Thise Mejeri

THISE MEJERI FREMRYKKER SOJA-STOP

Del

EN ENIG THISE-ANDELSHAVERKREDS HAR PÅ ET SÆRDELES VELBESØGT MØDE I THISE FORSAMLINGSHUS BESLUTTET FØLGENDE MED VIRKNING FRA D. 1. OKTOBER 2022:

  • Ophør med brug af soja i foderet til deres køer, ungdyr og kalve
  • Eventuelt importeret foder skal være af europæisk oprindelse

Beslutningen er taget efter evaluering af Thise´s pilotprojekt, som startede i 2020: ”Ophør af soja og overgang til dansk produceret foder med virkning fra d. 1. oktober 2023”.

32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 været frontløbere i projektet. I samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter har de deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet.

Erfaringerne fra de enkelte gårde har gennemgående været meget positive. Med skyldig hensyntagen til sikkerheden for foderforsyningen blev det på mødet besluttet, at det foder, som man eventuelt indkøber, ikke nødvendigvis skal være dansk, men af europæisk oprindelse.

Erfaringerne fra disse positive frontløbere har således været medvirkende til, at man tør rykke overgangen til den soja-fri fodring med et år - frem til d. 1. oktober 2022 i forhold til den oprindelige plan.

Afhængig af opgørelsesmetode anslås det, at klimabelastningen fra den importerede soja svarer til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledninger af drivhusgasser. Nu tager Thise ansvar for sin del af denne udfordring. Endda lidt før end vi selv havde turdet tro på.

FAKTA OM SOJADYRKNING: Soja dyrkes overvejende på arealer, hvor der tidligere var regnskov eller andre naturlige øko- systemer, og den stadigt stigende globale efterspørgsel efter soja er medvirkende til, at der nu ryddes mere skov og natur end nogensinde før - til skade for biodiversitet og klima.

Se mere på www.thise.dk

For nærmere information kontakt venligst: Adm. direktør Poul Pedersen, telefon 20 20 80 04

Billeder

Information om Thise Mejeri

Thise Mejeri
Thise MejeriFølg pressemeddelelser fra Thise Mejeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Thise Mejeri

Thise lancerer økologisk havredrik med havre fra egne andelshavere28.4.2020 12:22:43 CEST | Pressemeddelelse

Et produkt som havredrik virker umiddelbart ikke som noget, der hører til på et mejeri, men hos Thise ser både mejeriets ledelse og andelshaverne det som en naturlig forlængelse af mejeriets formål og virke. Mejeriets direktør, Poul Pedersen begrunder beslutningen således: ”Vi er sikre på, at der er stigende efterspørgsel efter økologiske plantedrikke af dansk oprindelse. Det falder endvidere fint i tråd med formålet og virket for en andels- og landmandsejet mejerivirksomhed som Thise at forædle andre andelshaverbaserede råvarer end mælk. F.eks. også havre. Derfor vil vi gerne lancere en havredrik, og vi har lavet den på vores ”egen” måde, som kendetegner sig ved, at den er friskproduceret som frisk mælk, at den har en mindre sødme, og at protein- og fedtindholdet er højere end de på markedet pt værende havredrikke” Thise´s havredrik – Også i kaffen Det er svært at lave en havredrik, der har gode steaming-egenskaber, og dermed egner sig til kaffe, som er det, havredrik ofte bruges til.