Sundhedsborgmester: Sæt luften i København fri

Mange københavnere dør hvert år for tidligt på grund af luftforurening. Og partikler og andre skadelige stoffer i luften koster samtidig flere hundredetusinde sygedage i hovedstaden. Luftforurening reguleres primært af staten, og derfor er det begrænset, hvad kommuner som København selv kan stille op. Men det er der råd for, mener sundheds- og omsorgsborgmesteren:
- Fra talerstolen ved Folketingets åbning i oktober præsenterede statsministeren den glimrende plan om at sætte en udvalgt skare af kommuner fri på tre forskellige velfærdsområder. København var ikke blandt dem. Men hvorfor ikke gribe samme mulighed på luftområdet og lade hovedstaden vise, hvor meget vi kan gøre for folkesundheden ved at begrænse den lokale luftforurening, siger Sisse Marie Welling (SF).
Tid til at få renset luften
Biler og brændeovne er de største lokale kilder til luftforurening, og forureningen er en kolossal sundhedsomkostning. Sundheds- og omsorgsborgmesteren vil nu rette kontakt til regeringen med ønsket om at blive frikommune for ren luft. Desuden foreslår Sisse Marie Welling, at man i forbindelse med frikommuneforsøget også ser på begrænsning af lokal luftforurening fra byggepladser, gravearbejde og arbejdsmaskiner og finder nye måder at slukke for eksponeringen for særligt børn og ældre.
- En gang besluttede man, at vandet i Københavns havn skulle være så rent, at man kunne bade i det. Det krævede en ambitiøs og målrettet indsats. Og nu er det rene vand et kendetegn for vores hovedstad. Lad os være lige så ambitiøse for folkesundheden og luften, vi indånder. Tænk en forskel, det kunne gøre for københavnerne, hvis vi fik friere rammer til at lave bilfri områder, skærpede miljøzoneregler og forbyde brændeovne der, hvor der er adgang til fjernvarme, siger Sisse Marie Welling.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune lancerede i efteråret 2020 kampagnen Ren Luft Redder Liv, som giver viden og tips om at undgå luftforurening. Og Sisse Marie Welling foreslog Borgerrepræsentationen at få undersøgt, hvor langt København kan gå inden for gældende regler – bl.a. i forhold til at forbyde brændeovne om natten og nær skoler og daginstitutioner. Det forslag arbejdes der pt. videre med.
Fakta: Luftforurening i København
- Luftforurening er skadelig for alle mennesker. Forureningen trænger ind i kroppen, når vi trækker vejret, og kan påvirke bl.a. lunger, hjerte og hjerne.
- Luftforurening fører hvert år til ca. 440 for tidlige dødsfald i Københavns Kommune og endnu flere sygdomstilfælde i form af bl.a. lungekræft, diabetes, demens og hjertekarsygdomme.
- I Danmark dør samlet set omkring 4.600 årligt for tidligt grundet luftforurening. Kilder i udlandet er ansvarlige for omkring 3.500 af de for tidlige dødsfald (76%), mens danske kilder er ansvarlige for omkring 1.100 for tidlige dødsfald (24%)
- De største lokale kilder til luftforurening i København er brændefyring og vejtrafik.
Kontakter
Rune GleerupPressekonsulent
Tlf:23440979r168@kk.dkBilleder

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Kommune vil nedbringe ventetid til ADHD/ADD-tilbud20.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum