Teknologisk Institut får godkendelse til håndtering af cannabisprodukter

Teknologisk Institut i Aarhus er blevet godkendt af Lægemiddelstyrelsen til håndtering af cannabisprodukter. Dermed kan Teknologisk Institut hjælpe virksomheder med analyser samt produktudvikling af cannabis-baserede produkter.
Et stigende antal forbrugere efterspørger plantebaserede proteinalternativer, og hamp har igennem længere tid været en mulig råvare i den sammenhæng.
Som en ny udvikling trådte der desuden ved årets start en forsøgsordning i kraft, som tillader brugen af medicinsk cannabis. Dette giver en naturlig efterspørgsel efter egnede produkter og grobund for en helt ny industri.
Brugen af cannabis kræver dog i begge tilfælde, at man præcist kender mængden af euforiserende stoffer (THC) i råvaren. Det kan der nu analyseres for på Teknologisk Institut.
- På Teknologisk Institut oplever vi et stigende antal virksomheder, der henvender sig for at få analyseret en råvare eller et produkt for cannabinoider som eksempelvis THC med henblik på at sælge eller videreprocessere til medicinsk brug eller fødevarer. Derfor har vi nu indhentet tilladelsen til at håndtere cannabis, så vi kan foretage disse analyser, siger seniorspecialist Sara Kobbelgaard Teknologisk Institut.
Høj præcision i analyser
Teknologisk Institut anvender den metode, som er anbefalet af FN, til kvantificering af cannabinoider (herunder THC og CBD). Metoden baserer sig på gaskromatografi (GC) og har høj præcision sammenlignet med eksempelvis tyndlagskromatografi (TLC).
- Den høje præcision i vores metode giver den fordel, at virksomhederne kan være sikre på, at de overholder kravene. Mens TLC giver en mere kvalitativ vurdering af, om der er THC til stede eller ej, så kan GC kvantificere indholdet, siger specialist Bianca C. Perez de Lucani, Teknologisk Institut.
Metoden kan benyttes til at bestemme indholdet af THC og øvrige indholdsstoffer i planter, ekstrakter og produkter. Derudover kan Teknologisk Institut hjælpe med at bestemme det totale indhold af protein og olie, fedtsyresammensætning, udbytte/indhold af eksempelvis terpener, produktfarve samt flygtige stoffer/aromaer. På den måde opnås der en samlet karakterisering.
Produkt- og procesoptimering
Èn ting er indholdet af cannabinoider, en anden er processeringen og anvendelsen af råvaren. Her kan Teknologisk Institut hjælpe med udvikling og optimering af ekstraktionsprocesser, produktudvikling samt vurdering af holdbarhed. Endelig kan der også arbejdes med tilpasning og test af smagen.
- Vi kan hjælpe hele vejen fra analysen af råvaren, til udvikling og optimering af ekstraktionsprocesser og produkter samt vurdering af holdbarheden og smag. På den måde kan virksomheder få maksimalt udbytte af råvaren og dermed deres kommercielle produkt, siger seniorspecialist, Sara Kobbelgaard, Teknologisk Institut.
Endelig kan Teknologisk Institut hjælpe med at optimere dyrkningen af cannabis, så dens egenskaber rammer det ønskede i forhold til anvendelsen.
Nøgleord
Kontakter
Seniorspecialist Sara Kobbelgaard, Teknologisk Institut, Mobil: 7220 1461, e-mail: sak@teknologisk.dk eller Specialist Bianca C. Perez de Lucani, Teknologisk Institut, Mobil: 7220 3545, e-mail: bia@teknologisk.dk.
Billeder

Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
CO2-reduceret forsøgsbeton anvendt med succes på vejanlæg ved Aarhus30.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Første fuldskala demonstration i Danmark viser vejen for udbredelse af CO2-reduceret beton i større skala.
Brugte medicinske engangsprodukter skal have nyt liv30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske hospitaler producerer 4,4 tons affald i timen. Et nyt samarbejde mellem industri, hospitaler og forskning vil etablere infrastruktur til genanvendelse af medicinsk engangsudstyr.
Frostbekæmpelse på byggepladser kan føre til misfarvninger og lugtgener i det færdige byggeri27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut advarer mod brugen af tømidlet urea på indendørsarealer ved vinterbyggeri efter stigende antal henvendelser om ubehagelige lugtgener og misfarvede egetræsgulve.
Nyt liv til kritiske metaller i elektronikaffald26.6.2025 08:41:32 CEST | Pressemeddelelse
Internationalt partnerskab vil genanvende sjældne jordarter i forbrugerelektronik og styrke europæisk forsyningssikkerhed.
Millioninvestering skal gøre 3D-print til hverdag i danske virksomheder25.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut lancerer en ny millioninvestering, som skal styrke danske virksomheder mod en mere digitaliseret og ressourceoptimeret produktion gennem brug af industriel 3D-print. Målet er at øge produktiviteten og reducere både leveringstid og materialeforbrug for danske fremstillingsvirksomheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum