Tobaksindustrien løber med prisen som største plastikforurener i Danmark

Både 1., 2. og 3. pladsen er i år gået til tobaksindustrien med British American Tobacco som sikker vinder. Det viser årets Producent Tjek, udført af den danske miljøorganisation Plastic Change i forbindelse med World Cleanup Day i september 2022. Det er ikke blot cigaretskod, der efterlades i naturen. Nikotinposer og dertilhørende plastikæsker samt cigaretpakker, ender også i naturen. Der er dog ingen tvivl om, at det lille undseelige skod tager førstepladsen, og det det estimeres, at der globalt ender 4,5 trillioner skod i miljøet hvert år.
Cigaretskod bør forbydes
Plastic Change har i længere tid presset på for et forbud af cigaretfiltre, som både herhjemme og i resten af verden udgør et væsentligt miljøproblem. I september vedtog et bredt flertal af folketingets partier en aftale om et udvidet producentansvar. Ifølge de nye regler, skal blandt andet tobaksproducenterne fremadrettet afholde omkostningerne til oprydning af cigaretfiltre og andet rygeraffald. Desværre viser erfaringer fra udlandet, at producentansvar ikke løser problemet med rygeraffald i naturen. Det skyldes blandt andet, at omkostningen til oprydning tilsyneladende ikke skaber tilstrækkeligt incitament for industrien til at innovere det lille filter.
Cigaretfiltre i naturen er et globalt problem, og derfor er et globalt forbud mod cigaretfiltre den eneste rigtige løsning. I den kommende globale plastiktraktat ville et forbud mod cigaretfiltre kunne dæmme op for det enorme forureningsproblem, som tobaksindustrien ikke har været i stand til løse, udtaler Louise Lerche-Gredal, adm. direktør i Plastic Change.
Det er ikke kun miljøorganisationer, der presser på for et forbud mod cigaretfiltre. Verdenssundhedsorganisationen WHO har udtalt, at der ikke er evidens for, at cigaretfiltre har en sundhedsmæssig effekt og har derfor opfordret til at behandle cigaretfiltre som engangsplastik, der skal forbydes for at beskytte miljøet.
Det forslag bakker Kræftens Bekæmpelse også op om: Der er ikke noget godt at sige om cigaretfiltre. Filtrene giver falsk tryghed, da de slet ikke beskytter mod de kræftfremkaldende stoffer i røgen. Filtrene gør også det nemmere for børn og unge at starte med at ryge, og endelig forurener de naturen med mikroplast. Derfor er et forbud mod filtre en oplagt idé., udtaler Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Om Producent Tjek:
Undersøgelsen er udført af miljøorganisationen Plastic Change i samarbejde med en række frivillige. Det indsamlede og analyserede data er desuden indgået i Break Free From Plastics globale Brand Audit, som afslører de mest plastikforurenende producenter i hele verden. Affaldet til Producent Tjekket 2022 blev indsamlet af 45 personer, der brugte i alt 77 persontimer på indsamlingen. På 12 forskellige lokaliteter i byer, park og skov, og ved kyster, blev der indsamlet i alt 55 kg affald, hvoraf 33 kg (60 %) var plastikaffald. Ialt blev 4567 plastikemner registreret. På 1047 emner (23 %) kunne et varemærke identificeres, og på 952 emner (21 %) kunne også en producent (ejerselskab) bag varemærket identificeres. I alt blev der identificeret 134 forskellige producenter dækkende over 291 forskellige varemærker i dette års Producent Tjek.
Nøgleord
Kontakter
Louise Lerche-GredalPlastic Change
Tlf:50778427llg@plasticchange.orgBilleder
Information om Plastic Change
Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte
Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.
Følg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
EU-afstemning om gummigranulat til kunstgræsbaner er udskudt2.3.2023 10:00:18 CET | Pressemeddelelse
Plastic Change er skuffede over endnu en forsinkelse af EU's begrænsning af bevidst tilsat mikroplast, der skulle have været stemt om onsdag den 1. marts.
Plastikhelteskolen skal gøre børn klogere på plastikkrisen og de gode løsninger21.12.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 21. december udkommer nyt materiale fra Plastikhelteskolen, som en særlig julegave til danske skolebørn og deres lærere. Plastikhelteskolen skal gøre børn og unge klogere på plastikkrisen og på, hvordan vi løser de udfordringer vi står overfor. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af miljøorganisationen Plastic Change med støtte fra A.P. Møller fonden.
Efter års nøleri lægger EU nu op til et forbud mod eksport af plastikaffald ud af EU1.12.2022 12:47:06 CET | Pressemeddelelse
I dag den 1. december stemte Europa Parlamentets udvalg om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed om forslag til revision af EU’s affaldsforordning. Et centralt element i forslaget er et totalt forbud mod eksport af plastikaffald ud af EU.
Grønne organisationer: EU Kommissionen bukker under for industripres på emballageområdet30.11.2022 15:40:35 CET | Pressemeddelelse
EU Kommissionen har i dag præsenteret et bud på en ny emballageforordning, der skal skubbe medlemslandenes emballageforbrug i en grønnere retning. Sammenlignet med tidligere lækkede versioner af forordningen, er det tydeligt at Kommissionen er blevet hårdt presset af industrierne på emballageområdet.
Et loft over plastikproduktion kan blive en realitet28.11.2022 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Idag begynder første internationale FN forhandlingsmøde om den kommende globale plastiktraktat, der har til mål at stoppe verdens plastikforurening. Her skal grundlaget for traktaten lægges, og centrale definitioner vedtages.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum