Turbine Forlaget A/S

Turbine glæder sig over vinderen af Nordisk Råds litteraturpris

Del

I går blev Nordisk Råds litteraturpris 2020 uddelt. To af Turbines oversatte romaner var med i opløbet, og vinderen blev Monika Fagerholms ”Hvem slog bambi ihjel?” der er oversat af Pia Juul og udkom på Turbine i maj 2020.

foto: ©Niklas Sandtröm
foto: ©Niklas Sandtröm

Monika Fagerholms roman har fået gode anmeldelser, over alt hvor den er udkommet, og Nordisk Råds litteraturpris er den fjerde pris, den indkasserer. Da redaktør Martin Graae Jørgensen sikrede Turbine de danske rettigheder i 2019, var den endnu ikke nomineret og kun lige udkommet i Finland. Men Martin Graae Jørgensen var heldigvis sikker i sin sag: “Jeg kunne med det samme mærke, at her var en roman, som var sprogligt helt unik. Romanen er vild og punket, den springer fra en fortæller til en anden, den citerer sangtekster og bruger engelske udtryk, men samtidig skaber den et rum i sig selv, hvor læseren forstår det absurde, det voldsomme, det urimelige i, at en gruppevoldtægt overhovedet kan finde sted, og når den så har fundet sted, at gerningsmændene ikke bliver draget til ansvar. Jeg vidste med det samme, at jeg sad med en vigtig roman i hånden."

Turbine er stolte over at stå bag den danske udgave, som nyligt afdøde Pia Juul har oversat. Det er en vigtig roman, der handler om en gruppevoldtægt, om hvordan sproget hjælper gerningsmændene, om hvordan selv den mest brutale forbrydelse kan blive opfattet som ubelejlig, hvor Monika Fagerholms stil særlige stil giver læseren en unik mulighed for at forstå skyldfølelse og skam, fornedrelse og desperation, liderlighed og had.

“Jeg kunne faktisk næsten ikke helt forstå det, da Monika Fagerholms roman vandt i går. Jeg blev så glad på romanens vegne, på Monika Fagerholms vegne, og også på egne og Turbines vegne over, at så stærk og lysende god en roman nu kan få det store publikum, som den fortjener. Jeg håber, den ligger under rigtig mange juletræer i år,” slutter en glad Martin Graae Jørgensen.

Det eneste skår, der i dag er i glæden hos Turbine, er, at de gode nyheder og reaktioner ikke kan deles med Pia Juul, der på fremragende vis har oversat bogen til dansk. Det er trist, at hun ikke nåede at tage del i alt det gode, der sker nu. 

Andet oplag er på vej fra tryk, og flere boghandlere har i dag købt mange eksemplarer hjem.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

foto: ©Niklas Sandtröm
foto: ©Niklas Sandtröm
Download
Download

Links

Information om Turbine Forlaget A/S

Turbine Forlaget A/S
Turbine Forlaget A/S
Balticagade 10 B, 2. sal
8000 Aarhus C

86 12 79 16https://turbine.dk/

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum