Tænketank: Der er behov for at styrke den danske madkultur
Det hjemmelavede måltid er på retur. Det faktum var både konklusionen på Madkulturens seneste befolkningsundersøgelse samt overskriften for arbejdet i den tænketank, som Madkulturen nedsatte i starten af 2019.
Tænketankens medlemmer, som tæller væsentlige stemmer fra forskellige nøglepositioner af den danske mad- og fødevarebranche, fik til opgave at diskutere konsekvenserne af den dalende madlavning samt tænke i løsninger, der kan sikre en sund og folkeligt funderet madkultur.
“Den udvikling, vi kunne se i sidste års undersøgelse, vakte bekymring. Derfor er jeg glad for, at Madtankens arbejde har haft så stor genklang på tværs af fødevaredanmark såvel som i den brede offentlighed. Det positive engagement vidner om, at vi er mange, der deler ambitionen om en stærk madkultur og er villige til at tage et kollektivt ansvar”, siger Madkulturens direktør Judith Kyst.
Danskernes madkultur anno 2019
Igennem året har der således været bred enighed i Madtanken om, at der er behov for at styrke den danske madkultur – særligt gennem øget maddannelse blandt børn og unge.
Men hvor meget mad danskerne selv skal lave, og i hvilket omfang vi skal omfavne de nemme løsninger, som i stigende grad byder sig til, er der dog forskellige holdninger til.
Disse diskussioner præsenteres nu i en netop udgivet publikation, Madtanker #1, som er den første samlede fremstilling af Madtankens arbejde.
I publikationen identificerer Madtankens medlemmer de største udfordringer og dilemmaer for danskernes madlavning anno 2019 og fremhæver tre indsatsområder, hvor der kan sættes ind for at få danskerne til at lave mere mad selv.
Madtanken fortsætter i 2020
Madtanken fortsætter med at sætte danskernes madkultur til debat i 2020 med udgangspunkt i Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes madkultur.
Madkulturens næste befolkningsundersøgelse af danskernes madkultur, Madkultur19, udkommer 2. december 2019 og har råvarer som tema.
Læs Madtanker #1 her: www.madkulturen.dk/madtanken
Billeder
Information om Madkulturen
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Miljø- og fødevareministeriet. Madkulturens vision er ’Bedre mad til alle’. Det løfte fortæller, hvorfor Madkulturen er sat i verden – nemlig at gøre bedre råvarer, madlavning og måltider tilgængelige for alle uanset alder, indkomst, social baggrund og geografisk placering.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Børnefamilier får hjælp til flere grønne hverdagsmåltider6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange forældre vil gerne spise flere grøntsager og bælgfrugter derhjemme, men vanerne spænder ben i en travl hverdag. Nu indgår Madkulturen og Netto et samarbejde for at give familierne en håndsrækning til grønnere madlavning.
Plantekorpset skal starte en ung-til-ung bevægelse i det grønne køkken6.5.2024 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et talenthold bestående af 35 unge madentusiaster er blevet udvalgt til at inspirere og motivere deres jævnaldrende til at omfavne flere økologiske, plantebaserede måltider.
Skoleelever i kamp for madkundskabsfaget: Herfølge Friskole kan kalde sig danmarksmestre30.4.2024 18:41:40 CEST | Pressemeddelelse
200 børn fra hele landet demonstrerede i dag deres kålkompetencer ved DM i Madkundskab 2024. En vigtig begivenhed for næste generations maddannelse, ifølge Madkulturens direktør Judith Kyst.
Flere vender ryggen til klimavenlig mad6.12.2023 23:59:00 CET | Pressemeddelelse
Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.
Nyt madindeks: Fri adgang til unikt datasæt om vores madvaner31.8.2023 05:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange i din region får kød til aftensmad? Hvordan har unges forbrug af takeaway udviklet sig? Og hvor ofte drikker kvinder øl til maden? Madkulturen giver nu fri adgang til at søge i resultaterne fra 19.000 besvarelser om råvarevalg, madlavning og måltider
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum