Udenrigsministeriet

Tørnæs: Nobels Fredspris til Nadia Murad & Dr. Denis Mukwege er en milepæl

Del

Nadia Murads og Dr. Denis Mukweges arbejde for kvinder og børn, der har været udsat for de mest brutale former for vold og udnyttelse, er uvurderligt. Dagens udnævnelse af Nobels Fredspris er ikke blot en anderkendelse af dette arbejde, men et stærkt signal om at verden ikke må sidde sådan brutalitet overhørig.

Så sent som d. 25. juli mødtes udviklingsminister Ulla Tørnæs personligt med Nadia Murad i forlængelse af begges deltagelse i topmødet om religionsfrihed, Ministerial to Advance Religious Freedom, i Washington, DC:  

”Nadia er et lyspunkt – ikke blot i hendes egen grusomme historie som offer for Islamisk Stat, men for alle de kvinder og børn, som hver eneste dag bliver ofre for mord, massakre og tortur på grund af deres religion og køn. Mit møde med hende berørte mig dybt. Til trods for hendes personlige kamp kæmper hun hver dag for andre. Hun er en stor inspiration, og jeg ønsker hende et stort tillykke med den meget, meget velfortjente Nobels-fredspris.”

Mødet i Washington, DC fandt sted på et kritisk tidspunkt. I disse år er der flere eksempler på religiøst forfulgte minoriteter, herunder Rohingyaerne i Myanmar.

Ministeren fortsætter: ”Slaveri, voldtægt, menneskehandel, tvunget ægteskab og tilfældige drab på civile er i stigende grad hverdag i konfliktzoner verden over. Kvinder og pigers rettigheder er derfor centralt i danske humanitære indsatser. Det er heller ikke uden grund, at regeringens indsats for religions- og trosfrihed også fokuserer på kvinder. Overgreb på religions- og trosfriheden rammer typisk kvinder hårdest, ligesom de ofte er målrettet kvinder.

Sidste år besøgte udviklingsministeren Sydsudan, som p.t. udgør Afrikas største fordrivelseskrise – med 4 mio. mennesker på flugt. Her så udviklingsministeren med egne øjne, hvordan voldelige overfald mod kvinder og børn i krigens navn nedbryder et samfunds sammenhængkraft. Det samme gør sig gældende i krisen i Syrien og Irak og for Rohingyaerne på flugt fra Myanmar – og er en tragedie for den enkelte kvinde og for landets mulighed for at rejse sig igen.

Derfor foreslår regeringen mere end en fordobling af beløbet afsat til kvinders beskyttelse og rettigheder i humanitære kriser i 2019, samt afsætter i finanslovsforslaget for 2019 et historisk beløb på 715 mio. til den globale indsats for kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder. Danmark vil bibeholde et stærkt engagement og bidrage til, at Nadia Murads og Dr. Denis Mukweges indsatser for kvinder og børn i konflikt ikke står alene.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

H.K.H. Kronprinsessen i spidsen for stort dansk fremstød i Texas8.2.2019 12:00:00Pressemeddelelse

Kronprinsessen rejser til Texas den 10. marts, hvor hun besøger Austin og Houston. I Austin deltager Kronprinsessen i et større dansk fremstød for de kulturelle og kreative erhverv på festivalen South by Southwest (SXSW). Herefter rejser Kronprinsessen til Houston, hvor Danmark og danske virksomheder oplever medvind inden for grøn energi og life science. Kulturminister Mette Bock ledsager Kronprinsessen under hele besøget.

Redegørelsesdebat om status for regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal6.2.2019 06:00:47Pressemeddelelse

For godt et år lancerede regeringen sin særlige indsats for religions- og trosfrihed og beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, og i dag gør udviklingsminister Ulla Tørnæs status for regeringens arbejde på området. Det sker ved en redegørelsesdebat i Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den forbindelse: ”Med redegørelsesdebatten i dag skriver vi Danmarkshistorie. Det er nemlig første gang, at Folketinget har en styrket beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, på dagsorden. Og en styrket indsats på området er helt nødvendig. Stadigt flere mennesker lever med væsentlige begrænsninger i deres religions- og trosfrihed, og i de seneste år har der været mange eksempler på decideret forfølgelse. Det gælder ikke mindst kristne minoriteter, hvor det anslås, at mere end 200 mio. kristne verden over er forfulgt. Jeg ser frem til at drøfte regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal med Folketinget. Red