Træ- og Møbelindustrien

Træ- og møbelbranchen: Aftale om urørt skov vil hverken gavne job eller klimaet

Del
Træ- og møbelbranchen i Danmark ser med stor bekymring på regeringens og støttepartiernes aftale om et omgående stop for al træfældning i minimum 16.200 ha danske statsskove, som fremover skal ligge hen som urørt skov.

Hidtil har det været planen at indfase udbredelsen af urørt skov over minimum 10 år. Det laver den nye politiske aftale om på med et slag.

- Aftalen giver en akut udfordring for lokale savværker, som med øjeblikkelig virkning mister adgangen til de råvarer, der er grundlaget for deres forretning. Det vil få alvorlige konsekvenser for lokale arbejdspladser, fordi savværker, der er afhængige af træ fra staten, kommer til at mangle råvarer, siger branchedirektør Annette Christensen, Træ- og Møbelindustrien i DI.

Branchedirektøren oplyser, at det nu samtidigt er sværere at skaffe bæredygtigt dansk træ til fremstilling af bl.a. møbler. I stedet må virksomhederne importere træ fra udlandet.

Ifølge tal fra branchen er 2.500 ansatte beskæftiget med at bearbejde træ fra statsskovene igennem hele værdikæden, og de bidrager til en årlig værditilvækst 1,5 mia. kr.

- Det er ikke en hensigtsmæssig prioritering netop nu, hvor samfundet bruger mange kræfter på at holde Danmark i gang i forbindelse med coronakrisen, fortsætter Annette Christensen. 

Danske Træindustrier og Træ- og Møbelindustrien er enige i, at biodiversiteten skal styrkes, men så hellere, at det blev gjort i balance med skovens andre værdier – og ikke mindst over en betydeligt længere periode så virksomhederne har mulighed for at tilpasse sig.

- Vi kan styrke biodiversiteten igennem mere certificeret skovbrug og ved at øge andelen af dødt ved i produktionsskovene – faktisk stiger mængden af dødt ved allerede i dag i de danske skove. Samtidig skal vi plante mere skov i Danmark. Mere skovrejsning vil give mulighed for at udtage arealer til urørt skov og grønne hensyn, i takt med at skovarealet udvides, og samtidig opretholde selvforsyningsgraden med træ og en sund bæredygtig træsektor i Danmark, siger Annette Christensen.

Aftalen vil ifølge foreningerne være et tilbageskridt for ambitionerne om et bedre klima, fordi produktionsskov er bedre for klimaet end urørt skov.

- Skovens klimaeffekt er størst ved aktiv skovdrift, idet der er et større CO2-optag, når den løbende tilvækst i skovens træer udnyttes bæredygtigt til at fortrænge andre mere klimatunge materialer i eksempelvis møbler, emballage og byggeri. Urørt skov optager også CO2, men ikke i samme omfang, siger Annette Christensen.

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Annette Christensen, tlf. 2829 8384, e-mail anch@di.dk, eller presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk

Billeder

Information om Træ- og Møbelindustrien

Træ- og Møbelindustrien
Træ- og Møbelindustrien
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3434https://tmi.di.dk/

Følg pressemeddelelser fra Træ- og Møbelindustrien

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Træ- og Møbelindustrien

Træmangel skaber klimaproblemer: Danmarks selvforsyningsgrad af bæredygtigt træ skal fordobles30.8.2022 10:26:09 CEST | Pressemeddelelse

Danmark mangler bæredygtigt træ, og det er et stort klimaproblem. For træ er helt uundværligt for fremstillingen af klimavenlige bygninger, boliger og møbler. Træmanglen kalder derfor på en hurtig og langsigtet politisk handling. Brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien (TMI) i DI ser et akut behov for en ny, ambitiøs skovplan, der skal fordoble Danmarks selvforsyning af bæredygtigt træ. Det skal ske ved at etablere 125.000 ha ny skov frem mod 2030 og ved at tilpasse modellen for urørt skov, så man ikke lukker ned for vigtig dansk træproduktion.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye