Uddannet til at gøre noget vildt

Den danske natur er trængt, der bliver færre dyr og planter, og nogle er ved helt at forsvinde. Det skyldes blandt andet, at der er meget lidt vild natur i Danmark, og at vi ikke kan lade være med at rydde op, plante græs og lægge fliser. I Danmark udgør arealer mellem bygningerne faktisk mere end 5 % af landets samlede areal. Det meste ligger hen som grønne ørkener uden liv, med kortklippede græsplæner, bede med flis og trimmede hække. Der er næsten intet at leve i og af for vores vilde naboer.
Det problem har en række organisationer sat sig for at løse. I projektet ”Vild natur, hvor du bor” er Praktisk Økologi, Dansk Ornitologisk Forening, KFUM- Spejderne og Dyrenes Beskyttelse gået sammen om at uddanne en gruppe mennesker til at fremme den vilde natur.
I de seneste måneder er 180 danskere blevet undervist i, hvordan man gør naturen vildere, men lige så meget i, hvordan man kan give sin viden videre til inspiration for andre mennesker, som så også lader naturen få rum til glæde for planter og dyr.
”Vi har haft nogle virkelig gode undervisningsforløb, hvor meget forskellige mennesker har delt deres viden og fået fyldt en masse på, både i forhold til, hvad man kan gøre i sin have for at gøre naturen vildere, men ikke mindst i forhold til, hvordan man deler sit engagement og sin viden med andre, så den vilde natur kan få den håndsrækning, der er så nødvendig, ” siger Signe Schrøder, formand i Praktisk Økologi, som har stået for undervisningen.
”De gode og engagerede mennesker, som vi har haft igennem vores uddannelse begynder nu at dele ud af deres viden og store interesse for at gøre deres nærmiljø vildere. Flere af deltagerne har arrangeret aktiviteter, hvor de har vist egen have frem til inspiration for andre i lokalområdet, vi har spejderledere, som har inkorporeret aktiviteterne i forløb for spejderne og så har vi haft et par havementorer, som har inviteret deres kolonihaveforening til en inspirationsdag, og mange andre initiativer er i støbeskeen,”slutter Signe Schrøder.
[FAKTABOKS] Du kan også være med
Vi kan alle være med til at gøre Danmark vildere, det er faktisk ikke svært. Og der er brug for det. Find et arrangement nær dig eller spritnye inspirationsmaterialer, så du selv kan komme i gang på:
https://voresnatur.dk/vild-natur-hvor-du-bor
2020 er naturens år på DR. Vores Natur er et partnerskab mellem Naturstyrelsen, Friluftsrådet, De Naturhistoriske Museer og DR. Sammen har de sat sig for at invitere alle danskere ud i naturen til et mylder af aktiviteter og ture, der skal give viden om naturen, lyst til at gå på opdagelse i den og passe på den. ”Vild Natur hvor du bor”, er et af 5 fyrtårnsprojekter under paraplyen ”Vores Natur”
Nøgleord
Kontakter
Hvis du ønsker at få en snak med en vildhave-mentor i lokalområdet eller vide mere om projektet, så kontakt:
Pernille Schousboe
Kampagnechef
Dyrenes Beskyttelse
ps@dyrenesbeskyttelse,dk
22 74 98 52
Billeder



Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum