Aalborg Universitet

TRE TOPFORSKERE FRA AALBORG UNIVERSITET MODTAGER KÆMPE FORSKNINGSBEVILLING

Del

Tre ud af de ti topforskere, der i år er blevet udnævnt til Villum Investigators, kommer fra Aalborg Universitet. Ud over titlen modtager professor Kim Guldstrand Larsen, Institut for Datalogi, professor Petar Popovski, Institut for Elektroniske Systemer, og professor Remus Teodorescu, Institut for Energiteknik, tilsammen knap 90 millioner kroner i forskningsbevillinger fra VILLUM FONDEN, der er en del af VELUX-koncernen.

De tre Villum Investigators fra Aalborg Universitet. Fra venstre Professor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer, Professor Kim Guldstrand Larsen fra Institut for Datalogi og Professor Remus Teodorescu fra Institut for Energi.
De tre Villum Investigators fra Aalborg Universitet. Fra venstre Professor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer, Professor Kim Guldstrand Larsen fra Institut for Datalogi og Professor Remus Teodorescu fra Institut for Energi.

De nyudnævnte Villum Investigators fejres ved et arrangement på Aalborg Universitet, NOVI SCIENCE PARK, fredag den 3. december, 2021, kl. 9.30 – 15, med deltagelse af blandt andre Jens Kann-Rasmussen, formand for VILLUM FONDEN og Per Michael Johansen, rektor for Aalborg Universitet.

Villum Investigator-titlen og de medfølgende bevillinger er blandt de allermest eftertragtede og prestigefyldte i forskerverdenen. Titlen gives udelukkende til erfarne og internationalt anerkendte forskere på danske universiteter, som kan yde et afgørende bidrag til de tekniske og naturvidenskabelige områder, og som gennem 10 år eller længere har demonstreret international, banebrydende forskning af højeste videnskabelige kvalitet.

”Villum Investigator-programmet giver nogle af verdens bedste forskere tid og plads til at forfølge deres bedste ideer. Med bevillingerne kan de ti Investigators under frie rammer udvikle excellent forskning og skabe vigtig og banebrydende viden, der kommer både forskningen og vores samfund til gavn,” fortæller Jens Kann-Rasmussen, formand for VILLUM FONDEN.

Bevillingerne fra VILLUM FONDEN løber i seks år og vil udgøre et solidt økonomisk fundament for de tre forskeres videre arbejde. Midlerne vil blandt andet blive anvendt til midlerne vil blandt andet blive anvendt til ansættelse af yngre forskere, Ph.d. og postdoc, der får mulighed for at arbejde med fundamentale forskningsproblemer, tilknytning af gæsteforskere samt indkøb af forsknings- og eksperimentudstyr.

INTELLIGENT OG SIKKER TRÅDLØS KOMMUNIKATION

Petar Popovski glæder sig over den store bevilling og de muligheder, den giver ham for det videre arbejder i projektet ”WATER (Wireless Architectures for intelligent and Trusted connectivity in the posT-5G ERa”).

”I WATER arbejder vi med at udvikle koncepter, teorier og teknologier inden for intelligent og sikker trådløs kommunikation, som rækker ud over 5G-systemerne. Vi lever i en tid, hvor teknologiske og socio-politiske forhold betyder, at det er blevet yderst vigtigt at kunne tilbyde trådløs kommunikation som en sikker og pålidelige vare,” forklarer han.

SIKKERHED I KRITISKE SYSTEMER

Kim Guldstrand Larsen arbejder med såkaldt cyber-fysiske systemer, som er blevet udbredt til stort set alle dele af det moderne samfund i form af automatiserede, intelligente systemer inden for eksempelvis transport, energi, bygninger og sundhed. Bevillingen fra VILLUM FONDEN skal anvendes til projektet ”S40S: Skalérbar analyse og syntese af sikre og optimale strategier til cyber-fysiske systemer”, hvor der er særlig fokus på systemsikkerhed.

”Anvendelsen af maskinlæring har øget kvaliteten og anvendeligheden af cyber-fysiske systemer, men da systemerne ofte er sikkerhedskritiske, eksempelvis i selvkørende biler eller medicinsk udstyr, så bliver teknologier til at kunne afværge fatale hændelser og angreb mod systemerne helt afgørende. I projektet vil vi udvikle en ny generation af skalerbare metoder og værktøjer inklusive maskinlæringsteknikker, så sikkerheden i systemerne kan blive optimal,” forklarer Kim Guldstrand Larsen.

BATTERIER TIL DEN GRØNNE OMSTILLING

Remus Teodorescu er leder af Center for Research on Smart Battery (CROSBAT), hvor der er særlig fokus på at forlænge batteriers pålidelighed og levetid. Det er et forskningsområde, der ifølge Remus Teodorescu knytter direkte an til den grønne omstilling, da forbedret batteriteknologi eksempelvis vil gøre det mere attraktivt at anskaffe en elbil:

”Allerede i indeværende årti vil Smart Battery-teknologien betyde, at levetiden på batterier i el-køretøjer vil blive kraftigt forlænget, og at batterierne vil kunne blive genbrugt i energilagringssystemer. Det vil samlet set føre til en betydelig CO2-footprint reduktion i forbindelse med fremstilling og drift af el-bil batterier.”

YDERLIGERE INFO

Vedhæftet:

  • Program for arrangementet
  • Gruppebilleder af Petar Popovski, Kim Guldstrand Larsen og Remus Teodorescu

Kontakter

Petar Popovski

Professor, Institut for Elektroniske Systemer, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Aalborg Universitet

Telefon: 2194 7873

Mail: petarp@es.aau.dk

Kim Guldstrand Larsen

Professor, Institut for Datalogi, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Aalborg Universitet

Telefon: 2217 1159

Mail: kgl@cs.aau.dk

Remus Teodorescu

Professor, Institut for Energiteknik, Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet

Telefon: 2787 9808

Mail: ret@energy.aau.dk

PRESSE
Stig Andersen
Kommunikationsmedarbejder, Institut for Datalogi, Aalborg Universitet
Telefon: 4019 7682
Mail: stan@cs.aau.dk

Jane Grønning Johansen
Journalist og presserådgiver ved Aalborg Universitet
Telefon: 9356 2377
Mail: janegj@adm.aau.dk

Billeder

De tre Villum Investigators fra Aalborg Universitet. Fra venstre Professor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer, Professor Kim Guldstrand Larsen fra Institut for Datalogi og Professor Remus Teodorescu fra Institut for Energi.
De tre Villum Investigators fra Aalborg Universitet. Fra venstre Professor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer, Professor Kim Guldstrand Larsen fra Institut for Datalogi og Professor Remus Teodorescu fra Institut for Energi.
Download

Vedhæftede filer

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Bedre, billigere og mere pålidelig elektronik: Stor millionbevilling til AAU og partnere skal sætte fart på omstillingen til elektrisk energi10.8.2022 06:26:20 CEST | Pressemeddelelse

Mere og mere af vores energi skal i fremtiden komme fra elektriske kilder frem for fossile brændsler. Det kræver, at al elektronik – lige fra vindmøller, solcellepaneler og pumper til elbiler og elbusser – bliver både bedre, billigere og endnu mere pålidelig. Det skal Aalborg Universitet sammen med en række samarbejdspartnere arbejde på over de næste fem år med en bevilling på 24 millioner kroner fra Innovationsfonden. Kunstig intelligens i effektelektronik og flere og bedre data er blandt andet vejen frem.

Årets ansøgertal: 4.306 har AAU øverst på ønskelisten6.7.2022 17:17:22 CEST | Pressemeddelelse

Aalborg Universitet (AAU) har som forventet modtaget færre ansøgninger end de senere år. Samme tendens ses på landsplan. Til gengæld er den procentvise andel af ansøgere med AAU som 1. prioritet steget – især drevet af en øget interesse for de sundhedsvidenskabelige uddannelser. Samtidig har nye uddannelser inden for software, computerteknologi og bæredygtige byggeprocesser fået flotte ansøgertal.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum