Tiden er inde til et opgør med minkindustrien

Rundt om i stort set hele Europa har man nu vedtaget et stop for minkproduktion eller taget initiativ til processen. Den danske dyrevelfærdspolitik er blevet overhalet indenom af lande, der normalt ikke scorer højt på dyrevelfærd, for eksempel Polen, Tjekkiet og Serbien. Men også lande Danmark normalt sammenligner sig med som Norge, Storbritannien, Holland, Tyskland, Frankrig, Spanien, Østrig og Belgien har alle stoppet eller iværksat en udfasning af deres minkproduktion.
”Tiden er inde til, at vi også herhjemme tager et opgør med minkindustrien,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
”Vi risikerer at sakke bagud både i forhold til dyrevelfærd og i forhold til mulig smitte af COVID19 fra minkfarmene, hvilket senest har fået et stort minkproducerende land som Holland til at fremrykke deres nedlukning af minkindustrien til marts næste år. Spørgsmålet er, hvor længe man fra dansk side vil holde hånden under en produktion, som tjener penge på ringe dyrevelfærd og nu også muligvis udsætter mennesker for smitterisiko. Danmark kan ikke både være en nation, der bryster sig af at sætte dyrevelfærd højt og samtidig tillade, at millioner af mink holdes i små bure stik imod dyrets naturlige behov,” siger hun.
Et forbud vil være i alles interesse
Da den danske minkindustri var på sit højeste, pelsede man 17 millioner mink om året. De seneste år har branchen dog været presset af en faldende afsætning og nu senest udbruddet af COVID19. Igennem længere tid har det i gennemsnit kostet den enkelte minkavler penge hver gang, han har solgt et skind.
”Den her industri er ikke god for nogen. Den tjener ikke landmanden, som sætter penge til. Den tjener ikke dyrene, som må lægge krop og lidelse til. Og nu ser vi også, at minkfarmene potentielt er smittekilder for COVID19. Det vil være i alles interesse, hvis de danske politikere får sat en udløbsdato for den her forældede industri og samtidig får den danske dyrevelfærdspolitik op på niveau med resten af landene omkring os. Jeg vil på det kraftigste opfordre til at minkproduktionen udfases så hurtigt som muligt,” siger Britta Riis.
[FAKTABOKS] Derfor har mink dårlig dyrevelfærd
- Danmark er en af verdens største minkproducenter.
- Minkproduktionen strider fundamentalt imod dyrenes natur og behov.
- Mink et territoriale, solitære dyr som naturligt lever alene på meget store områder og gerne i nærheden af vand.
- I produktionen holdes flere mink sammen i meget små trådbure. De holdes på meget store farme, hvor dyrene står helt tæt op ad hinanden på rækker med flere tusinde dyr.
- De unaturlige forhold stresser minkene, som udvikler adfærdsforstyrrelser og som bider og skader hinanden.
Nøgleord
Kontakter
Britta RiisDirektør
br@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder


Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum