Tidlig hjælp gør en forskel for børn og forældre fra familier med misbrug

Del

Specialiseret terapi, forældresparring og sociale aktiviteter hjælper børn og forældre fra familier med alkohol- og stofmisbrug. Det viser en ny og omfattende evaluering foretaget af psykolog og PhD Helle Lindgaard blandt børn og forældre i Blå Kors' behandlingstilbud, Barnets Blå Hus.

Fire (t.h.) og hans mor Myntte Shekinah har fået hjælp i Barnets Blå Hus, som er målrettet familier med alkohol- eller stofproblemer tæt inde på livet. Foto: Jens Peter Engedal.
Fire (t.h.) og hans mor Myntte Shekinah har fået hjælp i Barnets Blå Hus, som er målrettet familier med alkohol- eller stofproblemer tæt inde på livet. Foto: Jens Peter Engedal.

Ondt i maven, rastløshed, utryghed og mobning i skolen. Børn fra familier med alkohol- og stofmisbrug er langt mere belastede end andre børn. Faktisk er det to ud af tre, der mistrives alvorligt, og hver femte så meget, at de er i afgørende risiko for depression og stressbelastning.

Det viser en ny evaluering, som psykolog og PhD Helle Lindgaard har foretaget blandt børn og deres forældre i Blå Kors Danmarks behandlingstilbud, Barnets Blå Hus, som tilbyder specialiseret hjælp til familier med alkohol- og stofproblemer. 

Evalueringen bygger på omfattende data fra 413 børn i alderen 3-15 år og deres forældre. De har alle deltaget i et forløb i Barnets Blå Hus med målrettet terapi, forældresparring og sociale aktiviteter, som har haft en positiv effekt.

Andelen af børn, som havde udpræget psykosomatiske symptomer som fx hovedpine og mavesmerter, er blevet fire gange mindre efter et forløb i Barnets Blå Hus. Før et forløb oplevede to tredjedele af børnene rastløshed og fysisk uro, mens det efter forløbet er faldet til halvdelen af børnene. Evalueringen viser også, at risikoen for depression og stressbelastning bliver halveret.

"Det bringer håb i forhold til, at vi ved at forebygge og hjælpe de her familier gennem en tidlig indsats i høj grad kan fremme både trivsel og øge mestringskompetence for børn og forældre, der lever i familier med alkohol- og/eller stofproblemer", siger psykolog Helle Lindgaard.

Hun peger på, at behandlingstilbud som Barnets Blå Hus, hvor børn og forældre kan komme gratis og anonymt i trygge og hjemlige rammer for at få hjælp, har afgørende betydning. 

"Det, at vi har steder, som Barnets Blå Hus, som er lettilgængelige, og hvor familierne tages imod så varmt og åbenhjertigt betyder, at vi får øje på flere børn og familier og kan hjælpe dem tidligere. Familierne er generelt svære at opdage, fordi der er så meget tabu og skam forbundet med deres situation. Det bliver nemmere, fordi husene er meget familieagtige, og det ikke kræver henvisning fra kommune eller læge for at få hjælp."

Færre konflikter og mere åbenhed

I 2022 var 238 børn i et behandlingsforløb i Barnets Blå Hus på landsplan. Barnets Blå Hus har tilbud til børn og familier i Frederikshavn, Aalborg, Aars, Vejle, Svendborg, Slagelse og Rønne samt en satellitafdeling på Læsø.

En af de familier er Myntte Shekinah og hendes 11-årige søn Fire. De startede i et forløb i Barnets Blå Hus i Slagelse i 2022 med terapi, forældresparring og sociale aktiviteter som omdrejningspunkt, som har haft en stor betydning for dem begge.

”Jeg er mere glad og føler mig lettet hver gang, jeg kommer i Barnets Blå Hus. Jeg var rigtig ked af det i et år, hvor jeg aldrig troede, jeg kunne blive glad igen. Det gør en forskel, fordi de kan meget mere end bare at lytte. Det er forløsende og rart at kunne tale med nogen, der ikke siger det videre. Man kan tale med børn, der har oplevet det samme, eller med en terapeut, som er rar og forstående,” fortæller Fire.

Både Fire og hans mor er glad for, at der var et sted, de kunne gå hen og få den hjælp, som de havde brug for.

"Vi føler os virkelig heldige. I Barnets Blå Hus har vi fået nogle redskaber til at undgå konflikter og hjælp til, hvordan jeg støtter mit barn bedst muligt i den her proces. Fire er blevet sindssyg god til at sætte ord på sine følelser og sætte grænser,” fortæller Myntte Shekinah. 

Forebygge udfordringer i fremtiden

Ifølge evalueringen af Barnets Blå Hus er det både børnene og forældrene, der har stor gavn af behandlingsforløbet. Børnene får hjælp til at tackle de udfordringer, de møder i hverdagen, og kan spejle sig i andre børn, ligesom deres forældre også får glæde af mødet med andre familier og konkrete redskaber med sig hjem. 

"Forældrene oplever, at de er blevet bedre til at sætte grænser på en god måde. Der er blevet mindre uro, og konflikter fylder mindre. Det gavner hele familien, så det viser bare, hvor vigtigt det er at sætte ind så tidligt som muligt," siger Elin Hansen, som er faglig chef i Blå Kors Danmark.

Tidligere undersøgelser har vist, at børn, der vokser op i hjem med alkoholproblemer og misbrug, selv har en øget risiko for at udvikle et misbrug og få andre udfordringer som angst, depression og spiseforstyrrelse.

”Vi taler tit om, at det er godt, at det er nu, han får hjælp. Hvis vi bare lægger låg på, så sidder han måske som 30-årig og selv har fået børn, og kan mærke, der er nogle ting, der begynder at boble. Og så er det ikke sikkert, du lige ved, hvad det er," siger Myntte Shekinah, som er glad for, at hendes søn får den hjælp, han har brug for. 

Ifølge nye tal fra Sundhedsstyrelsen vokser 109.000 børn i Danmark op i hjem med alkoholproblemer. 

------

Konklusioner fra evalueringen af Barnets Blå Hus:

 BØRNENES SYMPTOMER PÅ BELASTNING REDUCERES

  • De deler det svære, bliver mødt og hjulpet til at rumme det svære, hos behandlere og frivillige voksne, hos andre børn/unge i samme situation, og hos deres forældre
    De får viden om ”feltet”. Det bliver almengjort, så børnene ikke føler sig forkerte, udenfor og mindreværdige
  • De møder fællesskaber med ligesindede, både børn og voksne

BØRNENES MESTRINGSSTRATEGIER FORBEDRES

  • De får indsigt og strategier til at løse de udfordringer, der kan løses og flytte sig fra det, der ikke kan løses
  • De lærer at sætte grænser og sige fra; at man godt må og hvordan
  • De lærer at bede om hjælp; at man godt må hvordan og hvor


FORÆLDRENE STÅR STÆRKERE I DERES FORÆLDRESKAB

  • De får hjælp til egne udfordringer, så overskuddet til børnene øges
  • De bliver mødt og respekteret i deres udfordringer og deres kvaliteter, og de lærer, at de er værdifulde
  • De får viden og redskaber til at forstå deres situation generelt og deres børn specifikt
  • De lærer problem- og livsstrategier
  • De lærer at bede om hjælp; at de godt må,hvordan og hvor
  • De lærer at sætte grænser og sige fra; at man godt må og hvordan
  • De får fællesskaber og netværk med ligesindede, med tryghed og almengørelse, så de ikke føler sig så alene eller forkerte

Læs hele evalueringen af Barnets Blå Hus her.

Kontakter

Billeder

Fire (t.h.) og hans mor Myntte Shekinah har fået hjælp i Barnets Blå Hus, som er målrettet familier med alkohol- eller stofproblemer tæt inde på livet. Foto: Jens Peter Engedal.
Fire (t.h.) og hans mor Myntte Shekinah har fået hjælp i Barnets Blå Hus, som er målrettet familier med alkohol- eller stofproblemer tæt inde på livet. Foto: Jens Peter Engedal.
Download

Følg pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye