MSC-mærket

Sundt og bæredygtigt påskebord

Del

Vidste du, at påske er den tid på året, hvor vi spiser flest fisk - og drikker rigtig meget øl? Så ligegyldigt om I mødes virtuelt - eller bare hygger derhjemme med de dejlige påskeretter - kommer der jo nok både sild, rejer og øl på bordet. Med de rette valg kan du gøre dit påskebord ekstra bæredygtigt. Smid den grønne dug på bordet i mere end én forstand, når I spiser fisk og drikker øl i påskedagene. For I behøver ikke gå længere end til supermarkedet for at finde de bæredygtige varer.

Blå bæredygtig fisk

Du skal bare huske at vælge sild, rejer og andet godt fra havet, der har den blå MSC fisk på emballagen. Så er du sikker på, at fisken i køledisken, glasset eller dåsen er fanget på bæredygtig vis. 

Marine Stewardship Council (MSC) arbejder for, at vores have fremover vil være fulde af mangfoldige og sunde fiskebestande. Det skal ske ved, at fiskerier over hele verden stopper med overfiskeri, piratfiskeri og brugen af destruktive fangstmetoder. 

“Det blå MSC-mærke er din garanti for, at den fisk, du spiser, er fanget på bæredygtig vis, fortæller Ole Schmidt, der er direktør for MSC Danmark. “Det betyder, at det er fisk og skaldyr fra bestande, som ikke er truede, og så er fangstmetoderne skånsomme. Server fiskeretter til påskefrokosten, som smager godt og giver god smag i munden, og vær med til at sikre, at fremtidens generationer også kan få fisk på deres påskefrokostbord”, slutter Ole Schmidt. Du kan finde en masse lækre opskrifter her.

Økologisk og bæredygtigt øl

Når det kommer til øl, er det økologiske Svaneke Bryghus, der oven i købet fra oktober måned også er Danmarks første og eneste CO2 neutrale bryggeri. Bryggeriet arbejder med bæredygtige emballage i form af dåser, biogas frem for naturgas, solceller på taget og er nu igang med at installere et genvindingsanlæg til kulsyre. Det betyder, at bryggeriet ikke udskiller CO2 på hverken varmeenergi eller elektricitet fra 2020. Det sidste nye er at genindvinde og genbruge den kulsyre, der naturligt produceres under ølbrygning.

Svaneke Bryggeri er kendt for sjove navne på deres øl, som f.eks. Holy Hemp, Bingo Gringo, Laid Back - eller Don’t Worry - den kendte alkoholfri øl. Blandt deres udvalg af påskebryg er øllen “Påskefrokost”, som Gastromand har givet 4 ud af 5 stjerner.  Når man drikker den økologiske og bæredygtige øl, får man en lys skummende øl med et lettere slør. Duft og smag er indbydende frisk med strejf af citrusfrugter, nelliker og humle. Sprød, bitter og lettere syrlig i eftersmagen. Bière de Saison og IPA mødes her!

“Ligesom vi som bryggeri tænker økologisk og bæredygtigt hver dag, er der rigtigt meget danskerne selv kan gøre, både på påskebordet og til hverdag. Netop ved at vælge bæredygtige produkter, støtter man vores fælles natur”, understreger Steen Jespersen, direktør Svaneke Bryggeri.

Både MSC certificerede fiskeprodukter og Svaneke Øl finder du i de fleste danske supermarkeder, bla i Coop, Rema 1000, Netto og Nemlig.com. Bare kig efter dem.

God appetit - og se nogle lækre bæredygtige MSC påske-fiske-klassikere her eller på MSC hjemmeside.


Tre bæredygtige fiskeretter til påskebordet

Her er tre eksempler på fiskeretter til påske, som man nemt kan lave med bæredygtigt fanget fisk fra supermarkedet:

1. Sildemaden

Sild er en populær spise hos danskerne, hvor den er fast indslag til klassiske påskefrokoster. Sild serveres marineret, som karrysild eller sennepssild på friskt rugbrød. De kombineres ofte med hakket løg, kapers og dild, hvor sidstnævnte krydderurt ikke bare giver velsmag, men også gør retten pænere.

2. Paneret rødspættefilet

En paneret rødspættefilet er er ofte delikatessen på påskebordet, som mange rækker ud efter med det samme. Fisken steges i en blanding af æg, mel og rasp, og den nydes varm og sprød på en bund af godt rugbrød, gerne med lidt frisk citron og remoulade til. Man kan vælge alternative fladfisk til sin fiskefilet, fx skrubbe.

3. Æg & rejer

Rejer gør sig fantastisk godt på en æggemad. Nogle foretrækker denne mad på frisk rugbrød, nogle foretrækker franskbrød. I begge tilfælde toppes æg og rejer med mayonnaise, friskkværnet salt og peber samt pæn og velsmagende karse.

Kig efter den blå fisk

MSC står for Marine Stewardship Council. Det er en en international non-profit organisation, hvis mål er at fremme bæredygtigt fiskeri. Som forbruger kan man bidrage til gode verdenshave med sunde fiskebestande. Det gør man ved at vælge produkter med den blå fisk fra MSC, når man handler fisk og skaldyr.

Hver gang du vælger et produkt med den blå fisk på emballagen, giver du din stemme til kende og motiverer fiskere, restaurationsbranchen og fødevareindustrien til at bruge flere penge på bæredygtig fangst af vilde fisk og skaldyr.

Fisk og skaldyr der kan findes med det blå MSC-mærke: 

  • Rødspætte
  • Østers
  • Blåmuslinger
  • Rejer
  • Kulmule
  • Sild
  • Hellefisk
  • Sej
  • Kuller
  • Sardiner

Nøgleord

Kontakter

Kontakt Kirsten Dinesen, kirsten.dinesen@frontpage.dk, tel. 22170339

Billeder

Links

Information om MSC-mærket

MSC-mærket
MSC-mærket



 MSC (Marine Stewardship Council)

Vi støtter og belønner initiativer, der kan beskytte havene og deres vilde fiskebestande. Vi ønsker nemlig, at de kommende generationer også får gavn af verdenshave, som er fulde af liv.

Vores vision er sundere verdenshave, der myldrer af liv, fordi vi gør en reel indsats for at bevare vores vilde fiskebestande.

Vores mission er at anvende vores blå fisk MSC mærkning og fiskericertificeringsprogram til at bidrage til verdenshavenes sundhed. Sammen med partnere arbejder vi konstant for at gøre markedet for vildtfanget fisk og skaldyr bæredygtigt. Vi anerkender og belønner bæredygtige fiskeriprincipper og forsøger at påvirke forbrugerne til at købe bæredygtige MSC-certificerede fisk og skaldyr.

Svaneke Bryghus

Svaneke Bryghus er et craftbeer bryggeri, grundlagt på Bornholm i 2000, oprindeligt som mikro-restaurationsbryggeri. Bryggeriet har haft en meget høj miljøprofil fra starten og er i dag 100% økologisk, udelukkende bruger klimaneutral energi og har som mål at være CO-neutralt bryggeri inden udgangen af 2020. Svaneke Bryghus benytter “gammeldags” bryggemetoder med kun fem ingredienser - den vigtigste er tid, siger brygmesteren. Bryggeriets alkoholfri øl, der i dag udgør 8% af salget, brygges på samme måde som bryggeriets øvrige øl, men med en særlig gærstreng, der gør det muligt at holde alkoholprocenten under 0,5. 

Bryghuset ejes i dag for 80%’s vedkommende af Ocean Prawns, der igen ejes af familien Barslund. Direktør er Steen Jespersen, der tidligere har været direktør for mejeriet Øllingegaard, Stryhns AS samt kommerciel direktør for Carlsberg, Danmark.

 

Følg pressemeddelelser fra MSC-mærket

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC-mærket