Ubemærkede besparelser på universiteter vil ramme virksomheders vækst og udvikling

Sådan skriver rektor Nikolaj Malchow-Møller, CBS, og dekan Thomas Pallesen, Aarhus BSS, i et debatindlæg i Dagbladet Børsen torsdag den 26. januar, 2023:
Midt i den aktuelle politiske debat om at forbedre sundhedssektoren og sikre midler til Forsvaret er der fare for, at politikerne ubemærket skader den private sektor, der skal tjene pengene hjem.
Lige nu svæver de business- og samfundsvidenskabelige uddannelser i uvished om, hvorvidt de på Finanslov 2023 får de midler, som de har behov for, hvis de skal uddanne kvalificerede medarbejdere til fremtidens erhvervsliv.
Risikerer at mangle 100 mio. kr. i 2023
For Copenhagen Business School (CBS) og Aarhus BSS, Aarhus Universitet, handler det om 100 millioner kr., som vil mangle i uddannelserne i år, hvis politikerne mod vores forventning ender med ikke at forlænge den såkaldte takst-1-forhøjelse, som blev indført i 2010.
CBS og Aarhus BSS uddanner tilsammen 35.000 studerende. Vores kandidater er blandt de mest eftertragtede på arbejdsmarkedet. De har lav ledighed, de får høj løn, og de er efterspurgte til at håndtere de store udfordringer, samfundet står overfor med grøn omstilling og behov for øget innovation og produktivitet. Det vil derfor være særdeles uklogt at forringe kvaliteten af deres uddannelser, hvilket er konsekvensen, hvis takst-1-forhøjelsen ikke videreføres. Hvis besparelsen gennemføres, vil den mindske antallet af undervisningstimer og begrænse den forskning, som undervisningen bygger på.
Husk business-uddannelserne på Finanslov 2023
Det er ikke, fordi vi kræver ublu meget. Selv med en fortsat uændret bevilling vil udgifterne til vores uddannelser pr. studerende være betydeligt lavere end til de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.
Derfor appellerer vi til Regeringen og vores nye minister: Husk erhvervslivet, væksten og de business- og samfundsvidenskabelige uddannelser i den kommende finanslov.
Fakta om takst-1-forhøjelsen
Takst-1-forhøjelsen blev indført i 2010, da en gennemgang af konsulenthuset McKinsey året før havde vist, at uddannelserne inden for business, samfundsvidenskab og humaniora var underfinansierede i forhold til øvrige universitetsuddannelser. Det betød, at uddannelserne havde relativt få timer, store holdstørrelser, begrænset feedback og en større andel af ikke-forskningsaktive undervisere (deltidsvidenskabeligt personale, DVIP). Takst-1-forhøjelsen udgør 5.000 kr. (2010-priser) pr. studenterårsværk og er siden blev givet for at understøtte et højere timetal og en bedre forskerdækning på de berørte uddannelser. Den seneste forlængelse af takst-1-forhøjelsen blev aftalt med finansloven for 2020 og udløb i finansåret 2022, og Finanslov 2023 er ikke vedtaget endnu. Den seneste aftale om takst-1-forhøjelsen udløb med finansåret 2022, og Finanslov 2023 er ikke vedtaget endnu. Dermed er der nu en akut usikkerhed vedrørende universiteternes budgetter for 2023 og frem.
Foto: Kasper Kristoffersen
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt - Copenhagen Business SchoolSekretariat for Ledelse og Kommunikation
Tlf:+45 41852616press@cbs.dkwww.cbs.dk/pressen/pressekontaktPressekontakt – Aarhus BSS, Aarhus Universitet
Tlf:+45 9352 2444presse.bss@au.dkBilleder
Information om Copenhagen Business School
WE TRANSFORM SOCIETY WITH BUSINESS
CBS er et globalt anerkendt businessuniversitet med dybe rødder i den nordiske, socioøkonomiske model. Vi har et bredt fokus på erhvervslivets og samfundets udfordringer i det 21. århundrede. Derfor har vi en samlet portefølje af tværfaglig forskning og uddannelse af høj kvalitet, der har styrket generationer af fagfolk og ledere i den private sektor og andre steder.
Universitetet ligger på Frederiksberg og har ca. 20.000 fuldtids- og deltidsstuderende, 800 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere, 200 ph.d.-studerende og 700 administrative medarbejdere samt en portefølje af bachelor-, kandidat-, MBA/EMBA-, ph.d.-og efter-/videreuddannelser udbudt på både dansk og engelsk.
Med vores globale profil følger en forpligtelse til at bidrage til udviklingen af transformative kompetencer hos studerende, kandidater og virksomhedsledere gennem vores uddannelsesaktiviteter og muligheder for livslang læring. Komplekse udfordringer kræver en fælles indsats, og derfor fokuserer vores strategi på at styrke nuværende og starte nye partnerskaber med andre videnskaber, erhvervslivet, myndigheder og civilsamfundet.
Følg pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Krigen i Ukraine: Vestens analyser af Rusland har fejlet30.4.2025 06:06:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens politikere arbejder på et reelt gennembrud i fredsforhandlingerne, må Vesten også kigge indad. Vi har undervurderet de russiske økonomer samt befolkningens evne til at lide. Og så har vi overvurderet vores egen betydning, siger økonom.
Professor fra CBS bliver optaget i det europæiske akademi Academia Europaea23.4.2025 09:29:23 CEST | Nyhed
Det europæiske videnskabsakademi Academia Europaea har optaget den danske professor Poul Fritz Kjær
Ny rapport: Opløst verdensorden stiller nye krav til virksomhedernes rolle og ansvar19.3.2025 13:21:56 CET | Nyhed
De traditionelle ledelsesmodeller rækker ikke længere til at håndtere de komplekse og eskalerende risici, som verden står over for. Det konkluderer en ny rapport, der præsenteres torsdag på CBS, og som følger op på udmeldinger fra Mærsks topchef på generalforsamlingen onsdag
CBS-forsker: ”EU bliver klemt mellem USA og Kina, og gør vi ikke noget drastisk, vil det koste på velfærden”5.2.2025 10:08:29 CET | Nyhed
EU står over for betydelige udfordringer i forholdet til Kina. Kinas stigende konkurrenceevne, indførelsen af industripolitiske tiltag i USA og fremtidsvarslinger om en mere multipolar verdensorden kræver en mere strategisk og forskningsbaseret analyse af vores forhold til Kina. Det mener CBS-forsker Kjeld Erik Brødsgaard, som leder et stort EU-finansieret forskningsprojekt.
Studerende på CBS er blandt Europas mest entreprenante19.12.2024 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
I en tid, hvor såvel politikere i Danmark som i EU taler om et stigende behov for nye virksomheder og mere vækst, viser en international opgørelse, at udklækkede studerende fra CBS er nogle af Europas bedste til at rejse venturekapital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum