Svindel med fisk og skaldyr: Svært at garantere ægtheden af produkter uden miljømærke

DNA-tests er en udbredt metode i fiskeindustrien til at afgøre, om fisk og skaldyr er korrekt deklareret i forhold til art. Forskning fra 2016 samlede resultaterne fra 51 peer-reviewed forskningsartikler, hvor i alt 4.500 produkter med fisk og skaldyr var under lup. Konklusionen var dengang, at 30% af produkterne ikke indeholder den fisk, som er deklareret. Det betyder, at man som forbruger ikke kan være sikker på, om det nu også er den kulmule, man bestilte på restauranten, som ligger på tallerkenen.
Nye undersøgelser viser nu, at forbrugerne kan være så godt som sikker på, at fisken, man spiser, er korrekt deklareret, hvis den er mærket med den blå fisk fra Marine Stewardship Council (MSC). MSC er den globale non profit-organisation, der sætter et benchmark for bæredygtigt fiskeri og sporbare forsyningskæder. Fisk og skaldyr med MSC’s logo kommer fra bestande, som ikke er truede, hvor der er taget højde for havmiljøet, og hvor fiskeriet er velforvaltet. DNA-tests af mere end 1.400 produkter certificeret af MSC har vist, at mindre end 1%, tretten produkter, var forkert deklareret. Disse resultater er netop offentliggjort i tidsskriftet Current Biology, og de bekræfter, at MSC’s miljømærkningsordning og forsyningskæde-program er en effektiv forebyggelse mod systematisk svindel.
Jaco Barendse fra Marine Stewardship Council er manden bag artiklen i Current Biology, og han siger om resultatet:
“Der er udbredt bekymring over, at forsyningskæden af fisk og skaldyr er sårbar i forhold til bevidst svindel med deklareringen. Vi har tidligere set eksempler på, at meget populære arter som torsk bliver erstattet af opdrættet pangasius, og denne svindel undergraver tilliden hos forbrugeren.”
Fejltagelser eller bevidst svindel?
Mens DNA-test kan identificere forveksling af arter, kan denne type test ikke dokumentere, om der er tale om svindel eller blot fejl. For at gøre det, skal man kunne spore produktets vej gennem forsyningskæden for at identificere, på hvilket trin problemet opstod. MSC's certificering kræver, at alle led i kæden fra producent til distributør har et dokumenteret sporingssystem, der opretholder adskillelse mellem certificeret og ikke-certificeret fisk og skaldyr.
I sagerne med de tretten MSC-produkter med forkert deklarering, kunne man gå tilbage i forsyningskæden og identificere, hvor fejlen var. To fejloplysninger blev bekræftet som bevidst snyd, hvor ikke MSC-certificeret fisk blev solgt som MSC-certificeret. De ansvarlige fik deres MSC-certificering suspenderet. I de andre elleve tilfælde er fejlene sket utilsigtet.
Stop overfiskeri og illegalt fiskeri
Ifølge FAO, FN's føde- og landbrugsorganisation, så udgør ulovligt og ureguleret fiskeri årligt næsten 10 milliarder euro. Det er ca. 15% af verdens fangst. Det betyder, at mange økosystemer og fiskebestande er under et stort pres. Risikoen for, at kommende generationer ikke vil have sunde have med mangfoldige fiskebestande er reel.
Som forbruger kan man gøre en positiv forskel ved at vælge bæredygtige produkter til, når man handler ind. MSC-mærket er forbrugerens garanti for bæredygtigt fiskeri, og det er samtidig et pejlemærke i køledisken, som forbrugeren let kan navigere efter, hvad enten det er frisk fisk, konserves eller frostvarer. MSC-mærket fisk findes i alle landets supermarkeder. Derudover er sushi-kæden Letz Suhsi, IKEAs restauranter og McDonald's’ fiskeburger MSC-certificeret. Derfor kan man også vælge bæredygtig fisk til, når man spiser ude.
Billeder

Vedhæftede filer
Information om MSC – Marine Stewardship Council
xxxxxx
Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
MSC lover 41,7 mio. kr. i støtte til bæredygtigt fiskeri12.6.2025 20:51:45 CEST | Pressemeddelelse
MSC annoncerer 5,6 mio. EUR (41,77 mio. kr.) i finansiering til støtte for bæredygtigt fiskeri inden 2030 på FN's havkonference
Videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt, viser ny undersøgelse8.6.2025 12:35:43 CEST | Pressemeddelelse
Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu.
MSC-certificering af tobis, brisling og sperling i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak4.6.2025 09:33:51 CEST | Pressemeddelelse
Industrifiskeriet efter tobis, brisling og sperling i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak er nu MSC-certificeret
MSC's Ocean Stewardship Fund tildeler +2 mio. dollars til projekter, der fremskynder bæredygtigt fiskeri samt forskning & udvikling for beskyttelse af livet i havet13.5.2025 06:59:20 CEST | Pressemeddelelse
85 projekter rundt om i verden har modtaget støtte til at fremme bæredygtig fiskeripraksis. Disse initiativer dækker en bred vifte af indsatser fra hjerneforskere, der udvikler midler til at afskrække havpattedyr, til internationale samarbejder, der sigter mod at beskytte stærkt vandrende fiskebestande.
Salget af miljømærket tun stiger med 24% – nycertificering af tunfiskerier fra Japan til Senegal øger tilgængeligheden af den bæredygtig tun2.5.2025 08:53:13 CEST | Pressemeddelelse
Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 % fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra fiskedisken, frossen tun, tun i færdigretter eller foder til kæledyr samt tun på dåse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum