Ishøj Kommune

Udligning: Ishøj ønsker en særordning

Del

Torsdag var Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp på Christiansborg for at tale kommunens sag overfor de politikere, som sidder med ved forhandlingsbordet om den nye udligningsreform

Christiansborg. Foto: Anders Hviid.
Christiansborg. Foto: Anders Hviid.

Ishøj står til at miste 54 millioner kroner om året i tilskud fra landsudligningen, som regeringen vil reformere. Udligningsordningen fordeler penge mellem rige og fattige kommuner. Forhandlingerne om udligningsreformen skulle være afsluttet før påske, men er fortsat i gang. Det er uvist, hvornår parterne opnår et resultat.

Torsdag den 5. april havde Ishøjs borgmester sammen med sin viceborgmester og kommunaldirektør fået såkaldt foretræde for Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg, som udligningsordningen hører under.

Alvorlige økonomiske konsekvenser

Det er blot et af flere skridt, som Ishøj Kommune har taget i de seneste måneder for at gøre opmærksom på de alvorlige konsekvenser, som udligningsforslaget vil have for Ishøj, hvis det bliver stemt igennem, som det ser ud nu.

”På de to områder, hvor vi har mest brug for hjælp, står vi til at miste mest i tilskud. Det er i forhold til indvandrere med ikke-vestlig baggrund, som vi jo har flest af, og så i forhold til beskæftigelse, hvor vi har landets højeste arbejdsløshed. Konsekvensen vil enten være massive besparelser eller en skattestigning på op til to procent, og det kan vi ikke leve med,” siger borgmester Ole Bjørstorp, som synes, at udvalget virkede til at være lydhøre overfor Ishøjs argumenter.

”Udvalgsmedlemmerne stillede spørgsmål og skrev noter undervejs, så vi følte os bestemt hørt. Men de kunne selvfølgelig ikke love noget, da forhandlingerne stadig er i gang. Vi blev sendt hjem med det svar, at de ville kigge på vores problemer, og så bad de os om at præcisere vores ønske om en særordning for Ishøj,” fortæller Ishøjs borgmester.

Ønsker et særtilskud

Kommunen ønsker en særordning, hvor Ishøj i en overgangsperiode bliver kompenseret via et særtilskud for det, den måtte miste i udligningen. I øvrigt en løsning, som embedsmændene i regeringens finansieringsudvalg også har foreslået, da Ishøj bliver hårdest ramt af alle kommuner ligegyldigt, hvordan de regner på tallene i udligningen.

Ishøjs borgmester fremførte overfor udvalget også ønsket om, at staten frigiver nogle af de mange arealreservationer, så kommunen kan få plads til flere boliger og virksomheder og dermed få flere skatteindtægter. Derudover fortalte Ishøjs borgmester, at kommunen ønsker at få større ansvar for beskæftigelsesindsatsen, som i dag varetages af Vallensbæk Kommune på grund af et forpligtende samarbejde. 

Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp forventer, at kommunen får et svar på de økonomiske konsekvenser af udligningen senest i slutningen af juni, hvor kommunen skal i gang med arbejdet med næste års budget. Det er planen, at den nye udligningsordning skal træde i kraft fra 1. januar 2019.

Om den kommunale udligningsordning

  • Den kommunale udligning er det system, som fordeler penge mellem kommunerne ud fra befolkningens sammensætning og skattegrundlag.
  • Den kommunale udligning skal udligne forskelle i udgiftsbehov og beskatningsgrundlag mellem kommunerne. Det skal sikre et mere ensartet forhold mellem skatteniveau og serviceniveau.
  • Ishøj modtager i dag 252 millioner kroner om året fra den såkaldte landsudligning, som regeringen lige nu forhandler om.

Kontakter

Billeder

Christiansborg. Foto: Anders Hviid.
Christiansborg. Foto: Anders Hviid.
Download
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.
Download
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.
Download
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
Download

Information om Ishøj Kommune

Ishøj Kommune
Ishøj Kommune
Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

43 57 75 75http://www.ishoj.dk

Følg pressemeddelelser fra Ishøj Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ishøj Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum