrudt på, end alverdens skrappe ukrudtsmidler, der kan ryge i grundvandet, så det giver god mening at svitse ukrudtet i stedet for. Vi opfordrer bare folk til at være forsigtige og opmærksomme, når de bruger ukrudtsbrænder, for der er en risiko, der ofte er svær at se med det blotte øje, siger Henrik Bundgaard.
Gode råd til brug af ukrudtsbrændere
1. Overvej, om det er i dag, du skal brænde! (undlad, hvis det er tørt eller hvis det blæser)
2. Skal du brænde, så hav et slukningsværktøj (brandslukker, vandslange) i nærheden
3. Hold god afstand til bygninger (skure og letantændeligt oplag eller bevoksning)
4. Husk at ukrudt ikke skal ”brænde” bare ”svitse” (navnet ukrudtsbrænder er misvisende)
5. Forlad ikke stedet, hvor du har brændt. Du skal fx ikke tage hjem fra kolonihaven, hvis du lige har været i gang med brænderen. Bliv et godt stykke tid efter, så du kan reagere, hvis der opstår brand.
Nøgleord
Kontakter
Camilla Riis CorneliusPR – og Presseansvarlig
Tlf:+45 30 37 83 07cqu@codan.dkBilleder
Information om Codan Forsikring
Codan Forsikring har cirka 250.000 danske husstande og 50.000 små og store virksomheder som kunder. Codan Forsikring er i dag ejet 50% af den canadiske forsikringskoncern Intact Financial Corporation og 50% af danske Tryg A/S. Læs mere om Codan på www.codan.dk.
Følg pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Frokostpausen er dagens farligste tidspunkt for chauffører i transportbranchen9.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der sker rekordmange skader på arbejdskøretøjer for landets transportvirksomheder. Nye tal fra forsikringsselskabet Codan viser, at tiden lige omkring frokostpausen er det farligste tidspunkt på dagen for chaufførerne, hvor der sker flest skader.
278 livreddende brætter klar på danske strande og ved kyster7.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren er over os og danskerne valfarter til strandene. I år mødes badegæsterne af ekstra tryghed. Codan Fonden og LifeBoard har netop afsluttet en landsdækkende opsætning af 278 stykker offentligt livrednings udstyr, der kan bruges, hvis uheldet er ude i vandet.
Ny undersøgelse: 1 ud af 4 danskere ved ikke, hvad de skal gøre, hvis de er vidne til en drukneulykke27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år er omkring 16.000 personer tæt på at drukne i Danmark. Tallet dækker ikke de mange, der mister livet i drukneulykker.
Ny undersøgelse: Forældre efterlyser mere undervisning i svømning og vandsikkerhed i skolen20.6.2025 13:29:22 CEST | Pressemeddelelse
Alt for få børn lærer at begå sig sikkert i og omkring vand, og det bekymrer de danske forældre. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Codan Fonden og LifeBoard viser, at seks ud af ti forældre til skolebørn ønsker mere undervisning i svømning og vandkompetencer.
Vandsikkerhed på skoleskemaet18.6.2025 13:03:03 CEST | Pressemeddelelse
Codan Fonden og LifeBoard lærer skolebørn på Langeland om bedre vandkompetencer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum