Udenrigsministeriet

Tørnæs: Nobels Fredspris til Nadia Murad & Dr. Denis Mukwege er en milepæl

Del

Nadia Murads og Dr. Denis Mukweges arbejde for kvinder og børn, der har været udsat for de mest brutale former for vold og udnyttelse, er uvurderligt. Dagens udnævnelse af Nobels Fredspris er ikke blot en anderkendelse af dette arbejde, men et stærkt signal om at verden ikke må sidde sådan brutalitet overhørig.

Så sent som d. 25. juli mødtes udviklingsminister Ulla Tørnæs personligt med Nadia Murad i forlængelse af begges deltagelse i topmødet om religionsfrihed, Ministerial to Advance Religious Freedom, i Washington, DC:  

”Nadia er et lyspunkt – ikke blot i hendes egen grusomme historie som offer for Islamisk Stat, men for alle de kvinder og børn, som hver eneste dag bliver ofre for mord, massakre og tortur på grund af deres religion og køn. Mit møde med hende berørte mig dybt. Til trods for hendes personlige kamp kæmper hun hver dag for andre. Hun er en stor inspiration, og jeg ønsker hende et stort tillykke med den meget, meget velfortjente Nobels-fredspris.”

Mødet i Washington, DC fandt sted på et kritisk tidspunkt. I disse år er der flere eksempler på religiøst forfulgte minoriteter, herunder Rohingyaerne i Myanmar.

Ministeren fortsætter: ”Slaveri, voldtægt, menneskehandel, tvunget ægteskab og tilfældige drab på civile er i stigende grad hverdag i konfliktzoner verden over. Kvinder og pigers rettigheder er derfor centralt i danske humanitære indsatser. Det er heller ikke uden grund, at regeringens indsats for religions- og trosfrihed også fokuserer på kvinder. Overgreb på religions- og trosfriheden rammer typisk kvinder hårdest, ligesom de ofte er målrettet kvinder.

Sidste år besøgte udviklingsministeren Sydsudan, som p.t. udgør Afrikas største fordrivelseskrise – med 4 mio. mennesker på flugt. Her så udviklingsministeren med egne øjne, hvordan voldelige overfald mod kvinder og børn i krigens navn nedbryder et samfunds sammenhængkraft. Det samme gør sig gældende i krisen i Syrien og Irak og for Rohingyaerne på flugt fra Myanmar – og er en tragedie for den enkelte kvinde og for landets mulighed for at rejse sig igen.

Derfor foreslår regeringen mere end en fordobling af beløbet afsat til kvinders beskyttelse og rettigheder i humanitære kriser i 2019, samt afsætter i finanslovsforslaget for 2019 et historisk beløb på 715 mio. til den globale indsats for kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder. Danmark vil bibeholde et stærkt engagement og bidrage til, at Nadia Murads og Dr. Denis Mukweges indsatser for kvinder og børn i konflikt ikke står alene.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren på besøg i Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Som den første vestlige udenrigsminister siden den nye irakiske regerings tiltrædelse besøger Anders Samuelsen Irak. Under besøget har han diskuteret fremdriften i kampen imod ISIL og forsikret den irakiske regering om Danmarks fortsatte støtte i kampen mod terrororganisationer og stabilisering af de befriede områder. Udenrigsministeren opfordrede i samtaler med den irakiske præsident og udenrigsminister til, at den nye irakiske regering har fokus på at gennemføre nødvendige politiske reformer, sikre forsoning og reducere korruptionen. Endelig lancerede Anders Samuelsen det kommende danske stabiliseringsprogram for Irak og Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Det er godt at se de positive fremskridt i Irak. Men kampen mod ISIL er ikke slut. Derfor har det også været vigtigt for mig at besøge Irak igen. Jeg havde lejlighed til at takke de danske udsendte fra forsvaret og politiet for deres store indsats. De står i frontlinjen i den klare danske støtte til kampen mod ISIL. D

Regeringen lancerer nyt regionalt stabiliseringsprogram for Syrien og Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Udenrigsministeren og forsvarsministeren lancerer nu et nyt regionalt freds- og stabiliseringsprogram for Syrien og Irak, der dækker perioden 2019–2021. Formålet er at bidrage til en reduktion af regional usikkerhed, terrorisme, migration og den længerevarende flygtningekrise. Indsatserne vil imødekomme akutte stabiliseringsbehov og hjælpe til at sikre en varig fred i Irak og fremme en inklusiv politisk løsning på konflikten i Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Koalitionen imod ISIL har drevet terrororganisationen ud af langt de fleste af de områder, de kontrollerede. Vi kan være stolte af den rolle, det danske forsvar har spillet i den opgave. Men indsatsen er ikke slut. Hvis vi skal bekæmpe ekstremisme og terrorisme i det lange løb, og hvis vi skal forhindre nye flygtningestrømme, er der behov for en stærk og dedikeret stabiliseringsindsats. Ellers risikerer vi, at ISIL vender tilbage om kort tid. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan løfte sløret for et nyt stabilis

Nu åbnes der for forsøgsfiskeri af blåmuslinger i Storebælt13.12.2018 07:00Pressemeddelelse

Fra årsskiftet bliver det muligt at fiske blåmuslinger i nye områder som et forsøg. Det skal være med til at give overblik over muslingebestandene. Nu bliver det muligt at fiske efter blåmuslinger i helt nye områder i Storebælt, når fiskeriminister Eva Kjer Hansen åbner op for et forsøgsfiskeri i den nordlige del af Storebælt. Samtidig udvides de områder til muslingefiskeri, der allerede foregår på den østjyske kyst.