Haderslev KommuneHaderslev KommuneHaderslev Kommune

Ud i friheden på to hjul

Del

En udstilling om kvinder og cykling i anledning af Tour de France i Sønderjylland 2022

"To sønderjyske kvinder på cykeltur i 1970' erne". Foto: Historie Haderslev
"To sønderjyske kvinder på cykeltur i 1970' erne". Foto: Historie Haderslev

At sætte sig op på sin cykel og køre i skole, på arbejde, ud at handle eller bare ud at motionere er noget af det mest naturlige for langt de fleste mennesker i 2022. Det kræver ikke noget kørekort eller anden tilladelse. Det er sundt og godt for sjæl og krop. Sådan har det ikke altid været. Da cyklen kom frem i 1800-tallet, var man optaget af, hvor farligt det var at cykle. En cykeltur skulle have et formål, og man skulle være myndig for at måtte cykle. Fremfor alt mente nogle, at kvinder slet ikke skulle cykle. Det kunne føre til barnløshed og var både vovet og umoralsk. Retten til at cykle blev centralt i kvindernes kamp for ligestilling, og efterhånden blev cyklen kvindernes vigtigste transportmiddel. Ikke mindst da de i massevis cyklede ud på arbejdsmarkedet i 1960’erne. I dag er kvindelige stjerner på vej frem i den traditionelt mandsdominerede professionelle cykelsport.

Den 15. juni 2022 åbner Historie Haderslev dørene til denne nye, store udstilling på Slesvigske Vognsamling. Emnet er inspireret af Tour de France-feltets passage gennem Sønderjylland den 3. juli, men fokus er på den skiftende rolle, cykling har spillet for kvinder fra 1800-tallets kamp for ligestilling til nutidens professionelle cykelryttere. Historier fra Haderslev og Sønderjylland er i centrum, men der er udblik til den større verden.

Billeder

"To sønderjyske kvinder på cykeltur i 1970' erne". Foto: Historie Haderslev
"To sønderjyske kvinder på cykeltur i 1970' erne". Foto: Historie Haderslev
Download

Links

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Christian X's Vej 39
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Sted: Slesvigske Vognsamling, Simmerstedvej 1A, Haderslev

Varighed: 15. juni – 23. oktober 2022

For yderligere oplysninger kontakt afdelingsleder i Historie Haderslev Mikkel Leth Jespersen på mail milj@haderslev.dk eller tlf. 40 31 16 17

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Stor udstilling om kvinder og cykling åbnet på Slesvigske Vognsamling i Haderslev15.6.2022 13:07:27 CEST | Pressemeddelelse

Tirsdag eftermiddag var godt et halvt hundrede inviterede gæster de første til at opleve Historie Haderslevs nye, store udstilling på Slesvigske Vognsamling: ”Ud i friheden på to hjul”. Anledningen til udstillingen er Tour de France-feltets ridt gennem Sønderjylland denne sommer, men temaet kvinder og cykling fortæller en større historie om samfundets udvikling, fra de første cykler kom på gaden i begyndelsen af 1800-tallet til i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum