Psykiatrifonden

Sundhedsreform understreger akut behov for psykiatriplan

Del

Vi har lige nu forskellige standarder for værdien af menneskeliv, alt efter om man har en psykisk sygdom eller en fysisk. Det indtryk er forstærket efter dagens præsentation af en sundhedsreform, mener Psykiatrifonden. Mennesker med psykisk sygdom er også kronikere, de har også fysiske sygdomme. ”Og vi er naturligvis for aktive børneliv i bevægelse, men det får ikke børns psykiske sygdomme til at gå væk. Dagens reform gør tiårsplanen for psykiatrien endnu mere akut”, siger Psykiatrifondens formand Torsten Bjørn Jacobsen.

Psykiatrifondens formand psykiatrier Torsten Bjørn Jacobsen. Foto: Klaus Holsting
Psykiatrifondens formand psykiatrier Torsten Bjørn Jacobsen. Foto: Klaus Holsting

Aftalen om sundhedsreformen understreger det akutte behov for en stærk, sammenhængende og langsigtet udviklingsplan for psykiatrien - den tiårsplan, regeringen lovede i sit forståelsespapir.
Overdødeligheden på 15-20 år for mennesker med psykisk sygdom burde gøre det umulig at blive ved med at tilsidesætte psykiatrien, mener Torsten Bjørn Jacobsen:

”Det er uheldigt, umenneskeligt og uansvarligt. Det betyder, at vi lige nu har forskellige standarder for, hvad menneskeliv er værd, alt efter, om man har en psykisk sygdom eller ej.”

Sport fjerner ikke psykisk sygdom
Der er fokus på trivsel og et aktivt liv blandt børn og unge i den nye aftale, og det er naturligvis godt.
”Vi vil dog understrege, at bevægelse, sport og fællesskaber ikke fjerner psykisk sygdom. Vi har brug for en stærk og sammenhængende psykiatri, også for børn og unge. I dag er det psykiske sundhedstilbud til børn og unge helt utilstrækkeligt”, siger Torsten Bjørn Jacobsen.

Langvarigt psykisk syge er også kronikere
Som der står i aftaleteksten, så genindlægges hver fjerde efter en indlæggelse i psykiatrien. "Det understreger, at den kvalitetsplan og det løft af kronikerindsatsen, aftalen lægger op til, er helt afgørende, ikke mindst for mennesker med psykisk sygdom. Kronikere er også mennesker med langvarig psykisk sygdom, og de skal tænkes meget tydeligere ind allerede i sundhedsreformen”, mener han desuden.

Kvalitetplaner skal også rumme psykiatri
Ifølge aftaleteksten, skal kvalitetspakkernes krav og anbefalinger fastlægges af Sundhedsstyrelsen sammen med relevante aktører. Og det er vigtigt, at psykiatrien er med her, mener han.

”Det medvirker Psykiatrifonden meget gerne til, for vi ved hvor og hvor store mangler, der er  i behandling og kvalitet i psykiatrien. For os er det desuden helt afgørende, at man følger udmøntningen af indsatsen meget tæt, klar til hurtigt og i rette tid at rette op på skævheder og prioriteringer, der viser sig at være forkerte”, siger Torsten Bjørn Jacobsen.

Baggrund:
Regeringen har indgået en bred politisk aftale om en sundhedsreform med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet, Kristendemokraterne og Liselott Blixt på vegne af arbejdsfællesskabet af løsgængere.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Psykiatrifondens formand psykiatrier Torsten Bjørn Jacobsen. Foto: Klaus Holsting
Psykiatrifondens formand psykiatrier Torsten Bjørn Jacobsen. Foto: Klaus Holsting
Download

Links

Information om Psykiatrifonden

Psykiatrifonden
Psykiatrifonden
Hejrevej 43
2400 København NV

3929 3909https://psykiatrifonden.dk/

Psykiatrifonden er en privat, sygdomsbekæmpende organisation. Vi kæmper for, at alle mennesker med psykisk sygdom og de, som er i risiko for at få det, mødes med forståelse og får den hjælp og rådgivning, de har brug for. I tide.

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Krigen får Psykiatrifonden til at tilbyde rådgivning på engelsk25.3.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Nu åbner Psykiatrifonden for gratis, fortrolig rådgivning på engelsk. Initiativet skal særligt hjælpe mennesker, der er psykisk påvirkede af situationen i Ukraine. Det kan være herboende ukrainere, russere og nyankomne ukrainske flygtninge, men tilbuddet gælder alle, der foretrækker at tale med en rådgiver på engelsk frem for på dansk. Psykiatrifonden søger desuden ukrainsk-talende rådgivere med sundhedsfaglig baggrund.

Gør krigen dig angst og bekymret? Her er psykologens råd13.3.2022 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Nogle vil være lidt bekymrede og nervøse, nogle vil leve videre som hidtil, og nogle vil udvikle decideret angst og føle voldsomme bekymringer, efterhånden som krigen i Ukraine udvikler sig. Mange ringer til Psykiatrifondens rådgivning, og flere og flere henvender sig, fordi situationen påvirker dem psykisk. Hvis man hører til dem, der føler, at angsten ulmer under overfladen, så er her en række råd fra Psykiatrifondens psykolog Kasia Kalinowska.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum