En sejr for havet - sardinfiskeriet er igen MSC-certificeret takket være et grænseoverskridende samarbejde
Den iberiske sardin - en ikonisk art i den gastronomiske arv i både Spanien og Portugal - kan igen bære det blå MSC-miljømærke. Denne velsmagende lille fisk, der fiskes langs den iberiske halvøs kyster, er ikke kun en elsket klassiker på tapasmenuer, men også en vigtig del af det marine økosystem. Certificeringen er resultatet af en stærk, fælles engagement og samarbejde på tværs af landegrænser, for bæredygtigt fiskeri.

Den iberiske sardin - en ikonisk art i den gastronomiske arv i både Spanien og Portugal - kan igen bære det blå MSC-miljømærke. Denne velsmagende lille fisk, der fiskes langs den iberiske halvøs kyster, er ikke kun en elsket klassiker på tapasmenuer, men også en vigtig del af det marine økosystem. Certificeringen er resultatet af en stærk, fælles engagement og samarbejde på tværs af landegrænser, for bæredygtigt fiskeri.
Historien om den fiskeriet af iberiske sardin er en historier om tilbagegang - og genopretning.
Fiskeriet var tidligere certificeret, men har været suspenderet siden 2014 på grund af bestandens dårlige status. Siden da har fiskeriet implementeret en flerårig forvaltningsplan, der blev vedtaget i 2021 af regeringerne i Spanien og Portugal. Planen omfatter sæsonlukninger og fangstbegrænsninger i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning fra ICES. Dette har været afgørende for at få certificeringen tilbage.
"Denne certificering er en international anerkendelse af ansvarligt fiskeri med et stærkt engagement i vores oceaners fremtid og kystsamfundenes velfærd. Den er resultatet af mange års hårdt arbejde, dialog og fælles ansvar mellem fiskere, forskere og myndigheder i begge lande." Siger Humberto Jorge (fra nonprofit-organisationen ANOPCERCO) og Alberto Castro (fra OPPs Cantábrico, Spaniens første sammenslutning af fiskeriproducentorganisationer).
Kim Stobberup, Senior Fisheries Manager for Østersøen og Centraleuropa hos MSC, anerkender potentialet i dette engagement og mener ligefrem, at den kan skabe en afsmittende effekt:
»Vi ser dette som et stærkt eksempel, som vi håber vil inspirere til lignende positive ændringer i forvaltningen af andre pelagiske fiskerier, f.eks. brisling og sild i Østersøen, hvor forsigtighedsprincipper og fortsatte forbedringer vil være afgørende for at beskytte økosystemets balance og genvinde MSC-certificeringen.«
Det nyligt certificerede snurrevodsfiskeri omfatter 317 fartøjer, 185 spanske og 132 portugisiske, som fisker i ICES-område VIIIc (sydvestlige del af Biscayabugten) og IXa (vestkysten af Den Iberiske Halvø) i det nordøstlige Atlanterhav. Certificeringsprocessen involverede 15 producentorganisationer og tre portugisiske fødevareindustriorganisationer (ANICP, ALIF og APED) og blev fejret den 4. juli i den ikoniske havn i Leixões, Matosinhos, Portugal. Ceremonien samlede repræsentanter fra regeringen, fiskere, forskere og medierne og understregede Portugals og Spaniens fælles interesse i bæredygtigt fiskeri og markerede en vigtig milepæl for den internationale markedspositionering af iberiske fiske- og skaldyrsprodukter.
I en kommentar til certificeringen sagde Rupert Howes, CEO for MSC:
»Dette stærke samarbejde viser et fælles engagement i den fortsatte bæredygtighed af det iberiske sardinfiskeri, som ikke kun er en vigtig ressource for både Portugal og Spanien, men også en nøglekomponent i det iberisk-atlantiske økosystem og afgørende for den marine fødekæde.«
Hvad er snurrevodsfiskeri?
En fiskemetode på åbent hav, hvor et stort net - snurpenoten - bruges til at fange tætte stimer af pelagiske (mellemvands-) fiskearter som tun og makrel. Nettet holdes oppe som et gardin i vandet med flåd i toppen og vægte i bunden. Når en fiskestime er lokaliseret, føres nettet rundt om stimen i en cirkel. Det nederste reb strammes som en snor i en pose og fanger fiskene indeni. Snurrevod kan være over 2000 meter langt og nå dybder på op til 200 meter, afhængigt af båd, maskestørrelse og målart. Hvis fiskeriet er MSC-certificeret, gøres det med minimal påvirkning af økosystemet og bæredygtig forvaltning på sunde bestande.
Nøgleord
Kontakter
Alexander WorzigerKommunikations og Marketingchef, DanmarkMarine Stewardship Council
Tlf:+45 53694007alexander.worziger@msc.orgBilleder
Links
Om MSC
Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret i henhold til MSC's videnskabsbaserede standard for bæredygtigt fiskeri. Mere end 600 fiskerier, der repræsenterer 19 % af verdens vilde marine fangst, er involveret i dets certificeringsprogram, og mere end 20.000 forskellige MSC-mærkede produkter er tilgængelige på hylder over hele kloden. For mere information besøg msc.org/dk

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Pelagiske arter i Nordøstatlanten under pres – MSC opfordrer regeringer til handing nu1.10.2025 15:16:35 CEST | Pressemeddelelse
Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer, fiskerierhverv og lokalsamfund.
Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu1.10.2025 15:10:54 CEST | Pressemeddelelse
Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund.
MSC lover 41,7 mio. kr. i støtte til bæredygtigt fiskeri12.6.2025 20:51:45 CEST | Pressemeddelelse
MSC annoncerer 5,6 mio. EUR (41,77 mio. kr.) i finansiering til støtte for bæredygtigt fiskeri inden 2030 på FN's havkonference
Videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt, viser ny undersøgelse8.6.2025 12:35:43 CEST | Pressemeddelelse
Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu.
MSC-certificering af tobis, brisling og sperling i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak4.6.2025 09:33:51 CEST | Pressemeddelelse
Industrifiskeriet efter tobis, brisling og sperling i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak er nu MSC-certificeret
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum

