Red Barnet

Tusindvis af børn lærer om livet på flugt til Børnerettighedsdagen

Del

Skoler over hele landet markerer i dag Børnekonventionens fødselsdag i samarbejde med Red Barnet. I år er fokus på børn på flugt og deres rettigheder. Med krig i Europa og historisk mange mennesker på flugt er behovet for viden om egne og andres børnerettigheder kun blevet endnu større. På Høng Skole i Kalundborg får eleverne besøg af Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, og Hr. Skæg.

Alle børn har rettigheder – uanset hvem de er, hvor de kommer fra og hvor de bor.

Det fejrer tusindvis af børn på skoler over hele landet i dag. Sammen med Red Barnet markerer de årsdagen for vedtagelsen af FN’s Børnekonvention, og det sker med fællessang, flotte plakater, konfettikanoner, fordybelse og meget andet på skoleskemaet.

I år er fokus på børn på flugt og den særlige beskyttelse, som børnerettighederne sikrer dem. Krig i Europa og historisk mange mennesker på flugt har sat sit præg på hverdagen også hos mange skolebørn i Danmark. Flere har fx været med til at tage imod børn på flugt fra Ukraine, og derfor tager Børnerettighedsdagen i år både udgangspunkt i de rettigheder, som alle børn har, og de rettigheder, som sikrer børn på flugt en særlig beskyttelse.

Knap 130 skoler har tilmeldt sig Børnerettighedsdagen, og det glæder Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen.

– Vi er rigtig glade for, at så mange skoler og børn er med igen i år. Børnerettighedsdagen er jo ikke kun en festdag, men også en dag, hvor børn over hele verden bliver klogere på deres rettigheder. Og det er så vigtigt, at børn kender deres rettigheder, så de har mulighed for at sige fra, hvis rettighederne krænkes, siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:

– For mange danske skolebørn er krig og flugt rykket helt tæt på i år. De har måske været med til at tage imod børn fra Ukraine, og derfor er det vigtigt at få skabt en bevidsthed om, at alle børn har rettigheder, og at alle børn på flugt har krav på en særlig beskyttelse. Jeg håber, at Børnerettighedsdagen i år vil bidrage til det, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Vigtigt at sikre rettighederne for børn på flugt
Red Barnet har lavet et omfattende undervisningsmateriale til alle alderstrin i grundskolen, som skolerne frit kan bruge – herunder også Red Barnets 51 ambassadørskoler. Fokus er på, hvad det vil sige at være på flugt som barn, og hvordan vi tager imod børn på flugt og skaber et stærkt fællesskab med plads til forskelle.

Siden foråret er der kommet over 26.000 personer til Danmark, heraf ca. 6.000 i skolealderen, fra Ukraine, viser KL’s seneste opgørelse fra november.

Mange skoler har stået overfor at modtage flere elever på flugt end tidligere. Det er årsagen til, at Red Barnet netop nu sætter ekstra fokus på den gode modtagelse og et rummeligt fællesskab med plads til forskelle.

– Vi skal styrke alle børns rettigheder. Det gælder i hele verden, og vi har et særligt ansvar for at sikre, at børn på flugt – uanset baggrund og nationalitet – kender til og kan få opfyldt deres rettigheder. For børnerettigheder er for alle børn, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

I dag besøger hun Red Barnets ambassadørskole Høng Skole i Kalundborg sammen med Ramasjang-værten Hr. Skæg fra DR. Her vil de to fra kl. 9.00 om morgenen til kl. 11.30 lave happenings og tale om børns rettigheder med de omtrent 400 elever på skolen. Pressen er velkommen på Høng Skole og andre skoler landet over, der markerer Børnerettighedsdagen.

Om Børnerettighedsdagen

  • Red Barnet fejrer Børnerettighedsdagen hvert år. Det sker blandt andet sammen med flere af organisationens 51 ambassadørskoler.
  • Børnerettighedsdagen markerer årsdagen for vedtagelsen af FN’s Børnekonvention 20. november 1989.
  • FN's Konvention om Barnets Rettigheder i folkemunde kaldt Børnekonvention er underskrevet af næsten alle verdens lande. Den sikrer børns grundlæggende rettigheder og børns ret til udvikling, beskyttelse og medbestemmelse.
  • Læs mere om Red Barnets gratis undervisningsmateriale om børn på flugt her.

Kontakter

Links

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Et ud af tre børn i fattigdom er alvorligt truet af klimakatastrofer26.10.2022 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringer er en af de største globale trusler mod børns rettigheder og fremtid. I en ny rapport fra Red Barnet kommer flere end 54.000 børn og unge fra 41 lande med klimaopråb til de voksne og verdens ledere, som inden længe skal til klimatopmødet COP27 i Egypten. Danmark bør øge sin klimabistand – uden at tage pengene fra udviklingsbistanden – og presse verdens største CO2-syndere til at hjælpe de fattigste lande, som bliver hårdest ramt af klimakrisen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum