
Svindel med fisk og skaldyr: Svært at garantere ægtheden af produkter uden miljømærke

DNA-tests er en udbredt metode i fiskeindustrien til at afgøre, om fisk og skaldyr er korrekt deklareret i forhold til art. Forskning fra 2016 samlede resultaterne fra 51 peer-reviewed forskningsartikler, hvor i alt 4.500 produkter med fisk og skaldyr var under lup. Konklusionen var dengang, at 30% af produkterne ikke indeholder den fisk, som er deklareret. Det betyder, at man som forbruger ikke kan være sikker på, om det nu også er den kulmule, man bestilte på restauranten, som ligger på tallerkenen.
Nye undersøgelser viser nu, at forbrugerne kan være så godt som sikker på, at fisken, man spiser, er korrekt deklareret, hvis den er mærket med den blå fisk fra Marine Stewardship Council (MSC). MSC er den globale non profit-organisation, der sætter et benchmark for bæredygtigt fiskeri og sporbare forsyningskæder. Fisk og skaldyr med MSC’s logo kommer fra bestande, som ikke er truede, hvor der er taget højde for havmiljøet, og hvor fiskeriet er velforvaltet. DNA-tests af mere end 1.400 produkter certificeret af MSC har vist, at mindre end 1%, tretten produkter, var forkert deklareret. Disse resultater er netop offentliggjort i tidsskriftet Current Biology, og de bekræfter, at MSC’s miljømærkningsordning og forsyningskæde-program er en effektiv forebyggelse mod systematisk svindel.
Jaco Barendse fra Marine Stewardship Council er manden bag artiklen i Current Biology, og han siger om resultatet:
“Der er udbredt bekymring over, at forsyningskæden af fisk og skaldyr er sårbar i forhold til bevidst svindel med deklareringen. Vi har tidligere set eksempler på, at meget populære arter som torsk bliver erstattet af opdrættet pangasius, og denne svindel undergraver tilliden hos forbrugeren.”
Fejltagelser eller bevidst svindel?
Mens DNA-test kan identificere forveksling af arter, kan denne type test ikke dokumentere, om der er tale om svindel eller blot fejl. For at gøre det, skal man kunne spore produktets vej gennem forsyningskæden for at identificere, på hvilket trin problemet opstod. MSC's certificering kræver, at alle led i kæden fra producent til distributør har et dokumenteret sporingssystem, der opretholder adskillelse mellem certificeret og ikke-certificeret fisk og skaldyr.
I sagerne med de tretten MSC-produkter med forkert deklarering, kunne man gå tilbage i forsyningskæden og identificere, hvor fejlen var. To fejloplysninger blev bekræftet som bevidst snyd, hvor ikke MSC-certificeret fisk blev solgt som MSC-certificeret. De ansvarlige fik deres MSC-certificering suspenderet. I de andre elleve tilfælde er fejlene sket utilsigtet.
Stop overfiskeri og illegalt fiskeri
Ifølge FAO, FN's føde- og landbrugsorganisation, så udgør ulovligt og ureguleret fiskeri årligt næsten 10 milliarder euro. Det er ca. 15% af verdens fangst. Det betyder, at mange økosystemer og fiskebestande er under et stort pres. Risikoen for, at kommende generationer ikke vil have sunde have med mangfoldige fiskebestande er reel.
Som forbruger kan man gøre en positiv forskel ved at vælge bæredygtige produkter til, når man handler ind. MSC-mærket er forbrugerens garanti for bæredygtigt fiskeri, og det er samtidig et pejlemærke i køledisken, som forbrugeren let kan navigere efter, hvad enten det er frisk fisk, konserves eller frostvarer. MSC-mærket fisk findes i alle landets supermarkeder. Derudover er sushi-kæden Letz Suhsi, IKEAs restauranter og McDonald's’ fiskeburger MSC-certificeret. Derfor kan man også vælge bæredygtig fisk til, når man spiser ude.
Kontakter
Emil Ulrichsen, Frontpage
M: emil.ulrichsen@frontpage.dk
T: 40721107
Billeder

Vedhæftede filer
Information om MSC-mærket

Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der blev etableret i 1997, og i dag står MSC bag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr. MSC driver et globalt program, hvor man samarbejder med en række partnere om at fremme bæredygtigt fiskeri over hele verden. MSC-mærket er kendetegnet ved den blå fisk.
For at blive solgt med MSC’s blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en uafhængig tredjepart efter MSC´s standard for bæredygtigt fiskeri.
Følg pressemeddelelser fra MSC-mærket
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra MSC-mærket
Størstedelen af de danske fisk fanges bæredygtigt22.9.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Visse fiskebestande er i fremgang, men forurening og klimaforandringer er stadig en udfordring.
Sundt og bæredygtigt påskebord31.3.2020 17:49:02 CEST | Pressemeddelelse
Vidste du, at påske er den tid på året, hvor vi spiser flest fisk - og drikker rigtig meget øl? Så ligegyldigt om I mødes virtuelt - eller bare hygger derhjemme med de dejlige påskeretter - kommer der jo nok både sild, rejer og øl på bordet. Med de rette valg kan du gøre dit påskebord ekstra bæredygtigt. Smid den grønne dug på bordet i mere end én forstand, når I spiser fisk og drikker øl i påskedagene. For I behøver ikke gå længere end til supermarkedet for at finde de bæredygtige varer.
Tænk bæredygtig fisk ind i nytårsmenuen23.12.2019 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Få en god start på det nye år, når du holder årets nytårsaften med venner og familie. Her kommer tre bud på velsmagende og bæredygtigt fanget fisk og skaldyr, som du kan servere med god samvittighed. Men husk at kigge efter produkter med den blå fisk fra MSC på emballagen.
Fisker fra Hvide Sande: Vælg “den blå fisk”10.9.2019 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskebestande over hele verden er truet af overfiskeri. Hvis fiskere som Verner Møller fra Hvide Sande stadig skal kunne hive rødspætter op af havet i fremtiden, så skal forbrugerne bakke op om de bæredygtige fiskerier. Miljømærket “den blå fisk” gør det let at træffe det rigtige valg i køledisken.
MSC opruster i Danmark11.4.2019 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Navnenyt: Med virkning fra 3. april har MSC (Marine Stewardship Council) ansat Ole Schmidt som leder for organisationens danske kontor.