Trods politisk indgreb: Forældrekøbsmarked vokser
Studiestart er lige om hjørnet. Det betyder, at mange unge netop nu er på boligjagt, så de er klar, hvis de kommer ind på drømmestudiet.
Har de ikke stået på ventelister hos kollegiekontorer eller lignende, kan det dog være en udfordring. Hvert år er der eksempler på unge, der finder mere eller mindre permanente alternativer som campingpladser, containerbyer, kolde kælderværelser eller sågar en sejlbåd i en havn.
Andre er så heldige, at deres forældre har råderum i økonomien til at købe en forældrekøbslejlighed, som børnene kan leje sig ind i på markedsbestemte lejevilkår.
Store lejligheder mest populære
Men nye indgreb fra politisk side har rykket på forældrekøbsmarkedet. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne med 105 butikker i hele Danmark.
– De nye indgreb har givet forskydninger på markedet. Det er nu de større lejligheder, der handles mest, og det er der flere forklaringer på, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne.
RealMæglerne har spurgt alle mæglerne i de store studiebyer, hvordan interessen for forældrekøb er i forhold til samme periode sidste år fordelt på forskellige boligtyper.
De store studiebyer er: København/Frederiksberg, Kolding, Aarhus, Vejle, Odense, Esbjerg og Aalborg.
Boligtype |
Udvikling i interesse som forældrekøb |
Hvordan er interessen for 1. vær. lejligheder som forældrekøb i forhold til samme periode sidste år? |
Kraftigt stigende (8.3 %) Stigende (16.7 %) Ingen udvikling (58.3 %) Faldende (8.3 %) Kraftigt faldende (8.3 %) |
Hvordan er interessen for 2. vær. lejligheder som forældrekøb i forhold til samme periode sidste år? |
Kraftigt stigende (16.7 %) Stigende (33.3 %) Ingen udvikling (33.3 %) Faldende (16.7 %) Kraftigt faldende (0.0 %) |
Hvordan er interessen for større lejligheder (3. vær.+) som forældrekøb i forhold til samme periode sidste år? |
Kraftigt stigende (8.3 %) Stigende (33.3 %) Ingen udvikling (50.0 %) Faldende (8.3 %) Kraftigt faldende (0.0 %) |
Hvordan er interessen for 1. vær. andelslejligheder som forældrekøb i forhold til samme periode sidste år? |
Kraftigt stigende (8.3 %) Stigende (8.3 %) Ingen udvikling (66.7 %) Faldende (16.7 %) Kraftigt faldende (0.0 %) |
Hvordan er interessen for 2. vær. andelslejligheder som forældrekøb i forhold til samme periode sidste år? |
Kraftigt stigende (8.3 %) Stigende (16.7 %) Ingen udvikling (50.0 %) Faldende (25.0 %) Kraftigt faldende (0.0 %) |
Hvordan er interessen for større andelslejligheder (3. vær.+) som forældrekøb i forhold til samme periode sidste år? |
Kraftigt stigende (0.0 %) Stigende (16.7 %) Ingen udvikling (58.3 %) Faldende (25.0 %) Kraftigt faldende (0.0 %) |
Kilde: RealMæglerne A/S
Forældrekøb og seniorbolig i ét smæk
Når de større lejligheder er kommet mere i spil, skyldes det bl.a., at der generelt er stor mangel på små og mindre lejligheder, men det skyldes også, at delelejligheder er blevet den foretrukne løsning. Det vil sige, at to eller flere går sammen om at leje lejligheden, så den fungerer som en slags mini-kollegie eller kollektiv.
– Den klassiske løsning er en 2. vær. med fordelingsgang. Men vi ser også eksempler på storkollektiv-tankegangen, hvor de unge bor i en selskabslejlighed og deler den. Det er der flere fordele i. Dels får du mange kvadratmeter for pengene, dels er der jo hele det sociale aspekt i det. Du bor sammen med andre, men kan stadig gå ind i dit studiekammer, lukke døren og få ro, siger Preben Merrild Angelo og uddyber:
– Endelig er der nu forældre, som selv flytter ind i lejligheden, når børnene er færdige med at studere. Det vil sige, at de tænker mere langsigtet og kombinerer et forældrekøb med en seniorbolig. På den måde har de masser af tid til at forberede sig og hjælpe børnene imens. Og så står boligen jo klar, når de ikke gider at klippe hæk længere, men hellere vil gå i teateret.
Massiv mangel på studieboliger
RealMæglernes undersøgelse viser, at interessen for forældrekøbslejligheder generelt set er stigende, og det er der ifølge Preben Merrild Angelo en klar årsag til:
Mellem 2008 og 2019 voksede tilgangen af studerende ved videregående uddannelser i Danmark med næsten 60 procent. Særligt i de fire store studiebyer Aalborg, København, Odense og Aarhus var tilgangen af studerende ekstremt høj. Det betød, at der i 2019 manglede 31.000 studieboliger i Danmark.
– Når vi snakker forældrekøb, skal vi stadig huske, hvem det er, der hjælper hvem her. Det er politikerne, der har skruet op for optaget på uddannelserne, men glemt at bygge efter det. De skylder forældrene en stor tak for at træde til og løse et alvorligt problem, så ventelisterne ikke bliver mere rødglødende, end de allerede er, slutter Preben Merrild Angelo.
Det er der sket:
Forældrekøb kan fra 1. januar 2021 ikke længere indgå i virksomhedsskatteordningen.
Det vil sige, at forældre ikke kan få rentefradrag på forældrekøbsboligen i deres indkomst (jf. indkomst på udlejning). Renterne skal fremover fradrages i kapitalindkomsten.
Kapitalafkastordningen kan ligeledes ikke længere benyttes fra 1. januar 2021 forbindelse med forældrekøb. Her kunne forældrene få et beløb svarende til aktivernes (forældrekøbsboligens værdi) multipliceret med kapitalafkastsatsen overført fra beskatning som personlig indkomst (ca. 44-57%) og til mere lempelig beskatning som kapitalindkomst (ca. 30-42%).
Sidst, men ikke mindst, er 15 procent-reglen ikke længere aktuel med de nye ejendomsvurderinger i sigte. Tidligere kunne man sælge lejligheden til børnene til en pris, der lå 15 procent under den offentlige vurdering (2011-niveau).
Det vil sige, at hvis en lejlighed i København på 80 m2 kostede 3,1 mio. kr., men off. vurdering kun var 1.640.000, kunne den videresælges til et familiemedlem for knap 1,4 mio. kr. Dermed slap både forældre og børn for skat af evt. gevinst.
Nøgleord
Kontakter
Mikkel MilsgaardPresse- & Kommunikationsansvarlig
Tlf:T: 3634 0812 / M: 2620 1634mm@mailreal.dkPreben Merrild AngeloCEO
Tlf:T: 3634 0800 / M: 2092 5280pa@mailreal.dkInformation om RealMæglerne
RealMæglerne A/S er en fri og uafhængig ejendomsmæglerkæde, som blev grundlagt i 1988. Med sine 105 butikker i hele Danmark - og flere på vej - er RealMæglerne i dag blandt de største ejendomsmæglerkæder i landet.
Vidste du, at RealMæglerne planter to træer i RealMægler Folkeskoven for hver bolighandel i kæden - ét træ for køber og ét træ for sælger.
Læs mere her: RealMægler Folkeskoven
Boliger og byggeri står ifølge Energistyrelsen for 40 procent af energiforbruget i Danmark, og en stor del af CO2-udslippet er dermed relateret til produktion af varme og energi i boliger.
Med klimaberegneren ønsker RealMæglerne at inspirere boligejerne til at vælge de rigtige løsninger, når de energiforbedrer boligen. Vi kalder det: Sammen om et bedre klima
Følg pressemeddelelser fra RealMæglerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra RealMæglerne
Salgsrekord: Boligmarkedet hamrer af sted1.7.2025 14:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Boligmarkedet er generelt set kommet godt fra land i 2025. Det var allerede forudset inden 1. januar med udsigten til rentefald. Men juni får alligevel ejendomsmæglerkæden RealMæglerne til at løfte på øjenbrynene: – Det går helt vildt stærkt, siger adm. direktør, og han forudser en vanvittig juli måned.
Boligmarkedet: Historisk marts2.4.2025 16:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Salget af boliger stak fuldstændig af i marts. RealMæglerne har eksisteret siden 1988, og kun én gang tidligere i historien har salget i en marts overgået marts 2025. Det var i rekordåret 2021, hvor corona fik boligkøberne til lommerne. Hos RealMæglerne steg salget med hele 36 procent i forhold til marts 2024.
Her sælges boligerne hurtigst6.3.2025 10:20:11 CET | Pressemeddelelse
Der er generelt set stor fart på salget af ejerboliger i Danmark, hvor den gennemsnitlige salgstid har været nedadgående gennem de seneste par år. Dog er der stadig store forskelle, når landsdelene holdes op imod hinanden. RealMæglerne har kigget ned i salgsdata for boligmarkedet og sammenlignet salgstider for boliger solgt i januar for hhv. landsdele og kommuner. Se her, hvor længe boligerne er om at blive solgt i din landsdel:
2024 gav rekordsalg på boligmarkedet10.1.2025 22:00:13 CET | Pressemeddelelse
Salget i 2024 steg med 13 % i forhold til salget i 2023 hos RealMæglerne med omkr. 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark: – Og der er god grund til at forvente, at salget vil stige yderligere i 2025, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør. Læs hvorfor her:
Stor erhvervsprofil skifter til REAL11.12.2024 13:24:25 CET | Pressemeddelelse
Det er en markant erhvervsmæglerprofil, der nu er skiftet til RealMæglerne. Kenneth Engberg skal fremover varetage erhvervsejendomsmarkedet i København og Storkøbenhavn for kæden. Kenneth Engberg tager fremadstormende medpartner med sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum