RealMæglerne

Svært at låne til boligkøb for danskere +50

Del

Det kan være svært at blive boligejer, hvis man i en sen alder finder ud af, at man gerne vil købe en bolig. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark. – Du skal have en god pose penge med, hvis du skal gøre dig nogen forhåbninger. Som ældre førstegangskøber skal du ikke regne med noget, siger adm. direktør.

Foto: Shutterstock

En undersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark viser, at det er blevet sværere for danskere i aldersgruppen +50 at købe bolig. Det skyldes bl.a. stramninger fra Finanstilsynet, som påvirker långivernes risikovurderinger.

Læs om stramningerne her

Tvinges til dyr finansiering

Det er en ærgerlig udvikling, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne:

– Hvis du ovenikøbet er +50 og gerne vil flytte på landet, ser det helt sort ud. Og her er det så, at mange tvinges til at finansiere købet på en anden måde. Fx med den dyrere pantebrevsbelåning, som der er opstået et solidt marked for. Det kan virke lidt ”unfair”, for nu at bruge et forsigtigt ord, fordi mange af de her mennesker jo sidder i gode job med gode indtægter og sagtens er i stand til at betale et pænt afdrag på et almindeligt boliglån, siger han.

Læs mere her: Finanstilsynet strammer op for låneregler

I undersøgelsen svarer 50 % af ejendomsmæglerne i kæden, at det i løbet af 2020 er blevet sværere for danskere i aldersgruppen +50 år at låne til køb af bolig. 40 % af mæglerne svarer, at situationen er uændret i forhold til 2019.

Mæglerne har svaret ud fra deres indsigt i og erfaringer fra det lokale boligmarked, hvor de har fingeren på pulsen, og dagligt er i kontakt med boligkøbere og boligsælgere.

+50 ramt særlig hårdt

Preben Merrild Angelo vurderer, at stramningerne har ramt boligkøbere i aldersgruppen +50 særlig hårdt, men ser også andre tendenser i lånemarkedet:

– Stramningerne fra Finanstilsynet har slået igennem, og det betyder bl.a., at det er blevet sværere at være boligkøber +50, men kravene fra Finanstilsynet har ligeledes ramt unge førstegangskøbere og/eller boligkøbere i landdistrikterne, fortæller han.

Selv om det primært er kravene fra Finanstilsynet, som mæglerne peger på i undersøgelsen, er der også andre årsager:

30 % mener, at det skyldes stramningerne fra Finanstilsynet, mens 20 % mener, at det er individuelle vurderinger i banken lokalt, og 30 % mener, at det er købers privatøkonomi, der sætter en stopper for boligdrømmene for mange.

Styret af regneark og kasser

– Det virker som om, at den individuelle vurdering er trådt lidt i baggrunden for rammer, kasser, regler og regneark. Det er dér, vi skal passe på, at vi ikke kommer hen. Det ærgrer mig helt ind i knoglerne, når jeg hører om mennesker, der har alle forudsætninger for at eje en bolig, men ikke kan få lov, fordi de havner i en kasse med de ”forkerte”, slutter Preben Merrild Angelo.

På trods af, at nogle grupper af boligkøbere har fået sværere vilkår, blev der i 2020 solgt rekordmange ejerboliger. RealMæglerne forventer, at der i 2021 vil blive solgt et tilsvarende antal boliger.

Læs mere her: Over 100.000 boliger sælges igen næste år

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om RealMæglerne

RealMæglerne
RealMæglerne
Stenmosevej 15
2620 Albertslund

3634 0800http://www.realmaeglerne.dk

RealMæglerne A/S er en fri og uafhængig ejendomsmæglerkæde, som blev grundlagt i 1988. Med sine 105 butikker i hele Danmark - og flere på vej - er RealMæglerne i dag blandt de største ejendomsmæglerkæder i landet.

Vidste du, at RealMæglerne planter to træer i RealMægler Folkeskoven for hver bolighandel i kæden - ét træ for køber og ét træ for sælger.

Læs mere her: RealMægler Folkeskoven

Boliger og byggeri står ifølge Energistyrelsen for 40 procent af energiforbruget i Danmark, og en stor del af CO2-udslippet er dermed relateret til produktion af varme og energi i boliger.

Med klimaberegneren ønsker RealMæglerne at inspirere boligejerne til at vælge de rigtige løsninger, når de energiforbedrer boligen. Vi kalder det: Sammen om et bedre klima

Følg pressemeddelelser fra RealMæglerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra RealMæglerne

Boligmarkedet amok: Omvendt oktober29.10.2020 11:39:56 CETPressemeddelelse

RealMæglernes BoligBarometer / Oktober (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal) viser, at salget af boliger er steget med 39 procent i kæden ift. oktober 2019. – Normalvis vil boligsalget i Danmark begynde at falde fra oktober og hen imod december og januar, hvor der ikke sker ret meget. Men i år er det ’Omvendt oktober’ for vores vedkommende, siger Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum