Teknologisk Institut får godkendelse til håndtering af cannabisprodukter

Teknologisk Institut i Aarhus er blevet godkendt af Lægemiddelstyrelsen til håndtering af cannabisprodukter. Dermed kan Teknologisk Institut hjælpe virksomheder med analyser samt produktudvikling af cannabis-baserede produkter.
Et stigende antal forbrugere efterspørger plantebaserede proteinalternativer, og hamp har igennem længere tid været en mulig råvare i den sammenhæng.
Som en ny udvikling trådte der desuden ved årets start en forsøgsordning i kraft, som tillader brugen af medicinsk cannabis. Dette giver en naturlig efterspørgsel efter egnede produkter og grobund for en helt ny industri.
Brugen af cannabis kræver dog i begge tilfælde, at man præcist kender mængden af euforiserende stoffer (THC) i råvaren. Det kan der nu analyseres for på Teknologisk Institut.
- På Teknologisk Institut oplever vi et stigende antal virksomheder, der henvender sig for at få analyseret en råvare eller et produkt for cannabinoider som eksempelvis THC med henblik på at sælge eller videreprocessere til medicinsk brug eller fødevarer. Derfor har vi nu indhentet tilladelsen til at håndtere cannabis, så vi kan foretage disse analyser, siger seniorspecialist Sara Kobbelgaard Teknologisk Institut.
Høj præcision i analyser
Teknologisk Institut anvender den metode, som er anbefalet af FN, til kvantificering af cannabinoider (herunder THC og CBD). Metoden baserer sig på gaskromatografi (GC) og har høj præcision sammenlignet med eksempelvis tyndlagskromatografi (TLC).
- Den høje præcision i vores metode giver den fordel, at virksomhederne kan være sikre på, at de overholder kravene. Mens TLC giver en mere kvalitativ vurdering af, om der er THC til stede eller ej, så kan GC kvantificere indholdet, siger specialist Bianca C. Perez de Lucani, Teknologisk Institut.
Metoden kan benyttes til at bestemme indholdet af THC og øvrige indholdsstoffer i planter, ekstrakter og produkter. Derudover kan Teknologisk Institut hjælpe med at bestemme det totale indhold af protein og olie, fedtsyresammensætning, udbytte/indhold af eksempelvis terpener, produktfarve samt flygtige stoffer/aromaer. På den måde opnås der en samlet karakterisering.
Produkt- og procesoptimering
Èn ting er indholdet af cannabinoider, en anden er processeringen og anvendelsen af råvaren. Her kan Teknologisk Institut hjælpe med udvikling og optimering af ekstraktionsprocesser, produktudvikling samt vurdering af holdbarhed. Endelig kan der også arbejdes med tilpasning og test af smagen.
- Vi kan hjælpe hele vejen fra analysen af råvaren, til udvikling og optimering af ekstraktionsprocesser og produkter samt vurdering af holdbarheden og smag. På den måde kan virksomheder få maksimalt udbytte af råvaren og dermed deres kommercielle produkt, siger seniorspecialist, Sara Kobbelgaard, Teknologisk Institut.
Endelig kan Teknologisk Institut hjælpe med at optimere dyrkningen af cannabis, så dens egenskaber rammer det ønskede i forhold til anvendelsen.
Nøgleord
Kontakter
Seniorspecialist Sara Kobbelgaard, Teknologisk Institut, Mobil: 7220 1461, e-mail: sak@teknologisk.dk eller Specialist Bianca C. Perez de Lucani, Teknologisk Institut, Mobil: 7220 3545, e-mail: bia@teknologisk.dk.
Billeder

Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces7.11.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Konference på Teknologisk Institut: Bekymringer er reelle, men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning.
Ny PFAS-rapport peger på tre veje til at udfase evighedskemikalierne6.11.2025 08:16:40 CET | Pressemeddelelse
Strammere PFAS-regulering stiller nye krav til danske virksomheder. En national vidensplatform, målrettet støtte til SMV’er og øget gennemsigtighed i værdikæderne kan hjælpe industrien med at udfase evighedskemikalierne.
Nem adgang til forsknings- og testfaciliteter styrker europæisk konkurrenceevne22.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
22.-23. oktober samles over 300 nøgleaktører til formandskabskonference i København. De skal udvikle anbefalinger til strategiske investeringer i avancerede laboratorier og testcentre - og til hvordan virksomheder får nemmere adgang til disse på tværs af EU, så ideer hurtigere kan blive til færdige produkter og øge konkurrenceevnen.
Ny og mere bæredygtig pottemuld kan halvere spagnumforbruget i gartnerier26.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
12 partnere med Teknologisk Institut i spidsen har udviklet lokalproducerede alternativer til CO₂-belastende spagnum – testresultater viser minimum 50% reduktion uden kvalitetstab.
Åben adgang til avanceret måleudstyr i markforsøg skal forbedre klimadata25.9.2025 08:57:44 CEST | Pressemeddelelse
Avanceret mobilt måleudstyr stilles til rådighed gennem SmartField-projektet – indsamlede data skal styrke ny klimamodel for landbruget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
