VIA University College

The Animation Workshop sætter billeder på dansk topforskning

Del
Hvad sker der, når en 4.000 år gammel hårtot fra Grønland kobles med en verdenskendt DNA-forsker og én af Europas førende animationsskoler? Det giver både banebrydende forskning - og forskningsformidling.
The Animation Workshop i Viborg samarbejder med prominente danske forskere om at sætte billeder på forskning.
The Animation Workshop i Viborg samarbejder med prominente danske forskere om at sætte billeder på forskning.

Ved at koble animationsfolk og forskere kan dansk topforskning følges og forstås langt uden for forskernes laboratorier. Det er kernen i visuel forskningsformidling, og resultatet af samarbejdet bliver vist til Viborg Animationsfestival, der sætter fokus på visuel forskningsformidling og bl.a. viser kortfilmen "Nye mennesker", der er skabt i samarbejde mellem The Animation Workshop, VIA University College og Eske Willerslevs forskerteam ved Københavns Universitet - University of Copenhagen.

The Animation Workshop i Viborg samarbejder med prominente danske forskere om at sætte billeder på forskning. Et af projekterne bygger på samarbejde med DNA-forskeren Eske Willerslev og bliver præsenteret på Nationalmuseet i København 21. september, og i Viborg 27. september under Viborg Animation Festival.

Animationsfilmene og forskningen er gået sammen om at prøve at besvare spørgsmål som, hvordan så verden ud i stenalderen, hvad fik mennesker til at bevæge sig på tværs af kontinenter, og hvordan arbejder cellerne inde i kroppen?
De spørgsmål kan tegnefilm og animation kan sætte billeder på og hjælpe flere til at forstå de komplekse svar, som forskningen giver.

Forskningsformidling er en vigtig del af forskningen, og det har fået forskere og animationsfolk til at gå sammen om at formidle forskningsresultater gennem animationsfilm.

Det nyeste samarbejde er med The Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology (DanStem), som bedriver stamcelleforskning. Centret er et internationalt forskningsinstitut ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Samarbejdet mellem The Animation Workshop og DanStem skal hjælpe forskerne med at udbrede deres arbejde og resultater gennem visuel formidling.  

Visualisering er et speciale

”Der er krav til forskere om at formidle deres forskning bredt, men det er svært for dem at tale ind i den visuelle verden hvor mange mennesker i dag henter deres viden, og her kan animatorer hjælpe til. Det er netop dét, som er vores speciale på The Animation Workshop,” fortæller Sia Søndergaard, der er projektleder på The Animation Workshop i Viborg.

Sia Søndergaard er projektleder for samarbejdet mellem The Animation Workshop og forskerne, også kaldet Sci-Vi. Sci-Vi er en forkortelse af ordene ’science’ og ’visualization’, og samarbejdet rummer i dag en række projekter med forskere på tværs af Danmark.

Både forskere og animatorer har brug for at specialisere sig i visuel formidling, og under vores Sci-Vi initiativ deler vi viden på tværs af forsknings- og animationsmiljøer, bl.a. gennem afholdelsen af Sci-Vi konferencen under Viborg Animation Festival.

Link til program den 27 september: http://animationsfestival.dk/portfolio/sci-vi-2019-eng/

Sci-Vi er også storytelling

Et af de aktuelle projekter er kortfilmen "Nye Mennesker" som danner anslaget for DNA-forsker Eske Willerslev og videnskabsjournalisten Tor Nørretranders dialog om forestillingskraft og menneskets bevægelse på nationalmuseet den 21. september.

Læs mere her: http://www.scivi.dk/2018/12/11/new-people/

Filmen ”Nye Mennesker” viser ikke selve DNA-forskningen, men skal sætte billeder på den forestillingskraft, som mennesker har, og som kan få dem til at tage på flere års vandring for at finde nye bopladser, eller for at afdække ny viden, som når forskere rejser ind i ukendt land der skal undersøges. Eske Willerslev og Tor Nørretranders vil tale om forestillingskraft, DNA-forskning og menneskers bevægelse efter filmvisning.

Nogle af de projekter, der bliver produceret under Sci-Vi-samarbejdet, er målrettet til forskningsmiljøerne selv, andre projekter skal nå ud til den brede befolkning, og her har animationsfilm et stort potentiale. Film er lette at sprede gennem Sociale Medier og links, og det giver gode muligheder for at udbrede viden om forskningen og dens resultater i et større omfang end tidligere.

”Animationsfilm kan deles og spredes på Sociale Medier, det giver mulighed for at få forskningen til at nå ud til en meget større del af befolkningen, end gennem de traditionelle kanaler forskere benytter sig af. Oftest vil filmproduktionerne benytte sig af storytellings-teknikker som er fængende, og kan på den måde blive anslaget til at folk får lyst til at vide mere om det pågældende emne, hvilket præcist er formålet med formidlingen”, understreger Sia Søndergaard.

Læs mere:

http://www.scivi.dk/2018/12/11/new-people/
http://animationsfestival.dk/portfolio/sci-vi-2019-eng/

Kontakt:

Sia Søndergaard
T: +45 87 55 49 61
E: sias@via.dk

Billeder

The Animation Workshop i Viborg samarbejder med prominente danske forskere om at sætte billeder på forskning.
The Animation Workshop i Viborg samarbejder med prominente danske forskere om at sætte billeder på forskning.
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

Fakta om VIA University College:

  • VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
  • VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
  • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye