Udenrigsministeriet

Udviklingsministeren sender 25 millioner til at hjælpe ukrainske flygtninge i Moldova

Del

Flygtningestrømmen ind i Moldova fra Ukraine er nu så stor, at udviklingsminister Flemming Møller Mortensen sender støtte til FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, til at hjælpe med akutte humanitære indsatser i landet til flygtningene.

Den russiske invasion af Ukraine har afstedkommet en alvorlig humanitær krise i Ukraine, og flere end 2,3 millioner mennesker er flygtet ud af Ukraine til de omkringliggende lande.

”Flygtningepresset på Moldova er stort – mere end 259.000 ukrainere har passeret grænsen fra Ukraine til Moldova siden krigens start. Nogle er taget videre til blandt andet Rumænien, mens ca. 82.000 fortsat opholder sig i Moldova, som er et af Europas fattigste lande. Vi har en forpligtelse til at støtte op om myndighedernes fremragende indsats med at hjælpe nødlindende ukrainere, hvilket vi nu gør gennem UNHCR’s arbejde i landet,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Dermed er den danske støtte til humanitær hjælp i Moldova og de omkringliggende lande nu oppe på over 300 millioner kroner i alt.

”Vi sender 25 millioner kr. til FN’s flygtningehøjkommissariats (UNHCR) humanitære indsatser i Moldova, som især vil fokusere på at støtte regeringen med at modtage flygtninge, herunder sikre at de kan få husly og basale ting som varme tæpper, tøj, penge og andre fornødenheder. Bidraget vil også gå til at forbedre beskyttelse af flygtningene samt psykosocial støtte til særligt sårbare, der kommer over grænsen.”

Baggrund
Den russiske invasion af Ukraine har afstedkommet en alvorlig humanitær krise i landet såvel som de omkringliggende lande. Mere end 2,3 millioner mennesker er flygtet ud af Ukraine til de omkringliggende lande. Moldova har indtil nu modtaget mere end 259.000 flygtninge fra Ukraine. Størsteparten er rejst videre til blandt andet Rumænien. Dog opholder mere end 82.000 flygtninge sig stadigt i Moldova. I lyset af at Moldova er et af Europas fattigste lande og det aktuelle flygtningepres, er der behov for at bistå myndighederne til at løfte den store humanitære opgave.

Det samlede danske bidrag til humanitære og akutte indsatser i forbindelse med Ukraine-krisen forhøjes hermed til i alt 305 millioner kr. De første 100 millioner er gået til FN og Internationalt Røde Kors, hvortil Danmark nu har givet yderligere 25 millioner kr. specifikt til UNHCR-indsats i Moldova. Dertil kommer 100 millioner kr. til danske og internationale organisationer under en strakspulje, hvor danske organisationer med et strategisk partnerskab med Udenrigsministeriet kan få finansiering til eget eller internationale partneres arbejde i Ukraine og dets nabolande. Der er endvidere givet 8 millioner kr. til mindre danske organisationer. Danmark har også doneret civilt udstyr og et mobilhospital til Ukraine gennem Beredskabsstyrelsen til en samlet værdi af 22,3 mio. kr. Derudover har Sundhedsministeriet og Udenrigsministeriet afsat optil 50 mio. kr. til donation af lægemidler og medicinsk udstyr til Ukraine og nabolande.

For yderligere kontakt

Birgit Baunehøj

Presserådgiver for ministeren for udviklingssamarbejde og nordisk samarbejde

Mobil: +45 2442 4761 / birbau@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum