Tag de gode sparevaner med i sommerhus
Sommeren står for døren, så tag de gode strøm- og varmevaner med, når du skal i sommerhus. Få genopfrisket de gode råd her.
Solen skinner, studenterne danser i ring og mange kan tælle ned til afslapning i ugevis. I denne tid gør glade feriegæster allerede indtog i landets cirka 220.000 sommerhuse. Og i den forbindelse er der en lang række ting, der kan hjælpe ejere og lejere med at spare både energi og penge. Det fortæller Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i at spare energi i hjemmet.
- Når man holder ferie i sommerhus, vil man gerne slappe af, og energibesparelser er måske ikke det, der er størst fokus på. Men faktisk kan gode energivaner give endnu mere frihed til alt det sjove i ferien. Hvis man for eksempel husker at fylde opvaskemaskinen helt, før man kører den, så sparer man penge, og samtidig skal den ikke tømmes så ofte. Eller man kan overveje at bruge sommertøjet en ekstra dag, før man vasker og også her spare både tid og energi. Langt hen ad vejen er det bare at følge de samme gode og simple energivaner, man også følger derhjemme, siger hun.
Tør vasketøjet i solen eller skrot elvarmen
På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk har vi samlet de bedste råd og sparetips, som man kan benytte sig af, når man er i sommerhus.
Husk eksempelvis:
- Sluk alt, hvad du ikke bruger. Store fjernsyn, spillekonsoller og mange tændte lamper kan sagtens ses på din elregning.
- Tag kortere bade og skru ned for temperaturen. Måske en tur til stranden og bade i havet i stedet?
- Dæk pool og spa til for at holde på varmen. Så bruger de mindre energi, når du ikke bruger dem.
- Giv tørretumbleren en pause, og tør vasketøjet udenfor i solskinnet.
- Undgå at bruge varmepumpen til køling. Lav hellere gennemtræk i sommervinden. Besparelserne kan mærkes på elregningen i sidste ende, og hjælper klimaet og til en bedre forsyningssikkerhed.
Er man sommerhusejer kan man også overveje, om det vil give mening, at:
- Få luft til luft-varmepumpe. Mange sommerhuse har elvarme, der er dyrt og ineffektivt, og en varmepumpe vil typisk være 3-4 gange så effektiv. Det kan især være en god idé, hvis man bruger sommerhuset på alle årstider.
- Få solvarme til det varme vand. Det kan typisk dække hele behovet, hvis sommerhuset kun bruges om sommeren, og 50-70 procent, hvis det bruges hele året.
- Udskifte strømforbrugende apparater. Gamle hvidevarer ender ofte i sommerhuse, men de forbruger som regel meget strøm. Et ældre køleskab kan bruge omkring fem gange så meget strøm som et nyt energieffektivt køleskab.
Læs flere gode råd på: https://sparenergi.dk/spar-energi-i-sommerhuset
Kontakt
Matilde Grøn Bjørneboe, mobil: 3392 7510, mgb@ens.dk
Kontakter
Laura AndersenPressemedarbejder
Tlf:+45 33 95 09 06lrsn@ens.dkPressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Større forskydninger bag lille fald i energiforbruget22.11.2024 09:15:04 CET | Pressemeddelelse
Danmarks samlede faktiske energiforbrug i de første ni måneder af 2024 var lidt lavere end i samme periode af 2023. Men bag det lille fald i det samlede energiforbrug ligger større forskydninger. Det viser Energistyrelsens energistatistik, hvor man bl.a. kan læse, at forbruget af kul og olie bliver mindre, mens forbruget af vedvarende energi og elektricitet stiger.
Planlægger du energiforbedringer inden for de næste 2 år? Så søg tilskud inden den 30. november20.11.2024 09:59:13 CET | Pressemeddelelse
Går du med tanker om at få en varmepumpe, isolere eller skifte dine gamle vinduer ud med nyere, mere energieffektive varianter? Selvom renoveringsplanerne ikke er nået længere end til tegnebrættet, kan du med fordel søge tilskud fra Energistyrelsens puljer – du har nemlig 2 år til at færdiggøre dit projekt, når ansøgningen er godkendt.
Ny rapport viser vejen for Kinas grønne energiomstilling13.11.2024 06:59:13 CET | Pressemeddelelse
Som verdens største CO2-udleder spiller Kina en afgørende rolle i at få nedbragt de globale udledninger. Landets massive udbygning af sol og vind er den rette vej at gå, men energieffektivitet og markedsmekanismer skal forbedres, hvis målet om CO2-neutralitet skal nås. Det viser en ny kinesisk rapport, som danske eksperter har bidraget væsentligt til, og som bruges aktivt i udviklingen af kinesisk energipolitik.
To selskaber vil lagre CO2 ved Thorning11.11.2024 12:28:29 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra selskaber, der ønsker at undersøge muligheden for at lagre CO2 i undergrunden i et område ved Thorning.
Energistyrelsen godkender overdragelse af ejerandele i to olie- og gastilladelser i Nordsøen1.11.2024 10:19:00 CET | Nyhed
Petrogas Denmark ApS, Petrogas E&P UK Limited (Petrogas) og Danoil Exploration A/S (Danoil) overtager det fulde ejerskab af to eksisterende tilladelser til olie- og gasefterforskning og -indvinding i Nordsøen. Det sker, efter de hidtidige medejere, Dana Petroleum Netherlands B.V. og Nordsøfonden, har valgt at trække sig ud. Det har Energistyrelsen godkendt i henhold til undergrundsloven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum