Svindel med fisk og skaldyr: Svært at garantere ægtheden af produkter uden miljømærke
DNA-tests er en udbredt metode i fiskeindustrien til at afgøre, om fisk og skaldyr er korrekt deklareret i forhold til art. Forskning fra 2016 samlede resultaterne fra 51 peer-reviewed forskningsartikler, hvor i alt 4.500 produkter med fisk og skaldyr var under lup. Konklusionen var dengang, at 30% af produkterne ikke indeholder den fisk, som er deklareret. Det betyder, at man som forbruger ikke kan være sikker på, om det nu også er den kulmule, man bestilte på restauranten, som ligger på tallerkenen.
Nye undersøgelser viser nu, at forbrugerne kan være så godt som sikker på, at fisken, man spiser, er korrekt deklareret, hvis den er mærket med den blå fisk fra Marine Stewardship Council (MSC). MSC er den globale non profit-organisation, der sætter et benchmark for bæredygtigt fiskeri og sporbare forsyningskæder. Fisk og skaldyr med MSC’s logo kommer fra bestande, som ikke er truede, hvor der er taget højde for havmiljøet, og hvor fiskeriet er velforvaltet. DNA-tests af mere end 1.400 produkter certificeret af MSC har vist, at mindre end 1%, tretten produkter, var forkert deklareret. Disse resultater er netop offentliggjort i tidsskriftet Current Biology, og de bekræfter, at MSC’s miljømærkningsordning og forsyningskæde-program er en effektiv forebyggelse mod systematisk svindel.
Jaco Barendse fra Marine Stewardship Council er manden bag artiklen i Current Biology, og han siger om resultatet:
“Der er udbredt bekymring over, at forsyningskæden af fisk og skaldyr er sårbar i forhold til bevidst svindel med deklareringen. Vi har tidligere set eksempler på, at meget populære arter som torsk bliver erstattet af opdrættet pangasius, og denne svindel undergraver tilliden hos forbrugeren.”
Fejltagelser eller bevidst svindel?
Mens DNA-test kan identificere forveksling af arter, kan denne type test ikke dokumentere, om der er tale om svindel eller blot fejl. For at gøre det, skal man kunne spore produktets vej gennem forsyningskæden for at identificere, på hvilket trin problemet opstod. MSC's certificering kræver, at alle led i kæden fra producent til distributør har et dokumenteret sporingssystem, der opretholder adskillelse mellem certificeret og ikke-certificeret fisk og skaldyr.
I sagerne med de tretten MSC-produkter med forkert deklarering, kunne man gå tilbage i forsyningskæden og identificere, hvor fejlen var. To fejloplysninger blev bekræftet som bevidst snyd, hvor ikke MSC-certificeret fisk blev solgt som MSC-certificeret. De ansvarlige fik deres MSC-certificering suspenderet. I de andre elleve tilfælde er fejlene sket utilsigtet.
Stop overfiskeri og illegalt fiskeri
Ifølge FAO, FN's føde- og landbrugsorganisation, så udgør ulovligt og ureguleret fiskeri årligt næsten 10 milliarder euro. Det er ca. 15% af verdens fangst. Det betyder, at mange økosystemer og fiskebestande er under et stort pres. Risikoen for, at kommende generationer ikke vil have sunde have med mangfoldige fiskebestande er reel.
Som forbruger kan man gøre en positiv forskel ved at vælge bæredygtige produkter til, når man handler ind. MSC-mærket er forbrugerens garanti for bæredygtigt fiskeri, og det er samtidig et pejlemærke i køledisken, som forbrugeren let kan navigere efter, hvad enten det er frisk fisk, konserves eller frostvarer. MSC-mærket fisk findes i alle landets supermarkeder. Derudover er sushi-kæden Letz Suhsi, IKEAs restauranter og McDonald's’ fiskeburger MSC-certificeret. Derfor kan man også vælge bæredygtig fisk til, når man spiser ude.
Billeder
Vedhæftede filer
Information om MSC – Marine Stewardship Council
xxxxxx
Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Marine Stewardship Council-teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland slår kræfterne sammen som region for Østersøen og Centraleuropa12.12.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Marine Stewardship Council (MSC) reagerer på de ændrede forhold i regionen ved at oprette en ny MSC-subregion for Baltikum og Centraleuropa. Den nye organisationsstruktur er beregnet til bedre at imødekomme udfordringerne med bæredygtig forvaltning af ressourcerne i Østersøen og Nordsøen og de voksende behov hos MSC-partnere i regionen. I november besluttede MSC at slå teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland sammen til ét team med ansvar for 17 lande i den baltiske og centraleuropæiske region. Det nye teams aktiviteter vil omfatte støtte til regionale fiskerier i MSC-programmet, der opererer i Østersøen og Nordsøen, samarbejde med industripartnere, videnskab, myndigheder, NGO'er samt opbygning af offentlighedens bevidsthed om behovet for bæredygtige fisk og skaldyr. Østersøen og Centraleuropa er en strategisk region for udviklingen af markedet for bæredygtige fisk og skaldyr. I området er over 1500 partnere (fiskerier, forarbejdningsvirksomheder, detailhandlere, NGO'er, akademiske
MSC giver Etisk Handel Danmark pris ved årsmøde5.12.2023 09:12:39 CET | Pressemeddelelse
Ved sit årsmøde i København torsdag overrakte Marine Stewardship Council (MSC) deres årlige Guldfisk til Etisk Handel Danmark, den danske platform for bæredygtige værdikæder. Etisk Handel Danmark vinder årets Guldfisk for deres arbejde med at facilitere konstruktiv dialog og langsigtede løsninger for havet igennem Alliancen for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur.
Norsk torsk genvinder MSC-certificering21.11.2023 14:25:11 CET | Pressemeddelelse
Det står nu klart, at norsk torsk, skrei og kuller igen vil blive MSC-certificeret i henhold til MSC's globalt anerkendte standard for bæredygtigt fiskeri. Fiskeriet blev certificeret af en uafhængig tredjepart, der vurderede fiskeriet i forhold til MSC's strenge kriterier vedrørende bestandens sundhed, økosystembeskyttelse og sikring af effektiv forvaltning.
MSC advarer: Risiko for nyt sildekollaps – anbefalet 44% reduktion på fangster4.10.2023 12:13:21 CEST | Pressemeddelelse
Den nordøstatlantiske sildebestand er presset ned til kritiske niveauer, og fangsterne anbefales nu at blive reduceret med 44 %. Årsagen til denne udvikling er fiskerinationernes manglende evne til at blive enige om fordeling af kvoter for den såkaldt atlanto-skandiske sild (AS-sild), der både er den mest spiste i Danmark, og en af Europas mest ikoniske og økonomisk vigtige fiskebestande. I stedet fiskes AS-sild såvel som atlantisk makrel og blåhvilling i henhold til kvoter fastsat ensidigt af individuelle nationer, hvilket resulterer i en vedvarende overudnyttelse af disse ressourcer. Regeringer går i søvne ind i en potentiel gentagelse af sildekollapset i 1960'erne ved at undlade at forhindre overfiskeri af atlantisk-skandisk sild (AS-sild), afslører nye tal fra ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Den videnskabelige organisation med ansvar for at rådgive regeringer om bæredygtige fangstbegrænsninger, har meddelt [1], at en kraftig nedskæring på 44% i AS-sildf
Akut behov for nternationalt samarbejde for at beskytte vores have, udtaler MSC18.9.2023 10:25:09 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport understreger betydningen af bæredygtigt fiskeri i forhold til FN's bæredygtighedsmål
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum