DEO

Tusindvis af afghanere på flugt: Er EU klar til en ny flygtningestrøm?

Del
Talibans magtovertagelse i Afghanistan betyder, at mange nye flygtninge vil søge mod EU. Siden flygtningekrisen i 2015 har EU-landene styrket grænsebevogtningen og indgået en aftale med Tyrkiet om at tilbageholde flygtninge. Men EU er langt fra klar til en ny flygtningekrise.

Det er lidt over en uge siden, at Taliban indtog Afghanistans hovedstad Kabul. Siden er tusindvis flygtet fra landet og flere afghanere prøver stadig ihærdigt at forlade landet. I Kabuls lufthavn er folk så desperate, at de hægter sig fast til landingsstel og vinger på lettende fly. Situationen skaber en uundgåelig flygtningestrøm til flere lande – også i EU. Spørgsmålet er om EU er forberedt på det.

”EU er omtrent ligeså forberedt på flygtningestrømme som verdenssamfundet, og især USA og de allierede, var på at Taliban kunne rykke sig så hurtigt frem i Afghanistan. Så det vil sige ikke særlig godt forberedt.” Sådan lyder vurderingen fra chefanalytiker i DEO Rasmus Nørlem Sørensen.

Lige nu er EU i gang med at diskutere, hvordan man skal håndtere de flygtningestrømme, der forventes. Et af de afgørende spørgsmål er, om den aftale, man indgik med Tyrkiet i 2015 fortsat holder. Aftalen indebærer, at Tyrkiet skal tilbageholde syriske asylansøgere fra at komme ind i EU. Denne manøvre virker dog ikke realistisk at gentage, blandt andet fordi forholdene internt i Tyrkiet synes at være blevet værre.

”Der har været en række eksempler på deciderede pogromer mod syriske flygtninge i Tyrkiet, hvor butikker er blevet plyndret og brændt af. Mange tyrkere er trætte af den massive tilstedeværelse af flygtninge i landet. Lige nu er der omkring fire millioner flygtninge i Tyrkiet, der lever under ugunstige forhold,” siger Rasmus Nørlem Sørensen.

EU-landene fokuserer i øjeblikket på at evakuere deres egne statsborgere fra Afghanistan. Men flere regeringer, med den græske i spidsen, presser kraftigt på for, at EU skal tage forholdsregler, der kan forhindre nye flygtninge på europæisk jord.

Kontakter

Rasmus Nørlem SørensenChefanalytiker og sekretariatsleder

Sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO. Ekspert i EU’s demokrati, europæisk offentlighed, folkelig deltagelse og lobbyisme. Følger desuden nøje med i de store politiske debatter i Europa - herunder Brexit, EU's fremtid, social søjle, vækststrategi, og frihandel.

Rasmus har arbejdet som EU-journalist, redaktør og mødearrangør siden 2009 og optræder jævnligt i medierne som europæisk ekspert og kommentator.

Tlf:+45 61 27 72 56rasmus@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

70 26 36 66https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye