Talentfulde forskere skal løfte dansk forskning for 247 millioner kroner

Læs om de 41 Sapere Aude-forskningsledere og deres forskningsidéer her
De 41 nye forskningsledere kommer fra alle dele af den videnskabelige verden og er alle yngre forskere, der har præsteret forskning i topklasse inden for deres faglige felt. Nu får de 41 yngre forskertalenter mulighed for at udvikle og styrke både deres forskningsidéer og deres forskningsledelse med Sapere Aude: DFF-forskningsleder-bevillingen i ryggen.
»De allerdygtigste yngre forskere i Danmark er med til at forny den viden, vi har i dag, med deres gode, nybrudsskabende idéer. Derfor er det en helt særlig tid hvert år, når vi offentliggør årets Sapere Aude-forskningsledere, fordi vi her ser så mange talentfulde forskere, der kan være med til at sikre dansk forsknings bidrag til at løse samfundets udfordringer i mange år frem,« siger bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Maja Horst.
Danmarks Frie Forskningsfonds Sapere Aude-bevilling sigter mod at give yngre forskere, der har præsteret forskning i toppen inden for deres felt, mulighed for at udvikle deres forskningsideer samt udvikle eller styrke deres kompetencer som forskningsledere. Et væsentligt formål er desuden at fremme karriere og mobilitet mellem forskningsmiljøer, både internationalt og nationalt, og mod at styrke netværk i forskermiljøerne. Bevillingerne styrker dermed også internationaliseringen af dansk forskning, fordi et element af Sapere Aude-virkemidlet er, at forskerne får mulighed for at bruge en del af deres forskningskarriere i udlandet for at styrke det internationale samarbejde.
SAPERE AUDE-FORSKNING: Planter og fugle skal hjælpe os med at spå om arternes klimakamp
Hård konkurrence om midlerne
Fælles for de 41 forskningsprojekter er, at de alle har været med i et hårdt udskillelsesløb, hvor det kun er de allerdygtigste, der er kommet over målstregen og kan stå med en Sapere Aude: DFF-forskningsleder-bevilling i dag. De 41 nye forskningsprojekter har været igennem en grundig bedømmelse: to bedømmelsesrunder i fondens faglige forskningsråd, individuel fagfællebedømmelse hos internationale eksperter, og til sidst et interview foretaget af et tværrådsligt udvalg i fonden, hvor de 41 nye Sapere Aude-forskningsledere er blevet udvalgt
Der tages forbehold for, at de nævnte beløb kan ændre sig efter den forestående budgetgennemgang.
Fakta om Sapere Aude: DFF-Forskningsleder
|
Kontakter
Maja HorstBestyrelsesformandDanmarks Frie Forskningsfond
Tlf:+45 20 28 68 66majho@dtu.dkLisbeth Eilersgaard ChristensenOmrådeleder
Tlf:+45 72 31 84 17lec@ufm.dkKaren Marie Bjørnstrup VølundKommunikation og presse
Tlf:+45 72 31 89 31kmbv@ufm.dkBilleder
Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
31 millioner kroner skal styrke yngre forskeres internationale mobilitet4.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
15 forskere har netop modtaget samlet 31,7 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond under virkemidlet ’DFF-International Postdoc’. Forskerne får mulighed for at udvikle en selvstændig faglig profil ved forskellige forskningsinstitutioner i udlandet inden for bl.a. kvanteteknologi og behandling af opioidafhængighed.
8,8 millioner kroner giver læger mulighed for at fordybe sig i forskning9.1.2025 11:09:47 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 8,8 millioner kroner under virkemidlet ’Delestillinger’. Seks klinikere får nu muligheden for at forske ved siden af deres arbejde i en klinisk stilling på et af landets hospitaler.
28 talentfulde forskere skal løfte den frie forskning12.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt lidt mere end 85 millioner kroner til nogle af de allerdygtigste forskere på de tidlige karrieretrin. Midlerne er givet under Inge Lehmann-programmet, som er et talentprogram, hvis formål er at understøtte en mere ligelig kønsbalance i forskningsmiljøerne.
Otte ph.d.-studerende skal forske uden for universiteterne5.12.2024 08:40:00 CET | Pressemeddelelse
Otte kommende ph.d.-studerende har til sammen modtaget 22,8 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Stipendiatmodtagerne skal lave deres ph.d. på en anden offentlig forskningsinstitution end de danske universiteter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum