GF Fonden

Trafiksikkerhed aktiverer eleverne

Del

SAMFUNDSFAG: Aalborg Universitet har i dialog med lærer på N. Zahles Gymnasieskole udviklet færdigt undervisningsmateriale, der får eleverne op af stolen og ud af klasselokalet, og samtidig får dem til at reflektere over egen brug af mobiltelefon.

MOBILVANER PÅ CYKEL: Ph.d. og trafiksociologisk rådgiver, Anette Jerup Jørgensen, står bag forskningen og analysen, Danskernes mobilvaner på cykel, og har udviklet undervisningsmaterialet, Elevstudier af trafikadfærd. (Foto: Nabaz Anwar)
MOBILVANER PÅ CYKEL: Ph.d. og trafiksociologisk rådgiver, Anette Jerup Jørgensen, står bag forskningen og analysen, Danskernes mobilvaner på cykel, og har udviklet undervisningsmaterialet, Elevstudier af trafikadfærd. (Foto: Nabaz Anwar)

Hver tredje cyklist i alderen 15-24 år er i høj risiko for at komme ud for en ulykke i trafikken pga. mobilbrug, som stjæler opmærksomhed. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet, og unges farlige adfærd i trafikken er der nu kommet elevaktiverende undervisningsmateriale ud af.

- Det er mit indtryk, at det kan være en udfordring for samfundsfagslærere i gymnasieskolen at give eleverne en god forståelse af samfundsvidenskabelige metoder og lære eleverne at bruge metoderne i praksis, fortæller Ph.d. og trafiksociologisk rådgiver, Anette Jerup Jørgensen, der står bag forskningsprojektet og undervisningsmaterialet, som er finansieret af GF Fonden og Aalborg Universitet.

- Trafikken er noget vi alle færdes i til hverdag og har oplevelser og erfaringer med, derfor er trafik en hurtig og nem måde at få eleverne aktiveret på. Det kræver ikke de store krumspring og forberedelser. Eleverne kan observere, tælle og lave interviews lige uden for døren og på den måde få en god forståelse for samfundsvidenskabelige metoder. Samtidig får de praksiserfaringer.

Kobler data med teori
Materialet, der også kan bruges som led i forløb om digital dannelse, har Anette Jerup Jørgensen i regi af Aalborg Universitet udviklet i dialog med samfundsfagslærer Kristine Hansen fra N. Zahles Gymnasieskole, og sammen har de afprøvet forløbet i en 1.G klasse.

Klassens samfundsfagslærer Kristine Hansen har ikke tidligere beskæftiget sig med trafik- og mobiladfærd i samfundsfagsundervisningen, og om afprøvning af undervisningsforløbet i sin 1.G klasse siger hun:

- Det har været spændende at være med til at udvikle undervisningsmaterialet og også at arbejde med trafik som tema. Det er interessant for eleverne, at de kan komme ud og indsamle deres egen empiri. Både fordi de gør sig nogle konkrete metodiske erfaringer, der virkelig øger deres forståelse, men også fordi de efterfølgende har en stor lyst til at koble deres data til teorier og begreber fra faget. 

- Da eleverne jo selv færdes i trafikken hver dag, så har det været ligetil at få eleverne til at engagere sig i dialog og refleksioner over deres egen og andres mobiladfærd i trafikken. Samtidig har emnet også givet klassen mulighed for at få anvendt og genopfrisket dele af deres sociologiske viden, hvilket altid er en gevinst. 

Sætte tanker i gang
At trafiksikkerhed ikke kun er relevant for skolelever, men også er relevant for gymnasieelever, viser de mange udsagn fra de kvalitative evalueringer af forløbet:

- Når jeg cykler nu, er jeg mere bevidst om, at det faktisk er ulovligt med håndholdt mobil. Jeg vil tænke mere over situationer - at man også putter andre i fare.

- Det har fungeret godt, at vi selv lavede indsamling af data og lærte, hvordan man gør. At vi havde diskussioner i klassen og drøftede normer - hvad vi troede var rigtigt og forkert.

Materialet, Elevstudier af trafikadfærd, er finansieret af GF Fonden og Aalborg Universitet, og det kan downloades gratis på www.gffonden.dk

 ** 

Fakta om undervisningsmaterialet:

  • Materialet henvender sig til samfundsfag niveau A, B og C i gymnasiet. Det kan downloades gratis på www.gffonden.dk

  • Forløbet kan gennemføres på tre undervisningsgange og tager afsæt i en aktuel samfundsmæssig problemstilling og udviklingstendens, nemlig unge cyklisters højrisiko mobiladfærd i trafikken.

  • Giver eleverne mulighed for at indsamle data og analysere det i lyset af sociologisk teori.

  • Giver mulighed for refleksion i forhold til troværdighed af kilder og refleksion over egen og andres adfærd i trafikken. Refleksionen over mobilens kognitive distraktion kan overføres til elevernes brug af mobil i andre sammenhænge end trafikken, og derfor kan forløbet også indgå som del af et længere forløb om fx digital dannelse og digitale medier.

  • Materialet rummer lærervejledning og også metodeguides til eleverne, om hvordan de skal bære sig ad med at indsamle data og analysere de data, de finder.

Fakta om forskningsprojektet:

  • Trafiksikkerhedsprojektet, Danskernes mobilvaner på cykel, er finansieret af GF Fonden og Aalborg Universitetog skal bidrage med viden om cyklisters mobiladfærd og normer.

  • Den repræsentative spørgeskemaundersøgelse blev gennemført af analysefirmaet Bilendi i juni 2019.

Fakta om GF Fonden:

GF Fonden er en almennyttig erhvervsdrivende fond, der arbejder med trafiksikkerhed og forebyggelse af skader. Se mere på fondens side.

Nøgleord

Kontakter

Konsulent i GF Fonden, Pernille Andersen, pern@gffonden.dk, mobil 23631717
Anette Jerup Jørgensen, anettejerup@gmail.com, mobil 31238433

Billeder

MOBILVANER PÅ CYKEL: Ph.d. og trafiksociologisk rådgiver, Anette Jerup Jørgensen, står bag forskningen og analysen, Danskernes mobilvaner på cykel, og har udviklet undervisningsmaterialet, Elevstudier af trafikadfærd. (Foto: Nabaz Anwar)
MOBILVANER PÅ CYKEL: Ph.d. og trafiksociologisk rådgiver, Anette Jerup Jørgensen, står bag forskningen og analysen, Danskernes mobilvaner på cykel, og har udviklet undervisningsmaterialet, Elevstudier af trafikadfærd. (Foto: Nabaz Anwar)
Download

Information om GF Fonden

GF Fonden
GF FondenFølg pressemeddelelser fra GF Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra GF Fonden

Farlig i trafikken: Nyt GF-projekt skal sætte en stopper for spøgelsescyklisterne23.2.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Et storstilet undersøgelses- og analyseprojekt skal afdække et endnu uudforsket trafikfænomen, der udgør en stor risiko for trafiksikkerheden – nemlig spøgelsescyklisme. Projektet bliver lavet i et samarbejde mellem GF Forsikrings fond, GF Fonden, og Via Trafik, som vil sætte fokus på den farlige trafikadfærd og komme med forslag til trafiktiltag til landets kommuner.

National trafikpris til midtsjællandsk skovbørnehave (opdateret 21.09)18.9.2020 07:39:04 CEST | Presseinvitation

Opdateret 21.09.2020: På grund af coronasituationen er arrangementet aflyst og udsættes til senere. Ny information til pressen følger, så snart ny dato er kendt. TRAFIKSIKKERHEDEN ER HELT UDE I SKOVEN: Bøgely Skovbørnehave ved Ringsted modtager onsdag GF Fondens trafikpris. Prisen overrækkes ved et trafik- og coronasikkert udendørsarrangement, hvor stedets helt nye trafikbane samtidig indvies. Her vil også Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten (V), deltage sammen med stedets børn og voksne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum