Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Tidlig psykisk sygdom hos mor kan påvirke børns skolegang

Del

Jo tidligere en mor har fået stillet en psykiatrisk diagnose, jo større er sandsynligheden for, at hendes børn ikke klarer sig igennem folkeskolen og gennemfører folkeskolens afgangseksamen. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Aarhus BSS.

At mødres psykiske lidelser og børns evne til at gennemføre folkeskolen hænger sammen, er tidligere blevet påvist i flere undersøgelser. I denne nye undersøgelse har forskere fra Danmark og USA yderligere påvist, at det tilsyneladende også har stor betydning, hvornår moren udvikler den psykiske lidelse.

Børn af mødre, som allerede inden graviditeten havde været indlagt eller i ambulant behandling for en psykisk lidelse, har således en signifikant større risiko for ikke at gennemføre folkeskolen, inden de fylder 18 år.

Når mors psykiske lidelse først kommer efter 1 til 16 år efter barnets fødsel, er risikoen for ikke at gennemføre folkeskolen mindre, men sammenhængen er stadig signifikant.

”Sammenhængen mellem debut for psykisk lidelse hos moren og barnets evne til at gennemføre 9. klasses afgangseksamen kan konstateres efter, at vi har taget højde for morens alder ved barnets fødsel og eventuelle psykiske lidelser hos barnet og hos faren,” påpeger postdoc og ph.d. Katja Glejsted Ingstrup, Institut for Økonomi på Aarhus BSS, der har stået i spidsen for projektet.

Studiet er foretaget på Center for Registerforskning på Institut for Økonomi og i samarbejde med forskere fra Icahn School of Medicine, USA, og Region Hovedstadens psykiatriske forskningsenhed i København. Resultatet er offentliggjort i det anerkendte, videnskabelige tidsskrift JAMA Psychiatry.

”Resultatet tyder på, at der er en klar sammenhæng mellem psykiske lidelser hos moren og risikoen for, at barnet ikke at gennemfører grundskolen, og at tidspunktet for debuten af den psykiske lidelse har en betydning. Når moren debuterer med psykisk lidelse allerede inden graviditeten, er sandsynligheden størst. Forklaringerne bag disse sammenhænge kan naturligvis være mange som for eksempel negativ påvirkning af fostret under graviditeten i form af stress eller medicinforbrug hos moren,” siger Katja Glejsted Ingstrup.

”Senere i barnets liv er det desuden båndet mellem barn og forældre, motivation og omsorg, der kan spille ind,” siger hun.

Undersøgelsen omhandler mødre, der har været indlagt eller i ambulant behandling for deres psykiske lidelse, hvilket også er de mest alvorlige tilfælde af psykiske lidelser. Desuden begrænser det undersøgelsen, at det ikke har været muligt at justere for barnets IQ, påpeger forskerne i den videnskabelige artikel.

”Men studiet bidrager til den generelle forståelse og viden om konsekvenserne af psykiske lidelser, og hvordan det kan påvirke børn, forældre og hele familier. Det er der i høj grad brug for, hvis vi som samfund skal stille effektiv hjælp til rådighed,” siger Katja Glejsted Ingstrup.

For yderligere oplysninger

Postdoc, ph.d. Katja Glejsted Ingstrup

Center for Registerforskning, Institut for Økonomi, Aarhus BSS.

M: 93 50 93 51

E: ki@econ.au.dk

Læs mere

Læs artiklen her

Projektet er finansieret af Aarhus Universitets Forskningsfond, Lundbeck Fonden (iPsych), Fabrikant Vilhelm Pedersen og Hustrus Legat, The Blavatnik Family Women’s Health Research Institute og den hollandske organisation for videnskabelig forskning, NWO.

Nøgleord

Kontakter

Postdoc, ph.d. Katja Glejsted Ingstrup
Center for Registerforskning, Institut for Økonomi, Aarhus BSS.
M: 93 50 93 51
E: ki@econ.au.dk

Links

Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Aarhus Universitet: Aarhus BSSOm Aarhus BSS

Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS

Aarhus BSS laver ny kandidatuddannelse i detail- og mærkevarehandel10.10.2019 09:38:51 CESTPressemeddelelse

Sammen med en række fremtrædende aktører i den danske detail- og mærkevaresektor introducerer Aarhus BSS nu en helt ny kandidatuddannelse i commercial and retail management. Uddannelsen, som er den første af sin art i Danmark, skal imødekomme udviklingen inden for sektoren med blandt andet stigende brug af digitalisering og big data, håndtering af flere salgskanaler, stigende global konkurrence og en anderledes værdikæde fra producent til forbruger.

SMV-bestyrelser ser digitalisering som et monster4.10.2019 11:11:30 CESTPresseinvitation

Når behovet for at arbejde strategisk med digital teknologi trænger sig på, vælger mange SMV-bestyrelser at tilføje et bestyrelsesmedlem med digitale kompetencer. Men der skal ofte mere til, hvis bestyrelsen skal være en reel digital katalysator. Digitalisering er et puslespil med mange brikker, og kunsten er at finde de brikker, der er vigtige, for at få digitalisering til at lykkes i virksomheden.

Unges syn på uddannelse er ubevidst påvirket af kammerater14.8.2019 11:41:34 CESTPressemeddelelse

Kammeraterne påvirker unges syn på forskellige uddannelser, og det kan være en årsag til, at det trods mange tiltag er svært at få unge til at vælge erhvervsskolerne. Nye forskningsresultater fra TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus BSS viser dels, at de unge lader sig påvirke af de holdninger, som de tror, kammeraterne har, dels at de ikke selv er bevidste om kammeraternes indflydelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum