Haderslev Kommune

Udstilling af dansk arkitektur i Tyskland kommer til Haderslev

Del
Den 3. februar 2023 åbner udstillingen Gesamtkunstværker om de to danske arkitekter Arne Jacobsen og Otto Weitling og deres fælles bygningsværker i Tyskland. Historie Haderslev danner rammen om den særlige udstilling, der har åben frem til 23. april 2023.
Arne Jacobsen og Otto Weitling.  Foto: Klaus Benz, Stadtarchiv Mainz
Arne Jacobsen og Otto Weitling. Foto: Klaus Benz, Stadtarchiv Mainz

7-stolen er at finde overalt i Tyskland og Danmark og design-ikonet fra 1955 er i høj grad forbundet med designeren og arkitekten Arne Jacobsen, der i Tyskland netop er kendt for sit tidløse og funktionelle objektdesign. Men udstillingen Gesamtkunstværker om Arne Jacobsens og Otto Weitlings bygningsværker i Tyskland dækker et ubeskrevet kapitel i arkitekturhistorien.

Arne Jacobsen og Otto Weitling

Det danske koryfæ Arne Jacobsen beherskede alle typer af design, fra gaffel til rådhus, fra den mindste detalje til det store og monumentale værk. Uden for fagkredse er det derimod mindre kendt at Arne Jacobsen i tæt samarbejde med sin arkitektkollega Otto Weitling realiserede en række større bygningsprojekter i efterkrigstidens Tyskland. Det var et partnerskab i arkitekturen, der satte en standard for udviklingen af en modernistisk æstetik både i Tyskland og Danmark.

Historien om disse bygninger sender udstillingens gæster tilbage til 1960’ernes idéer og visioner og viser, hvor tæt arkitektur, byudvikling og politik er flettet sammen. Udstillingen formidler et stykke spændende og aktuel arkitekturhistorie, der illustrerer, hvordan offentlige bygninger som genstand for alles blikke og meninger gør os klogere på samfundets udvikling. Sådan skal det også være, mente Otto Weitling, der er citeret for have sagt:

”Hvis der er for og imod, så er det et godt tegn. En bygning, som man ikke taler om, er ikke værd at tale om.”

Otto Weitling og Haderslev

Arkitekt Otto Weitling er født 1930 og opvokset i Haderslev. Familien har siden 1850’erne været en aktiv del i byens udvikling og historie. I 1958 stod Weitling sammen med arkitekterne Gräber, Jürgensen og Kragh for opførelsen af Deutsche Schule Hadersleben. Han har udover barndomshjemmet i Laurids Skaus Gade 17 også været arkitekt på to andre bygninger.

I tilknytning til udstillingen fortælles der om Otto Weitling og familien.

I anledning af dansk-tysk kultursamarbejde

Udstillingen og det tilhørende katalog kaster lys på disse mindre kendte bygningsværker og de tætte forbindelser, som de to danske arkitekter havde til Tyskland. Her realiserede de i efterkrigstiden projekter i forskellig målestok: Fra den lyse Arne Jacobsen-foyer i Hannover til en gruppe af boliger i Hansaviertel i Berlin, fra rådhuset i Mainz til Christianeum-gymnasiet eller HEW-højhuset i Hamborg, fra Forum Castrop-Rauxel til feriekomplekset Burgtiefe på øen Femern.

Et stykke dansk-tysk arkitekturhistorie med tråde til i dag, hvor bygninger fra efterkrigstiden står til debat: Nedrivning, fredning, nye funktioner?

Udstilling og katalog er kurateret af arkitekturkritikerne og journalisterne Hendrik Bohle og Jan Dimog og realiseret i samarbejde med den danske ambassade i Berlin som en del af det tysk-danske kulturelle venskabsår 2020.

Åbningstider

Udstillingen er i Haderslev fra den 3. februar til den 23. april. Åben tirsdag-fredag kl. 12-16 og lørdag-søndag kl. 10-16. Pris 70 kr.

FAKTA

Udstillingsadresse: Simmerstedvej 1, 6100 Haderslev.

Links
http://gesamtkunstwerke.eu/ 
www.HistorieHaderslev.dk 


Støtte

Projektet er realiseret med støtte fra:

Dreyers Fond, Foreningen Realdania, Danish Arts Foundation, Sutor-Stiftung, Fritz Hansen, ZEIT-Stiftung, Vola, Howe, GRID, Fotopioniere.

Kontakter

Billeder

Arne Jacobsen og Otto Weitling.  Foto: Klaus Benz, Stadtarchiv Mainz
Arne Jacobsen og Otto Weitling. Foto: Klaus Benz, Stadtarchiv Mainz
Download
Rådhuset i Mainz, som er en af Arne Jacobsen og Otto Weitlings bygninger. Foto: Hendrik Bohle
Rådhuset i Mainz, som er en af Arne Jacobsen og Otto Weitlings bygninger. Foto: Hendrik Bohle
Download

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Christian X's Vej 39
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Foredragsrække om Besættelsestiden, Retsopgøret og tiden efter16.3.2023 10:57:47 CET | Pressemeddelelse

Historie Haderslev indbyder i april-maj 2023 til en foredragsrække om Besættelsestiden, Retsopgøret og tiden efter. I forbindelse med Besættelsen blev det danske samfund underlagt et voldsomt pres. Alle måtte forholde sig til nye realiteter og tage et standpunkt og vælge side. Nogle endte på den forkerte side og oplevede efter Befrielsen voldsomme konsekvenser af dette valg. De tre foredragsholdere beskæftiger sig alle med forskellige grupper i det danske samfund, der oplevede konsekvenser af egne eller andres handlinger under Besættelsen.

14. februar åbner udstillingen 3D-printet keramik7.2.2023 14:00:53 CET | Pressemeddelelse

Pressemeddelelse: Tirsdag d. 14. februar åbner udstillingen 3D-printet keramik v/Anna Andersen ved Ehlers Samlingen, Slotsgade 20. Anna Andersen er uddannet fra Designskolen i Kolding samt Royal Collage of Art i London, og har arbejdet med 3D print siden 2007. “Den gamle keramik fra Ehlers Samlingen har fascineret mig siden jeg som studerende på Designskolen Kolding blev introduceret til museet. Det er et skatkammer af form, overflader og ornamentik og et besøg værd for alle, der arbejder med keramik”. Anna Andersen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum