Kræftens Bekæmpelse

Trist bundplacering: Tobak skyld i dårlig dansk kræftoverlevelse

Del

Er du dansker og får kræft, har du dårligere chancer for at overleve sygdommen end svenskere og nordmænd. Årsagen er rygning, viser nye tal fra de nordiske lande. Gør det sværere for børn og unge at ryge, lyder opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse.

Blandt danskere, der får kræft, vil 60 pct. af mændene og 64 pct. af kvinderne overleve diagnosen i mindst fem år. Selv om tallene er stigende, er kræftoverlevelsen lavere i Danmark end i de fleste øvrige nordiske lande. I Sverige overlever 69 pct. mænd og 67 pct. kvinder en kræftdiagnose i mindst fem år. Det viser opdaterede tal fra NORDCAN, en database med kræftstatistik for de nordiske lande.

Danskere får oftere kræft af rygning
Der er særligt én grund til, at færre danskere overlever en kræftsygdom: Rygning. Langt flere danskere end svenskere og nordmænd ryger, og derfor er der blandt danskere flere tilfælde af kræft, der skyldes tobak.

- Tobak er skyld i, at Danmark indtager en pinlig skandinavisk bundplacering, når det gælder kræftoverlevelse. Det bliver vi simpelthen nødt til at ændre. Det er urimeligt, at vi som danskere skal dø tidligere af kræft end andre skandinaver, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Kræftsygdomme med dårlig prognose
Hvert år får dobbelt så mange danskere som svenskere lungekræft. Men tobak kan også give kræft andre steder i kroppen, især i læbe, mundhule og svælg, spiserør og strube. Det er kræftsygdomme, der har dårlig prognose, og som trækker den samlede overlevelse efter kræft ned.

- Det, der er så pokkers ved de kræftsygdomme, der skyldes rygning, er, at de er meget alvorlige og svære at behandle. Hvert tilfælde af kræft er en tragedie – både for den, der bliver syg og de pårørende. Derfor skal vi gøre noget ved rygning. Færre unge skal begynde at ryge, så færre i fremtiden vil dø af kræft, siger Jesper Fisker.

Udover at være skyld i kræft betyder rygning også, at behandling med kemoterapi og operation virker dårligere hos patienter, der ryger. Det gælder også behandling af kræfttyper, der ikke har noget med tobak at gøre.

Bedre forebyggelse nødvendig
Hvis ikke andelen af rygere falder, vil Danmark aldrig indhente svenskere og nordmænd. Kræftplaner, bedre behandlingsmuligheder og ny teknologi alene kan ikke få os op på siden af vore nordiske naboer.

- Vi har brug for ambitiøs forebyggelse. Svenskerne har altid røget mindre, hvorimod Norge og Danmark tidligere har haft nogenlunde lige mange rygere. Men bla. højere pris på cigaretter, tobak under disken og røgfri skoletid har betydet, at der i dag er langt færre nordmænd end danskere, der ryger. Især blandt norske unge, hvor kun ganske få ryger dagligt, siger Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelses vigtigste budskab til de kommende folketingspolitikere er, at Danmark skal have en plan mod tobak. Planen skal være en national strategi for, hvordan politiske tiltag som de norske kan forebygge rygning blandt børn og unge.

5-års overlevelse efter kræft i Norden

 

Mænd

Kvinder

Danmark

60 pct.

64 pct.

Norge

68 pct.

67 pct.

Sverige

69 pct.

67 pct.

Nøgleord

Kontakter

Kræftens Bekæmpelses pressetelefon: 35 25 74 00

Billeder

5-års overlevelse efter kræft for mænd i norden
5-års overlevelse efter kræft for mænd i norden
Download
5-års overlevelse efter kræft for kvinder i norden
5-års overlevelse efter kræft for kvinder i norden
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I morgen indvies ny kræftrådgivning til kræftpatienter og pårørende ved Herlev Hospital21.10.2019 15:00:00 CESTPressemeddelelse

Kræftpatienter og pårørende på Herlev Hospital får let adgang til rådgivning, støtte og træningstilbuddet ’Krop og Kræft’, når Kræftens Bekæmpelse og foreningen Realdania i morgen - tirsdag den 22. oktober - indvier en ny kræftrådgivning, som en del af Projekt Livsrum. Huset ligger på Borgmester Ib Juuls Vej lige ved siden af hospitalet og skaber med sin imødekommende træfacade og hjemlige rammer et særligt rum for samvær.

Ny teknik bruger gen-analyse og kunstig intelligens til at forudsige kræftoverlevelse11.10.2019 15:55:10 CESTPressemeddelelse

En nyudviklet genetisk test kan måske i fremtiden hjælpe læger og patienter med at træffe afgørende valg om den bedste behandling. Testen, som er udviklet af et internationalt forskerhold ledet fra London, viser lovende resultater i forhold til at kunne forudsige om lungekræft er aggressiv eller mere fredelig, og til at kunne forudsige overlevelsen hos kræftpatienter. Resultaterne, der er støttet af Kræftens Bekæmpelse, er netop offentliggjort i et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter Nature Medicine.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum