Udenrigsministeriet

Tørnæs: Nobels Fredspris til Nadia Murad & Dr. Denis Mukwege er en milepæl

Del

Nadia Murads og Dr. Denis Mukweges arbejde for kvinder og børn, der har været udsat for de mest brutale former for vold og udnyttelse, er uvurderligt. Dagens udnævnelse af Nobels Fredspris er ikke blot en anderkendelse af dette arbejde, men et stærkt signal om at verden ikke må sidde sådan brutalitet overhørig.

Så sent som d. 25. juli mødtes udviklingsminister Ulla Tørnæs personligt med Nadia Murad i forlængelse af begges deltagelse i topmødet om religionsfrihed, Ministerial to Advance Religious Freedom, i Washington, DC:  

”Nadia er et lyspunkt – ikke blot i hendes egen grusomme historie som offer for Islamisk Stat, men for alle de kvinder og børn, som hver eneste dag bliver ofre for mord, massakre og tortur på grund af deres religion og køn. Mit møde med hende berørte mig dybt. Til trods for hendes personlige kamp kæmper hun hver dag for andre. Hun er en stor inspiration, og jeg ønsker hende et stort tillykke med den meget, meget velfortjente Nobels-fredspris.”

Mødet i Washington, DC fandt sted på et kritisk tidspunkt. I disse år er der flere eksempler på religiøst forfulgte minoriteter, herunder Rohingyaerne i Myanmar.

Ministeren fortsætter: ”Slaveri, voldtægt, menneskehandel, tvunget ægteskab og tilfældige drab på civile er i stigende grad hverdag i konfliktzoner verden over. Kvinder og pigers rettigheder er derfor centralt i danske humanitære indsatser. Det er heller ikke uden grund, at regeringens indsats for religions- og trosfrihed også fokuserer på kvinder. Overgreb på religions- og trosfriheden rammer typisk kvinder hårdest, ligesom de ofte er målrettet kvinder.

Sidste år besøgte udviklingsministeren Sydsudan, som p.t. udgør Afrikas største fordrivelseskrise – med 4 mio. mennesker på flugt. Her så udviklingsministeren med egne øjne, hvordan voldelige overfald mod kvinder og børn i krigens navn nedbryder et samfunds sammenhængkraft. Det samme gør sig gældende i krisen i Syrien og Irak og for Rohingyaerne på flugt fra Myanmar – og er en tragedie for den enkelte kvinde og for landets mulighed for at rejse sig igen.

Derfor foreslår regeringen mere end en fordobling af beløbet afsat til kvinders beskyttelse og rettigheder i humanitære kriser i 2019, samt afsætter i finanslovsforslaget for 2019 et historisk beløb på 715 mio. til den globale indsats for kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder. Danmark vil bibeholde et stærkt engagement og bidrage til, at Nadia Murads og Dr. Denis Mukweges indsatser for kvinder og børn i konflikt ikke står alene.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kampen mod ISIL: Ny dansk støtte til COVID-19-indsatser i Irak og det nordøstlige Syrien4.6.2020 18:11:54 CESTPressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltog i dag i et virtuelt udenrigsministermøde i Koalitionen mod ISIL med USA’s udenrigsminister Pompeo og Italiens udenrigsminister Di Maio som værter. Iraks nyudnævnte premierminister Mustafa al-Kadhimi bidrog med et videoindlæg til mødet. På mødet annoncerede Kofod, at Danmark nu styrker sin stabiliseringsindsats i det nordøstlige Syrien og Irak og afsætter 31 millioner kroner til at understøtte COVID19-indsatser i de to lande og understregede vigtigheden af, at koalitionen fastholder indsatsen mod ISIL. Mødet sendte et stærkt signal om koalitionens sammenhold og vilje til at videreføre indsatsen mod ISIL i en fælles erklæring. Læs den her. Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler: ”ISIL har fundet en uventet og farlig allieret i COVID-19 og har benyttet pandemien som dække for nye angreb. Begge kan de underminere kampen mod terror og i sidste ende også vores hjemlige tryghed og sikkerhed. Derfor er det afgørende, at Danmark og resten af koalitionen fasthol