Furesø Kommune

Udligning udhuler velfærden i Furesø

Del

Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (S) og Venstres gruppeformand Gustav Juul kommer med en fælles udmelding til landets politikere. Furesø er en af de 9 kommuner i landet, der gennem udligningssystemet sender store millionbeløb til andre kommuner. Beløbet bare vokser og vokser. De to politikere og et samlet byråd mener, der skal sættes et loft for stigningen i udligningsbidraget. Der skal være et mere fair system for udligning af selskabsskatter og mere vægt på de demografiske udgifter.

I 2009 måtte Furesø aflevere 160 mio. kr. til andre kommuner. I 2019 var beløbet oppe 320 mio. kr. - altså en vækst på mere end 100 pct. på bare 10 år. Da Furesøs skatteindtægter i samme periode kun er steget med 30 pct., bliver vores muligheder for at levere en god service over for borgerne stadig ringere. For hver ekstra skattekrone, som Furesø får ind, skal vi betale 93 øre til andre kommuner.

Furesø er yderligere belastet af den store gæld fra Farumtiden på 2,3 mia. kr., hvor vi hvert år betaler 123 mio. kr. i renter og afdrag.  Samlet udgør Furesøs udgifter til renter, afdrag og udligning mere end 20 pct. af kommunens samlede årlige budget, hvilket lægger et ekstraordinært stort økonomisk pres på Furesø i sammenligning med andre kommuner. 

Vi har de seneste 10 år effektiviseret Furesøs drift med mere end 300 mio. kr. og skal naturligvis fortsætte med at drive kommunen så effektivt som muligt.

Vi finder, at det er helt fair med et udligningssystem, hvor velstillede kommuner bidrager til mindre velstillede kommuner. Men vi oplever i dag at skulle aflevere penge til kommuner med en langt mindre gæld, et bedre serviceniveau og en lavere skat end Furesø. Det er ikke fair. 

Furesø: Loft over stigningen, fair udligning af selskabsskatter og mere vægt på demografi

Vi opfordrer Christiansborgs politikere til at tænke kommunernes samlede udfordringer med, når udligningssystemet skal ændres. Konkret foreslår vi, at der sættes et loft for stigningen i udligningsbidraget, et mere fair system for udligning af selskabsskatter og mere vægt på de demografiske udgifter. Frem mod 2030 får Furesø mere end 60 pct. flere +80årige. 

En bæredygtig økonomisk løsning forudsætter også, at vi med Indenrigsministeriet finder en god model for udbetaling af den resterende del af det særlige Furesø-tilskud til tilbagebetaling af den store gæld fra Farumtiden. 

Det er spændende dage og uger, vi går i møde. Vi håber og tror, at Christiansborgpolitikerne er lydhøre over for Furesøs særlige udfordringer.

Kontakter

Ole Bondo Christensen, borgmester i Furesø, tlf. 7216 5200
Gustav Juul (formand for Venstres gruppe i byrådet), tlf. 2349 9652

Billeder

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum