MSC – Marine Stewardship Council

Svindel med fisk og skaldyr: Svært at garantere ægtheden af produkter uden miljømærke

Del

Forskning viser, at 30% af fisk og skaldyr bliver deklareret forkert. Det betyder, at forbrugeren ikke kan være sikker på, om den fisk, som står på etiketten eller på menukortet, er den fisk, de faktisk får. Ny undersøgelse blåstempler i den forbindelse fisk og skaldyr med det blå miljømærke fra Marine Stewardship Council.

Som forbruger kan man ikke være sikker på sin fisk, hvis den ikke er miljømærket
Som forbruger kan man ikke være sikker på sin fisk, hvis den ikke er miljømærket

DNA-tests er en udbredt metode i fiskeindustrien til at afgøre, om fisk og skaldyr er korrekt deklareret i forhold til art. Forskning fra 2016 samlede resultaterne fra 51 peer-reviewed forskningsartikler, hvor i alt 4.500 produkter med fisk og skaldyr var under lup. Konklusionen var dengang, at 30% af produkterne ikke indeholder den fisk, som er deklareret. Det betyder, at man som forbruger ikke kan være sikker på, om det nu også er den kulmule, man bestilte på restauranten, som ligger på tallerkenen.

Nye undersøgelser viser nu, at forbrugerne kan være så godt som sikker på, at fisken, man spiser, er korrekt deklareret, hvis den er mærket med den blå fisk fra Marine Stewardship Council (MSC). MSC er den globale non profit-organisation, der sætter et benchmark for bæredygtigt fiskeri og sporbare forsyningskæder. Fisk og skaldyr med MSC’s logo kommer fra bestande, som ikke er truede, hvor der er taget højde for havmiljøet, og hvor fiskeriet er velforvaltet. DNA-tests af mere end 1.400 produkter certificeret af MSC har vist, at mindre end 1%, tretten produkter, var forkert deklareret. Disse resultater er netop offentliggjort i tidsskriftet Current Biology, og de bekræfter, at MSC’s miljømærkningsordning og forsyningskæde-program er en effektiv forebyggelse mod systematisk svindel.

Jaco Barendse fra Marine Stewardship Council er manden bag artiklen i Current Biology, og han siger om resultatet:

“Der er udbredt bekymring over, at forsyningskæden af fisk og skaldyr er sårbar i forhold til bevidst svindel med deklareringen. Vi har tidligere set eksempler på, at meget populære arter som torsk bliver erstattet af opdrættet pangasius, og denne svindel undergraver tilliden hos forbrugeren.”

Fejltagelser eller bevidst svindel?

Mens DNA-test kan identificere forveksling af arter, kan denne type test ikke dokumentere, om der er tale om svindel eller blot fejl. For at gøre det, skal man kunne spore produktets vej gennem forsyningskæden for at identificere, på hvilket trin problemet opstod. MSC's certificering kræver, at alle led i kæden fra producent til distributør har et dokumenteret sporingssystem, der opretholder adskillelse mellem certificeret og ikke-certificeret fisk og skaldyr.

I sagerne med de tretten MSC-produkter med forkert deklarering, kunne man gå tilbage i forsyningskæden og identificere, hvor fejlen var. To fejloplysninger blev bekræftet som bevidst snyd, hvor ikke MSC-certificeret fisk blev solgt som MSC-certificeret. De ansvarlige fik deres MSC-certificering suspenderet. I de andre elleve tilfælde er fejlene sket utilsigtet.

Stop overfiskeri og illegalt fiskeri

Ifølge FAO, FN's føde- og landbrugsorganisation, så udgør ulovligt og ureguleret fiskeri årligt næsten 10 milliarder euro. Det er ca. 15% af verdens fangst. Det betyder, at mange økosystemer og fiskebestande er under et stort pres. Risikoen for, at kommende generationer ikke vil have sunde have med mangfoldige fiskebestande er reel.

Som forbruger kan man gøre en positiv forskel ved at vælge bæredygtige produkter til, når man handler ind. MSC-mærket er forbrugerens garanti for bæredygtigt fiskeri, og det er samtidig et pejlemærke i køledisken, som forbrugeren let kan navigere efter, hvad enten det er frisk fisk, konserves eller frostvarer. MSC-mærket fisk findes i alle landets supermarkeder. Derudover er sushi-kæden Letz Suhsi, IKEAs restauranter og McDonald's’ fiskeburger MSC-certificeret. Derfor kan man også vælge bæredygtig fisk til, når man spiser ude.

Billeder

Som forbruger kan man ikke være sikker på sin fisk, hvis den ikke er miljømærket
Som forbruger kan man ikke være sikker på sin fisk, hvis den ikke er miljømærket
Download

Vedhæftede filer

Information om MSC – Marine Stewardship Council

MSC – Marine Stewardship Council
MSC – Marine Stewardship Council
Marine House, 1-3 Snow Hill
FC1A-2DH London

http://www.msc.org

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum