Træning giver sclerosepatienter færre attakker
I årtier blev personer med MS rådet til at undgå træning for at forhindre træthed og fordi deres symptomer nogle gange blev midlertidigt forværret. I dag bliver træning derimod anbefalet, og er en del af de fleste MS patienters rehabilitering. Nu viser et forskningsresultat fra Aarhus Universitet, at antallet af attaks med al sandsynlighed falder, hvis sclerosepatienter dyrker systematisk, højintens og længerevarende konditionstræning.
”Patienterne, der var med i forsøget, oplevede ingen attaks i den periode, de trænede,” fortæller ph.d. Martin Langeskov Christensen fra Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen. Han understreger, at netop dette resultat var uventet og derfor kræver at blive gentaget i fremtidige studier.
86 patienter i alderen 18 til 65 år med MS deltog i undersøgelsen. 43 af dem trænede intensivt i 24 uger – to gange om ugen, hvor de cyklede, roede og brugte crosstrainer - resten levede videre som sædvanligt.
Bedre kondition
Inden træningen gik i gang og efter forløbet gennemgik forsøgspersonerne en række test, deriblandt MR-scanninger af centralnervesystemet, antallet af attaks blev også registreret.
Undersøgelsen viste, at de 24 ugers træning ikke havde nogen effekt på den totale hjerneatrofi, som er tab af nerveceller, der leder til hjernesvind. Martin Langeskov Christensen understreger, at hjernesvind er en meget langsom proces, der sker hos alle voksne mennesker uanset om de har MS eller ej, men går normalt hurtigere hos mennesker med MS, hvor det er relateret til sygdomsudvikling.
Derudover havde træningen også en positiv effekt på patienternes kondital. Da MS patienter generelt er mindre fysisk aktive end den generelle befolkning - og i dårligere form - er dette med til at sætte en streg under, hvor vigtigt det er, at de træner med høj intensitet, siger forskeren.
Ingen undskyldninger
Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Neurology.
"Fysisk træning er bredt accepteret som en effektiv symptomatisk behandling af patienter med MS. Data fra denne undersøgelse understøtter antagelsen om, at træning skal betragtes som en supplerende behandling, særligt i forhold til personer med attakvis sclerose," siger forskeren.
Han understreger, at resultaterne har givet læger yderligere argumenter i forhold til at overbevise patienter med sclerose om at træne, fordi træning potentielt kan bremse udviklingen af sygdommen.
"Selv om medicinske behandlinger, der ændrer sygdomsbilledet, har vist sig effektive, så er MS en uhelbredelig og skadelig sygdom. Derfor er det vigtigt, at identificere forskellige indsatser, der kan lindre sygdommen," forklarer Martin Langeskov Christensen.
Han håber, at resultaterne fra undersøgelsen vil inspirere til fremtidige forsøg, der involverer længere indsatser og opfølgningsperioder (mere end et år) samt forfinede MR-teknikker.
"Dette vil give os mulighed for fuldt ud at forstå de effekter af træning, der potentielt beskytter hjernen og yderligere udvide vores viden om sygdommen," siger forskeren.
Multipel Sclerose
I Danmark lever over 16.500 mennesker med diagnosen MS. Af disse er cirka to tredjedele kvinder. Som regel starter sygdommen med attaks, som kan ramme forskellige dele af centralnervesystemet – fra synsnerverne, hjernen eller rygmarven. Det betyder, at man i begyndelsen kan få synsforstyrrelser, føleforstyrrelser eller opleve at have nedsat kraft i arme eller ben. Sygdommen udvikler sig typisk ved, at man får gentagne attakker.
Bag om resultatet
- Studiet er et randomiseret, kontrolleret forsøg.
- Samarbejdspartnere: MR-centeret på Aarhus Universitetshospital, Center for Funktionel Integrativ Neurovidenskab (CFIN) på Aarhus Universitet, Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet og neurologiske afdelinger på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Kolding og Viborg Sygehus.
- Finansieret af: Jascha Fonden, Fonden for Neurologisk Forskning, Scleroseforeningen, Aase og Ejnar Danielsens Fond, Knud og Edith Eriksens Fond, Augustinus Foundation, Direktør Emil C. Hertz og Hustru Inger Hertz’ Fond, Else og Mogens Wedell-Wedellsborgs Fond og Karen A. Tolstrups Fond.
- Den videnskabelige artikel kan læses i Neurology.
Kontakt
Ph.d. Martin Langeskov Christensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed.
mach@ph.au.dk
50 94 45 21
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum