Information

Tre års forskning om bedøvelse kogt ned til tre minutter: Rune sejrede i Ph.d. Cup 2023

Del

Det blev ph.d. Rune Petring Hasselager fra Sundhedsvidenskab på Københavns Universitet, der trak sig sejrrigt ud af årets Ph.d. Cup i DR Koncerthuset. Han har fundet af, at det ikke er ligegyldigt, om man bliver bedøvet i en blodåre eller med gas.


’Du tog rummet’, ’det fungerede supergodt’ og ’du skar det til, så det virkede’.

Det var blot nogle af juryens kommentarer, umiddelbart efter at ph.d. Rune Petring Hasselager fra Sundhedsvidenskab på Københavns Universitet havde været på scenen for at gøre det indviklede letforståeligt ved årets Ph.d. Cup 2023 i DR Koncerthuset. Her forklarede han tre års forskning om bedøvelse på tre minutter; nemlig sin afhandling ’Anæstesi til kræftkirurgi’

At gøre sin forskning interessant og forståelig for en bredere kreds er netop, hvad det handler om i formidlingskonkurrencen Ph.d. Cup, som Information, DR og Lundbeckfonden arrangerer i fællesskab. Finaleshowet blev fredag aften vist på DR2 og DRTV med radioværten og hjerneforskeren Peter Lund Madsen som vært.

Rune Petring Hasselager endte med at sejre i årets dyst, efter at han havde været i konkurrence med en forsker i slangebid, en forsker i exoplaneter, en forsker i sygdommen Alzheimers og en forsker i børns hukommelse.

37-årige Rune Petring Hasselager forklarede ved Ph.d. Cup, at han valgte at forske i bedøvelse, fordi megen forskning hidtil har handlet om, hvordan kroppen reagerer under en operation, og ikke hvad der sker hos patienten bagefter operationen.

- Hver tredje af os får konstateret kræft, før vi fylder 75, og heldigvis kan en operation redde de fleste af os. Flertallet bliver bedøvet enten i en blodåre eller med gas, men det er bare ikke ligegyldigt, hvilken bedøvelse der bliver brugt, forklarede Rune Petring Hasselager blandt andet fra scenen.

Har særligt set på tarmkræft og bedøvelse
Helt specifikt har Rune Petring Hasselager set nærmere på bedøvelsen ved tarmkræft, som omkring 5000 danskere bliver ramt af hvert år. 

- Overraskende nok fandt jeg ud af, at der var forskel i antallet af komplikationer mellem de to grupper, forklarede Rune Petring Hasselager, der i forbindelse med sin ph.d. har fundet ud af, at patienter, der opereres for tarmkræft og bedøves med gas, oftere får kræft igen, end patienter, der bedøves intravenøst – det vil sige med en indsprøjtning i blodårerne.

Det hele er imidlertid ikke sort-hvidt og simpelt i forskning. Så hans opdagelse har medført, at der nu bliver iværksat internationale studier, som skal undersøge mange af de spørgsmål, som Rune Petring Hasselagers forskning har affødt.

Årets dommerjury, der skulle træffe den svære afgørelse i Ph.d. Cup 2023, var professor Anne-Marie Mai fra Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet, lektor og centerleder Jacob Friis Sherson fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet samt uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). 

Gjorde os nysgerrige
- Du kom med engagement, nærvær og energi, og du gjorde os nysgerrige efter at komme med ind i din verden, lød det blandt andet fra uddannelses- og forskningsministeren, da hun læste dommernes endelige motivering op. Herefter stod konfettien straks ned over Rune Petring Hasselager på scenen i DR Koncerthuset. Her overrakte Peter Lund Madsen ham samtidig blomster og præmien, der er på 50.000 kroner.

Som noget nyt havde hver af de fem deltagere i Ph.d. Cup i år fået en DR-vært som formidlingsmentor. Han eller hun har givet gode råd undervejs om, hvordan man for eksempel brænder bedst igennem. De fem DR-værter var Kåre Quist, Cecilie Nielsen, Tobias Hansen, Ulla Essendrop og Louise Deruginsky. Rune Petring Hasselagers mentor var Tobias Hansen, der blandt andet selv er vært på ’Kender du typen’ og ’Sportsmagasinet’.

Det var i år 11. gang, Lundbeckfonden, Information og DR afviklede Ph.d. Cup.

I sin tale før årets finale gik i gang talte DR’s nyhedsdirektør Sandy French om Ph.d. Cuppens vigtighed.

- Ph.d. Cup er mere og andet end en platform til at fremme viden og forskning. Der er også mulighed for at skabe en dialog mellem forskere og offentligheden. Ved at dele jeres arbejde og resultater med en bredere gruppe mennesker udenfor akademia, kan I skabe større interesse og forståelse for jeres felt i befolkningen - og måske endda inspirere en ny generation af forskere, understregede Sandy French.

Hun sagde samtidig, at DR håber på at kunne hjælpe med at fremme en kultur, hvor videnskaben spiller en større rolle i vores dagligdag ved at gøre forskningen mere tilgængelighed og ved at sætte fokus på dens praktiske anvendelighed.

Vi har behov for den menneskelige intelligens
Administrerende direktør på Information Stine Carsten Kendal mener, at det kun bliver vigtigere for den fælles, offentlige samtale, at der er mennesker, der ved noget, som også tør præsentere deres viden for os andre.

- De unge forskere, der stiller op i Ph.d. Cup er med til at gøre os alle sammen klogere. Vi taler meget om den kunstige intelligens, men vi har et kæmpe behov for at være i kontakt med den menneskelige intelligens. Den stiller op i Ph.d. Cup, siger hun.

Siden starten i 2013 har formidlingskonkurrencen formidlet flere end 50 unge forskere for en større offentlighed, og sideløbende er flere end 500 yngre forskere blevet trænet i at sætte deres viden i spil i den offentlige debat.

Administrerende direktør Lene Skole fra Lundbeckfonden synes, at Ph.d. Cup, som hun kalder et vindue ind i videnskaben, er en unik mulighed for unge forskere for at prøve sig selv af på den store scene som trænede formidlere af den forskning, de bruger al deres tid på.

- Videnskaben spiller en afgørende rolle i at løse de udfordringer, vi står over for som samfund. Men for at videnskaben skal få vinger og sætte et større aftryk, skal den ud at leve – også uden for egne kredse. Bliver forskningen formidlet på en let tilgængelig og engagerende måde, kan den i højere grad bidrage til en oplyst offentlig diskussion og nuancere vores opfattelse af verden omkring os. Derfor er en optræden i Ph.d. Cup et glimrende sted at starte for unge forskere, der har mod på det. Og spændingen bliver ikke mindre af, at hele Danmark kan kigge med, siger Lene Skole.

Det var andet år i træk, at det var en forsker i et sundhedsrelateret emne, som vandt for sin gode fremlægning og fremførelse. Sidste år gik sejren til læge og ph.d. Amani Meaidi for hendes formidling af tre års forskning om blodpropper på tre minutter, mens ph.d. i organisk kemi og nanoscience Andreas Sommerfeldt kommunikerede sig klart til en sejr i 2021. Hans emne var noget helt andet – nemlig nedbrydeligt plastik.

Årets Ph.d. Cup kan ses her på DRTV 

De fem deltagere i Ph.d. Cup 2023 var:
Cecilie Knudsen, naturvidenskab, Danmarks Tekniske Universitet: ’Diagnose af slangebid’
Malene Overby, sundhedsvidenskab, Aarhus Universitet: ’Når der er ubalance i proteinerne i det menneskelige system – hjernen’
René Tronsgaard, naturvidenskab, Danmarks Tekniske Universitet: ’Planeter og par-piruetter’
Rune Petring Hasselager, sundhedsvidenskab, Københavns Universitet: ’Anæstesi til kræftkirurgi’
Toril Svejstrup Jensen, samfundsvidenskab, Aarhus Universitet: ’Når erindringer dukker op ud af det blå’

Nøgleord

Kontakter

Links

Ph.d. Cup er et samarbejde

Ph.d. Cup er et samarbejde mellem DR og Information og støttet af Lundbeckfonden gennem de sidste 11 år.

Følg pressemeddelelser fra Information

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Information

Information strammer kernefortællingen og brandet op - sammen med Medina3.6.2022 15:05:06 CEST | Pressemeddelelse

Siden 1943 har Dagbladet Information kæmpet for et frit og bedre samfund. Vi er Danmarks modstandsavis, men selvom kampen har ændret sig gennem tiden, er den lige så vigtig i dag og udgangspunktet er stadig det samme: At forstå verden og afsløre de steder, hvor modstanden skal sættes ind. Den historie genfortæller Information med et nyt pay off og en kampagne: MODSTAND SIDEN 1943. Kampagnen er produceret af produktionsselskabet New-land og speaket af Medina, men er ellers lavet af huset selv i samarbejde med filminstruktør Nadia Marquard Otzen, Staalbysolo og grafiker Tobias Røder. Information er grundlagt af modstandsbevægelsen i 1943 og var under krigen et illegalt nyhedsbureau, der udsendte dagligt nyheder om, hvad der virkeligt skete i Danmark. Lige siden har avisen været i kritisk samtale med og mod tidsånden. Avisen var den første landsdækkende avis, der ikke var en del af partipressen, og den første avis, som åbnede spalterne for læserbreve, der kritiserede os selv. Vi har både

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye