Udviklingsbanker undergraver FN's verdensmål

Mens FN's medlemslande med den ene hånd taler om bæredygtige verdensmål, der skal stoppe skaderne på miljø- og klima, samt skabe gunstige vilkår for dyr og natur, investerer de samme landes udviklingsbanker milliarder i industrielle landbrug, der undergraver organisationens verdensmål.
Det viser en ny rapport fra dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection.
“Det er landenes troværdighed i forhold til deres FN-forpligtelser, der står på spil, og vores rapport dokumenterer desværre, at udviklingen går den modsatte vej, end de bæredygtige verdensmål de ellers hylder ved enhver festlig lejlighed,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection Danmark og fortsætter:
“Det er absurd, at de samme FN-lande der har underskrevet Paris-aftalen, og dermed forpligtet sig til at reducere C02-udledningen så den globale gennemsnitstemperatur maksimalt stiger halvanden procent, samtidig vedtager milliardlån til industrielle landbrug, der forstærker udledningen - i stedet for at reducere den."
Landbruget er den største CO2 synder
Rapporten konkluderer blandt andet, at hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil landbruget alene stå for omkring halvdelen af drivhusgasudledningen i 2030.
Det industrielle landbrug står ikke bare for massiv udledning af C02 og metangas, men er også forbundet med en række andre skadelige effekter for dyre- og planteliv, samt miljø og sundhed, herunder:
Rydning af regnskov, overforbrug af antibiotika og vand, manglende dyrevelfærd, tab af biodiversitet og forurening af nærmiljøet.
Så sent som sidste år støttede op mod halvdelen af udviklingsbankerne virksomheder indenfor den industrielle landbrugssektor.
Det sker selvom bankerne har forpligtet sig til at arbejde for FNs verdensmål 13 og 15, der handler om at bekæmpe årsagerne til klimaforandringer, forhindre tab af biodiversitet og bæredygtig skovdrift og regnskov og i det hele taget arbejde for et bæredygtigt miljø for dyr, planter og mennesker.
Danmark låner penge til Brasilien
Problematikken er brændende aktuel i disse måneder med et nyt landbrugsprojekt i Brasilien, hvor Danmark er blandt långiverne.
“Lige nu er Verdensbanken ved at behandle et lån på 1,4 milliarder til et stort multinationalt landbrugsselskab, der opererer i den brasilianske regnskov. Projektet er relateret til enorme industrilandbrug på op til 6000 hektar, der ligger dybt inde i Amazonas i Mato Grosso-regionen, og derfor udgør en stor risiko for yderligere afskovning” siger Esben Sloth.
World Animal Protection er, sammen med andre NGO’er, i dialog med Verdensbankens søsterorganisation IFC (International Finance Corporation) og IFC’s ejere, der blandt andet inkluderer Danmark, om ikke at støtte projektet.
Organisationen har bedt om, at der foretages en grundig analyse af det brasilianske projekts konsekvenser for klima og miljø.
Nøgleord
Kontakter
Lisbeth Kjær LarsenPressechefWorld Animal Protection
Tlf:26136935lisbethkjaer@worldanimalprotection.dkBilleder

Vedhæftede filer
Information om World Animal Protection Danmark

Amagertorv 29, 2.
1160 København K
https://www.worldanimalprotection.dk/
Om World Animal Protection:
World Animal Protection DK er en del af den globale dyrebeskyttelsesorganisation, der opererer i 50 nationer med afdelinger i 12 lande på seks kontinenter.
Fra hovedkvarteret i England over blandt andet Australien, Kina, Kenya, Canada, Thailand, Indien og USA.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
EU-politikere raser over milliardstøtte til dyremishandling6.7.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være slut med, at tyrefægtning støttes af danske skattekroner, mener dyreorganisation og politikere, der nu kræver svar fra Kommissionen.
Dyreorganisation raser over brutal jagt: Næsten 250 hvaler dræbt i blodig massakre på Færøerne.13.6.2025 14:55:57 CEST | Nyhed
246 grindehvaler blev torsdag blev jaget ind i bugten ved Leynard på Færøerne og slagtet med lanseknive. Ifølge øjenvidner var der 30 gravide hunner samt et ukendt antal helt unge dyr. Færøernes præsident må stoppe de brutale hvaljagter, forlanger World Animal Protection Danmark.
Ny undersøgelse: Facebook er største platform for udbredt dyremishandling.28.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Nye data kortlægger massivt dyrplageri af hunde, katte og aber på sociale medier – særligt Facebook halter bagefter med at fjerne voldsomt sadistisk indhold.
Slut med kængurulæder i fodboldstøvler16.5.2025 10:57:32 CEST | Pressemeddelelse
Adidas følger i kølvandet på Nike, New Balance og andre store brands og stopper endegyldigt med at bruge kængurulæder i fodboldstøvler.
Ny undersøgelse: Dyreunderholdning kan koste kunder for TUI9.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Rejsebranchen skal have styr på det moralske kompas i fremtiden: Ny opinions-undersøgelse viser, at det kan koste TUI dyrt, hvis de fortsat sælger billetter til delfinshows på danskernes foretrukne rejsemål.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum