Udflytning af uddannelser kan svække kvaliteten

Uddannelsespolitik bør fokusere på kvalitet, og ikke ende op med at politikere på Christiansborg sidder og flytter brikker rundt på et Danmarkskort. Det mener formanden for Ingeniørforeningen, IDA, Thomas Damkjær Petersen, efter at regeringen har fremlagt deres plan om at flytte uddannelser ud af de større danske byer.
”Udspillet om udflytning af de videregående uddannelser minder mest af alt om et velplaceret oplæg til efterårets kommunal- og regionsvalg, Det er ikke funderet i faglighed, hverken for undervisere eller studerende, og det kan få store konsekvenser, hvis man smører et tyndt lag ud over hele landet, når der samtidig ikke er garanti for, at vi opretholder et fornuftigt optag på STEM-uddannelserne, eller om det ender med 10 procent færre studerende,” siger han.
Specielt i forhold til STEM-fagene, hvor der er en meget stor efterspørgsel på arbejdskraft fra erhvervslivet, frygter IDAs formand, at konsekvenserne kan blive alvorlige, hvis udflytningsplaner og loft over studiepladser i de store byer bliver til virkelighed.
”Langt de fleste unge vil gerne læse i de større byer, og hvis disse helt essentielle uddannelser skal pensles tyndt ud over landets 98 kommuner risikerer man, at de unge fravælger STEM-fagene, og i stedet vælger en anden uddannelse i de større byer. Det vil på ingen måde være til gavn for den grønne omstilling, digitaliseringen eller virksomhederne generelt, hvis resultatet bliver, at vi får færre STEM-uddannede,” siger Thomas Damkjær Petersen.
Kvaliteten af uddannelserne bliver i den grad også sat på spil, hvis man vælger uddannelsessteder med få studerende og undervisere, mener IDAs formand.
”Det er begrænset, hvor småt et studiemiljø kan være, og når der ingen garanti er for, at man kan tiltrække dygtige undervisere, risikerer man at gå på kompromis med kvaliteten. Det er ikke forsvarligt. Vi skal fortsætte med at uddanne de bedste ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-professionelle, hvis vi også skal være konkurrencedygtige i fremtiden. Det kræver, at de får en forskningsbaseret uddannelse og er i tæt kontakt med de forskningsmiljøer, deres studier er knyttet op på. Desuden er den hjemlige tekniske og naturvidenskabelige forskning en stor del af fundamentet for vækst og velfærd, og det vil blive svækket, hvis den skal placeres på postnumre,” siger han.
Thomas Damkjær Petersen mener at udbuddet af placeringen af STEM-uddannelser i dag allerede er i fuld balance med Danmarks geografi, og at der derfor ikke er brug for yderligere udflytninger.
”Hertil kommer, at der ikke er mange unge, der har uddannelserne udenfor de fire store uddannelsesbyer som 1. prioritet, når de søger uddannelse, og at disse uddannelser har ledige pladser. Studiemiljø og trivsel er også vigtige parametre, der skal ind i ligningen, hvis resultatet skal blive en gevinst for vores samfund og velfærd,” siger han.
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Billeder
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Massiv interesse for ingeniøruddannelserne5.7.2025 16:56:53 CEST | Pressemeddelelse
Civilingeniøruddannelsen er for andet år i træk den mest søgte
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum