Krigen i Ukraine: Vestens analyser af Rusland har fejlet
Mens politikere arbejder på et reelt gennembrud i fredsforhandlingerne, må Vesten også kigge indad. Vi har undervurderet de russiske økonomer samt befolkningens evne til at lide. Og så har vi overvurderet vores egen betydning, siger økonom.

”Vestens analyser af Rusland har i mere end tre år ramt ved siden af.”
Sådan lyder det fra økonomen Cornel Ban, der er lektor ved CBS og forsker i international økonomi - heriblandt østeuropæisk økonomi.
Siden Rusland i februar 2022 invaderede Ukraine, har Vesten med økonomiske sanktioner forsøgt at svække russerne så meget, at de opgav deres forehavende på slagmarken.
Men ifølge Cornel Ban er det tvivlsomt, om planen vil få den ønskede effekt.
”Putin har ikke haft travlt med at komme til forhandlingsbordet. Vi har læst russerne forkert,” siger Cornel Ban.
Dygtige russiske økonomer
Ifølge forskeren har de vestlige analyser undervurderet de russiske økonomer – først og fremmest Elvira Nabiullina, der er leder af den russiske centralbank. I 2017 blev hun udnævnt til Europas bedste centralbankchef af det prestigefyldte tidsskrift The Banker, og Cornel Ban peger på, at hun og hendes kolleger har udført et imponerende job i forhold til at holde den russiske økonomi nogenlunde stabil under de givne omstændigheder.
Dernæst har Vesten undervurderet Ruslands evne til at lide: ”Enhver, som kender til russisk historie, burde vide, at det smerte-niveau, som kan tolereres og håndteres fra Kreml, er meget større end i Vesten. Og det er en kendsgerning, som vi rent strategisk bliver nødt til at forholde os til,” fastslår Cornel Ban.
Derudover peger han på, at en række af Vestens analyser modsiger hinanden: ”På den ene side har vi næsten dagligt fået at vide, Rusland er på nippet til at bryde sammen. Og på den anden side er EU nu blevet enige om, at vi er nødt til at opruste for et svimlende antal milliarder dollars, for ellers vil vi ikke kunne matche Ruslands militær i fremtiden. Det hænger ikke sammen”.
”Selv om Rusland uden tvivl lider, har Vesten overvurderet sin egen økonomiske betydning. Og fejlvurderet den russiske strategi og evne til at tilpasse sig. Det er trist, for selv om jeg sagtens kan forstå behovet for at skabe moralsk støtte, er det endnu vigtigere for dem, vi vil hjælpe, at vi kan lave gode, objektive analyser”, siger CBS-forskeren.
Effekten ikke stor nok
Selv om krigsøkonomier altid er vanskelige at analysere, fordi nøgletallene ikke længere er pålidelige, har økonomerne dog nogle indikationer at gå efter.
”Det rapporteres bredt, at renten er fordoblet og ligger omkring 20 procent eller derover. Udelukkelsen fra det internationale betalingssystem Swift har også ramt Rusland – især, når det gælder eksport af landbrugsvarer og gødningsprodukter,” fortæller Cornel Ban og fortsætter:
”Det er også blevet meget vanskeligt at rejse kapital til private investeringer. Så der er ingen tvivl om, at Vestens sanktioner har en effekt. Spørgsmålet er imidlertid, om effekten er stor nok til, at landets ledere ændrer holdning til krigen. Og her må vi erkende, at Vesten har overvurderet sin egen betydning.”
Nøgleord
Kontakter
Cornel Ban, lektor i international økonomi ved CBS: Mobil: 20707113 - mail cba.ioa@cbs.dk
Om Copenhagen Business School
CBS er et globalt anerkendt businessuniversitet med dybe rødder i den nordiske, socioøkonomiske model. Vi har et bredt fokus på erhvervslivets og samfundets udfordringer i det 21. århundrede. Derfor har vi en samlet portefølje af tværfaglig forskning og uddannelse af høj kvalitet, der har styrket generationer af fagfolk og ledere i den private sektor og andre steder.
Universitetet ligger på Frederiksberg og har ca. 20.000 fuldtids- og deltidsstuderende, 800 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere, 200 ph.d.-studerende og 700 administrative medarbejdere samt en portefølje af bachelor-, kandidat-, MBA/EMBA-, ph.d.-og efter-/videreuddannelser udbudt på både dansk og engelsk.
Med vores globale profil følger en forpligtelse til at bidrage til udviklingenaf transformative kompetencer hos studerende, kandidater og virksomhedsledere gennem vores uddannelsesaktiviteter og muligheder for livslang læring. Komplekse udfordringer kræver en fælles indsats, og derfor fokuserer vores strategi på at styrke nuværende og starte nye partnerskaber med andre videnskaber, erhvervslivet, myndigheder og civilsamfundet.
Følg pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Professor fra CBS bliver optaget i det europæiske akademi Academia Europaea23.4.2025 09:29:23 CEST | Nyhed
Det europæiske videnskabsakademi Academia Europaea har optaget den danske professor Poul Fritz Kjær
Ny rapport: Opløst verdensorden stiller nye krav til virksomhedernes rolle og ansvar19.3.2025 13:21:56 CET | Nyhed
De traditionelle ledelsesmodeller rækker ikke længere til at håndtere de komplekse og eskalerende risici, som verden står over for. Det konkluderer en ny rapport, der præsenteres torsdag på CBS, og som følger op på udmeldinger fra Mærsks topchef på generalforsamlingen onsdag
CBS-forsker: ”EU bliver klemt mellem USA og Kina, og gør vi ikke noget drastisk, vil det koste på velfærden”5.2.2025 10:08:29 CET | Nyhed
EU står over for betydelige udfordringer i forholdet til Kina. Kinas stigende konkurrenceevne, indførelsen af industripolitiske tiltag i USA og fremtidsvarslinger om en mere multipolar verdensorden kræver en mere strategisk og forskningsbaseret analyse af vores forhold til Kina. Det mener CBS-forsker Kjeld Erik Brødsgaard, som leder et stort EU-finansieret forskningsprojekt.
Studerende på CBS er blandt Europas mest entreprenante19.12.2024 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
I en tid, hvor såvel politikere i Danmark som i EU taler om et stigende behov for nye virksomheder og mere vækst, viser en international opgørelse, at udklækkede studerende fra CBS er nogle af Europas bedste til at rejse venturekapital.
Nyt studie: Vi undervurderer forskellene i vores CO2-aftryk og klimapolitikken lider derunder16.10.2024 14:00:30 CEST | Nyhed
Hvis du tror, at der ikke er nogen væsentlig forskel på gennemsnitsborgeren og multimillionærens CO2-aftryk, tager du fejl – og du er ikke alene. Ny forskning fra CBS peger på, at vi undervurderer hvor stor forskel der er på CO2-udledningen for gennemsnitsborgeren og samfundets allerrigeste, og at netop fejlopfattelsen svækker opbakningen til klimahandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum