Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Teater med 60-årig skarnsknægt

Del

Frilandsmuseet fejrer denne sommer Emil fra Lønneberg, der fylder 60 år. Fire teaterstykker fra Astrid Lindgrens legendariske børnebøger bliver opført ved museets svenske gårde, hvor det også er muligt at kaste sig over kreative sysler. 

»Eeeeeemiiiil!« Den lyd kender de fleste. Det er selvfølgelig lyden af fars vrede stemme, der gjalder mellem Katholts huse, i klassikeren Emil fra Lønneberg. Og denne sommer kan Frilandsmuseets gæster opleve det selv.

Gårdene fra Halland og Småland danner rammen om fire forestillinger fra Astrid Lindgrens berømte værk, hvis udgivelse i år runder 60. Instruktør Peter Langdal mener, at forestillingens bagtæppe er enestående og perfekt til børneteater:

»Det er jo så oplagt at lave forestillingen ved de svenske gårde, fordi omgivelserne derude udgør en scenografi, som man aldrig ville kunne lave på et teater. Så det føles meget naturligt at tage livtag med den legendariske historie, som Emil er, lige præcis der.«

Frilandsmuseets svenske gårde er bygget i 16-1700-tallet og er med sine smukt anlagte gårdspladser og græsbeklædte tage i sig selv et besøg værd. Men i forestillingerne om Emil, Alfred og de andre fra gården Katholt, får husene nyt liv.

»Det giver folk chancen for at opleve de helt fantastiske omgivelser på en ny måde. Bare man kører ind på Frilandsmuseet, så tænker man, at man er i Emils land. Mig bekendt er forestillinger om Emil fra Lønneberg aldrig før lavet site specific på samme måde,« siger Peter Langdal.

Kæmpe hyldest til leg og fantasi
Til de fire forestillinger har instruktøren håndplukket forskellige fortællinger fra de tre bøger om den svenske skarnsknægt. Blandt andet den, om dengang Line fik tandpine. Og den om Ida, der ryger til tops i flagstangen.

»Forestillingerne er en kæmpe hyldest til legen og fantasien. Der er nogen, der synes at Emil er en skidt skarnsknægt, men i virkeligheden er han bare nysgerrig på verden. Han har en drivkraft og han eksperimenterer med livet hele tiden. Hans handlinger er en evindelig stribe af undersøgelser af, hvordan verden hænger sammen,« siger Peter Langdal.

I sommerferien får børn og voksne også selv mulighed for at lege og være kreativ i Emils ånd. Udover forestillingerne, laver Frilandsmuseet et snitteværksted, et barkbådsværksted og et blomsterværksted hvor man blandt andet kan prøve kræfter med at lave træfigurer, både i bark og fine papirblomster.

»Frilandsmuseet er i høj grad børnenes og familiernes sted, hvor man bliver præsenteret for noget andet end gamle ting i montrer. Her er man selv være aktiv og meddigtende,« siger Peter Langdal.

Hvad: Fire forestillinger om Emil fra Lønneberg samt aktiviteter for børnefamilier.
Hvor: Frilandsmuseet, Kongevejen 100 2800 Kongens Lyngby
Hvornår: 24/6 – 7/7. Teaterstykkerne spilles alle én gang om dagen. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Emil spillet af Michael Slebsager
Emil spillet af Michael Slebsager
Download
Emil spillet af Michael Slebsager
Emil spillet af Michael Slebsager
Download

Links

Om Frilandsmuseet

Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet

Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Frilandsmuseet lærer håndværkerlærlinge at bygge bæredygtige og legende huse18.3.2024 10:54:50 CET | Pressemeddelelse

Det er de traditionelle bæredygtige byggeprincipper, lærlinge fra NEXTs erhvervsuddannelser får ind under huden, når Frilandsmuseet i 2024 inviterer fremtidens håndværkere til at deltage i opbygningen af fem minihuse, som bliver en del af det helt nye kreative univers ved navn Frøsnapperbyen. Dette sker takket være en generøs millionbevilling fra Tømmerhandler Johannes Fogs Fond.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye