Tidlig pension fremsat: Retfærdigt og økonomisk ansvarligt
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fremsætter onsdag den 18. november 2020 to lovforslag i Folketinget, som kommer til at påvirke mange danskeres pensionsalder. Det ene forslag indfører en ret til tidlig pension for personer, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet, og som har haft et langt og ofte fysisk hårdt arbejdsliv. Det andet regulerer folkepensionsalderen, som det blev aftalt med Velfærdsaftalen i 2006.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:
- Ret til tidlig pension er en markant og mærkbar velfærdsforbedring for mange mennesker, som har haft lange og ofte fysisk hårde arbejdsliv. Det handler om større retfærdighed i vores pensionssystem, men også om økonomisk ansvarlighed. Tidlig pension er nøglen til at fastholde en folkelig opbakning til Velfærdsaftalen og princippet om, at når vi lever længere, skal vi også arbejde længere. Regeringens opbakning til Velfærdsaftalen byggede fra starten på muligheden for at gå på efterløn. Siden har de borgerlige i realiteten smadret efterlønnen. Det har skabt utryghed hos mange danskere, som vi har et ansvar for at gøre noget ved. Vi genskaber derfor med tidlig pension en væsentlig forudsætning for, at pensionsalderen kan stige med levealderen. Vi har ikke råd til andet – hverken menneskeligt eller økonomisk.
Ret til tidlig pension er baseret på, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet seks år før folkepensionsalderen. Man optjener anciennitet fra man er fyldt 16 år og frem til opgørelsestidspunktet. I 2022 kan man få tidlig pension i tre år, hvis man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet. Har man i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at gå fra to eller et år før folkepensionen. Alderen for opgørelsen og antallet af år på arbejdsmarkedet vil følge med udviklingen i folkepensionsalderen.
Udbetaling Danmark skal administrere tidlig pension. Man kan begynde at søge fra 1. august 2021, og de første kan gå på tidlig pension fra 1. januar 2022.
I Velfærdsaftalen blev principperne for reguleringen af folkepensionsalderen fastsat. Folkepensionsalderen skal følge den gennemsnitlige levetid og reguleres hvert femte år med maksimalt et år ad gangen. Det skønnes, at den såkaldte levetidsindeksering af pensionsalderen styrker den finanspolitiske holdbarhed med ca. 52 mia. kr. årligt (2020-niveau).
I 2015 blev folkepensionsalderen hævet til 68 år med virkning fra 2030, og med det fremsatte lovforslag hæves den i 2035 til 69 år for alle, der er født efter den 31. december 1966. Om fem år – i 2025 – tages der stilling til den næste regulering.
Se lovforslagene her.
Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressevagt: 5123 2830
Information om Beskæftigelsesministeriet
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
EU’s beskæftigelsesministre sætter tydelig retning for mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder8.7.2025 15:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Konstruktive drøftelser på det netop overståede uformelle ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre peger frem mod mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU. I Aalborg havde EU-ministrene særligt fokus på at sikre fair arbejdsvilkår og undgå social dumping. Det blev også drøftet, hvordan man kan skabe mere konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU, og mødedeltagerne blev introduceret til partssamarbejdet i praksis i den danske model.
Invitation til uformelt ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre den 7.-8. juli i Aalborg om fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU3.7.2025 07:57:06 CEST | Pressemeddelelse
Den 7.- 8. juli afholdes det første uformelle ministermøde under det danske EU-formandskab i Aalborg. Fri og fair bevægelighed i EU og EU-landenes konkurrenceevne er på dagsordenen for EU’s beskæftigelsesministre.
Ny overenskomstordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping30.6.2025 11:23:03 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen præsenterer en ny overenskomstbaseret erhvervsordning, som skal sikre dansk erhvervsliv nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft fra udvalgte lande på danske løn- og arbejdsvilkår. Derudover præsenterer regeringen nye initiativer mod social dumping, herunder krav om ID-kort på større bygge- og anlægsprojekter.
Invitation til doorstep om udenlandsk arbejdskraft og initiativer mod social dumping30.6.2025 09:36:22 CEST | Pressemeddelelse
Der afholdes i dag doorstep om en ny ordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse
I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum