Topkokke skal hjælpe med at fremtidssikre landbruget

Coronakrisen har som mange bekendt været hård for landets restauranter, cafeer og kantiner. Men en analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at bøtten vil vende igen, og at restauranterne og cafeerne vil være fremtidens fødevaremarked.
Det betyder, at restaurationerne, cafeerne og kantinerne i fremtiden også vil blive endnu større aftagere af de fødevarer, der produceres af landbruget. Derfor er der behov for et øget samarbejde og en bedre forståelse mellem landmænd og kokke. Det mener brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer i hvert fald, der den 25. maj afholder en ganske særlig dag kaldet ”Fra Greb til Gaffel”, der har til formål at bygge bro mellem netop landmænd og kokke.
”Vi kan se, at foodservice sektoren vokser i fremtiden, og det betyder, at landmændene skal vænne sig til at arbejde endnu tættere sammen med kokkene, der kommer til at have nogle specifikke krav og ønsker til deres råvarer. Samtidigt skal kokkene klædes bedre på til at forstå landbruget, således at der opstår et kollegaskab mellem de to brancher. Et projekt som ’Fra Greb til Gaffel’ er derfor fantastisk vigtigt, da det sætter faggrupperne i dialog med hinanden”, siger seniorkonsulent for Foodservice i Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen.
Faglig hjælp fra Jesper Koch
40 landbrugselever fra Dalum- og Asmildkloster landbrugsskoler deltager på dagen, der byder på faglige oplæg om koblingen mellem landbruget og foodservicebranchen.
Derudover skal de deltagende landmænd også gennem en madlavningsworkshop med de to prominente kokke Jesper Koch og Christian Bøjlund, der sammen med Gram Slots egen køkkenchef, Dennis Aarestrup skal vise eleverne, hvordan råvarer i sæsonen nemt og hurtigt kan komme fra marken og forvandles til et lækkert måltid.
Og netop det store fokus på råvarernes direkte og sæsonaktuelle vej fra, ja, greb til gaffel, er en af grundene til, at eventet netop afholdes på Gram Slot i Sønderjylland.
”Gram Slot har jo egne marker og fødevareproduktion, hvor deres kokke selv kan gå ud og finde råvarerne afhængig af, hvad der er sæson. Og denne her model, hvor kokke og restauranter selv begynder at gå i marken og arbejde tæt sammen med lokale gårde og fødevareproducenter er en model, som vi kun vil se mere af i fremtiden. Dygtige kokke har nemlig for længst opdaget at indlevelse i råvareproduktionen er essentiel for at holde et højt gastronomisk niveau”, siger seniorkonsulent for Foodservice i Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen.
Nye tider kræver nye tanker
Fra Greb til Gaffel-projektet har egentlig kørt som et praktikforløb siden 2018, hvor landbrugs- og kokkeelever har byttet erhverv for en uge.
Projektet er startet af Landbrug & Fødevarer med henblik på at mindske fordommene mellem erhvervene og give de to faggrupper indsigt i, hvordan arbejdsgangen er hos deres måske tætteste fremtidige samarbejdspartnere.
Denne dag skulle således også have være afviklet som et praktikforløb allerede i efteråret 2020, men grundet coronarestriktionerne, måtte man tænke i nye baner.
”Corona har tvunget mange til at tænke nyt. Det er også tilfældet her, hvor vi jo egentlig gerne ville have sendt de her landmænd ud i en masse køkkener, men det var ikke muligt grundet coronarestriktionerne. Derfor er det jo fantastisk, at vi kan afvikle sådan en dag her. Og engagementet fra både Gram Slot, Jesper og Christian viser jo, at der er en stor interesse i at gøre tilknytningen mellem kokke og landmænd endnu stærkere”, afslutter seniorkonsulent for Foodservice i Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen.
Fra Greb til Gaffel-projektet afvikles af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug.
FAKTA:
Fra Greb til Gaffel er en årligt tilbagevendende tur, der faciliteres af Landbrug & Fødevarer. Projektet er en praktik, hvor landmand- og kokkeelever bytter erhverv for en uge.
Projektet blev nedskaleret i 2020 grundet covid-19, hvorfor man i år har forlænget projektet til at involvere et dagsseminar, som en erstatning for nedskaleringen i 2020.
Dagen afholdes d. 25. maj på Gram Slot.
Dagen faciliteres af Landbrug & Fødevarer, mens der afholdes workshops fra blandt andre kokkene Jesper Koch og Christian Bøjlund.
Nøgleord
Kontakter
For mere information kontakt:
Sebastian Sjöström Veggerby
ssve@lf.dk
+45 21 39 57 93
Billeder
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum