Folkekirkens Nødhjælp

Ukrainske ammunitionsryddere på kursus i Danmark

Del
Folkekirkens Nødhjælp og DRC Dansk Flygtningehjælp uddanner i disse dage ammunitionsryddere til verdens brændpunkter. Det foregår på Skive Kaserne.
Foto: Olno
Foto: Olno

12 mineryddere fra hele verden, deriblandt tre kvinder fra Ukraine, er samlet på Skive Kaserne for at opbygge nye færdigheder til at udføre deres vigtige arbejde i verdens brændpunkter.

Minerydningskurset er blevet afholdt siden 2008 i et samarbejde mellem Forsvaret og Folkekirkens Nødhjælp, og DRC Dansk Flygtningehjælp. De to danske NGO’er er blandt verdens største minerydningsaktører med mange års erfaring med ammunitions- og minerydning i verdens brændpunkter.  

Det fem uger lange kursus certificerer ammunitionsrydderne i en række nødvendige kompetencer, der knytter sig til rydning af miner og eksplosive rester fra krige og væbnede konflikter. Det er blandt andet håndtering og detonering af adskillige typer af miner og ammunition og at undervise børn og voksne i at undgå ulykker og dermed beskytte lokalbefolkninger.

Og der er stor brug for de 12 mineryddere. Dels er krigsaffald skyld i tragiske ulykker, når børn og voksne færdes i deres lokalområder. Og dels forhindrer de eksplosive rester fra krig flygtninge og internt fordrevne i at vende hjem og genopbygge deres liv. 

”Miner og ueksploderet ammunition, der er efterladt i krigshærgede områder, øger krigens lidelser og forlænger dem langt ud over selve krigen. Det så vi i slutningen af 1990’erne, da Folkekirkens Nødhjælp ryddede det dengang tæt minerede Kosovo efter krigen på Balkan. Og Folkekirkens Nødhjælps mineryddere ser det dagligt i blandt andet Syrien, Libyen, Congo, Irak og Sydsudan, hvor ammunitions- og minerydning er en forudsætning for, at tilbagevendte flygtninge og fordrevne kan vende tilbage til deres hjem, dyrke jorden og sende deres børn trygt i skole,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

”Mine- og ammunitionsrydderne laver et modigt og fuldstændigt uvurderligt stykke arbejde, og jeg er stolt over, at vi på kurset her kan være med til at sikre at de er så godt rustet som overhovedet muligt. I de mere end ti lande, hvor DRC Dansk Flygtningehjælp fjerner miner og ueksploderet ammunition, ser vi, hvordan de skjulte dræbere påvirker lokalsamfund mange år efter krige og konflikter slutter og forlænger den periode, hvor folk er drevet på flugt, fordi det er for farligt at vende tilbage,” siger Charlotte Slente, generalsekretær for DRC Dansk Flygtningehjælp.

Ammunitionsrydderne i Skive afslutter kurset midt i juli og fortsætter derefter rydning af minefelter i blandt andet Ukraine, Sydsudan og Irak.

Yderligere oplysninger:

Anne Mette Futtrup, presserådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, tlf: 5060 2093, amf@dca.dk

Signe Grejsen Nissen, presserådgiver, DRC Dansk Flygtningehjælp, tlf: 6026 8056, sgn@drc.ngo

Billeder

Foto: Olno
Foto: Olno
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp kickstarter klimatopmøde i København18.3.2024 14:15:28 CET | Pressemeddelelse

I denne uge mødes en lang række af verdens klimaministre til topforhandlinger i Danmark ved det årlige ’Copenhagen Climate Ministerial’. Dagen før forhandlingerne officielt går i gang, samler Folkekirkens Nødhjælp, i samarbejde med Concito og internationale partnere, ministre, topembedsmænd og førende klimaorganisationer fra hele verden til klimadiskussioner for at sikre finansiering til klimatilpasning i det globale syd. ”Vi er glade for at kunne samle så mange ministre og eksperter i samme rum i vores lokaler i København, så vi kan levere vigtige klimabudskaber op til de officielle forhandlinger senere på ugen. Det er vigtigt, at regeringer i hele verden sætter handling bag løftet om flere midler til at hjælpe verdens mest udsatte befolkninger med at tilpasse sig en kogende klode”, siger Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær. Ifølge Jonas Nøddekær er behovet for klimatilpasning i det globale syd akut. ”Klimaforandringerne medfører nye udfordringer for me

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye